Linkuri accesibilitate

Ridicole amenzi


Panorama Chişinăului

Dacă omul a avut milioane de lei să-şi facă un castel impozant, el ar putea să rîdă cu poftă la auzul ştirii că e amendat cu 750 de lei.


Cică există, în ţara care se integrează în Europa, nişte demnitari care nu vor să declare ce averi au. Nu vor şi gata! Şi ei sunt amendaţi. Amenda e de 1500 de lei, mai exact de 750 de lei, căci funcţionarii cu pricina le plătesc foarte repede.

E un amănunt pe care, poate, nu ar merita prea tare să-l băgăm în seamă. Numai că multe, prea multe sunt asemenea amănunte. Iar luate toate împreună, ele îţi întăresc convingerea că maşinăria statală, clădită aici în zorii tranziţiei, are mai cu seamă menirea de a asigura confortul cinovnicilor.

Aici de la bun început statul a fost conceput ca o oază a fericirii într-un deşert al haosului şi sărăciei. Ajungi mare cinovnic sau conducător – ai parte de facilităţi, de paşaport diplomatic, de o pensie calculată după alte principii. Nu ajungi - nu vei avea facilităţi şi pensii calculate ca lumea.

Ei bine, se pare că şi sus-pomenitele amenzi ridicole au aceeaşi menire – să le asigure cinovnicilor o viaţă lipsită de griji. Păi, ce înseamnă, în definitiv, o amendă de 750 de lei pentru cinovnicul care nu vrea să declare că are un castel faraonic? E floare la ureche, e un fleac! Dacă omul a avut milioane de lei să-şi facă un castel impozant, el ar putea să rîdă cu poftă la auzul ştirii că e amendat cu 750 de lei. Şi pesemne asta face, rîde în hohote şi se bucură de apartenenţa la o castă superioară, privilegiată, care nu prea are probleme.

Am auzit că preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate nu crede că aceste amenzi ar trebui majorate. Foarte inspirată şi minunată idee! Păi, de ce să le majorăm şi să le provocăm disconfort cinovnicilor? Să-i lăsăm să se bucure de viaţă şi să continuăm integrarea noastră viforoasă în Europa…
XS
SM
MD
LG