Linkuri accesibilitate

Moldova speră să obţină o perspectivă a admiterii în EU până la următorul summit al Parteneriatului estic


Interviul acordat Europei Libere de șefa diplomației moldovene Natalia Gherman la Vilnius.

Europa Liberă: Doamnă ministră, negocierile s-au sfârşit. Nu au fost uşoare. Greul a rămas sau greul urmează?

Natalia Gherman:
„Negocierile nu au fost uşoare, dar cea mai dificilă etapă abia ne aşteaptă. După semnarea Acordului de Asociere, se începe efortul de implementare a prevederilor acestui Acord. Or, aceasta înseamnă mobilizarea deplină a tuturor eforturilor, pe plan intern şi asigurarea susţinerii acestui efort din partea partenerilor internaţionali, în primul rând, a partenerilor europeni.”

Europa Liberă: Ucraina, care a renunţat, pe ultima sută de metri, să semneze Acordul de Asociere, a zis că condiţiile din partea UE au fost destul de dificile şi nu a reuşit. Această temere pentru Moldova nu planează?

Natalia Gherman:
„Noi ne gândim la efortul de implementare a prevederilor Acordului, din prima zi de lansare a negocierilor pe marginea acestui Acord. Am reuşit să elaborăm mai multe studii care au analizat impactul implementării Acordului asupra diferitelor domenii din viaţa politică, economică, socială din Republica Moldova. Toate studiile de impact efectuate, care au fost făcute atât de experţi autohtoni, cât şi de cei internaţionali, au arătat foarte clar că implementarea Acordului va fi în beneficiul Republicii Moldova şi, nu în ultimul rând, din punct de vedere economic. Deoarece prevederile Zonei de Comerţ Liber vor asigura creşterea economică a Republicii Moldova până la 4% anual şi potenţialul de dezvoltare a capacităţii de export a produselor moldoveneşti până la 15%. Vorbim, de asemenea, despre o piaţă de desfacere care presupune, cel puţin, 500 de mln de consumatori care ne deschide perspective foarte mari pentru exportul produselor moldoveneşti. Vorbim, de asemenea, de calitatea produselor moldoveneşti care, bineînţeles, va fi sporită, deoarece vom fi nevoiţi să asigurăm toate standardele de calitate a produselor autohtone, ceea ce ar garanta, în primul rând, asigurarea cu producţie mult mai bună şi mai calitativă pentru consumatorii autohtoni.”

Europa Liberă: Această reţinere a Ucrainei de a se apropia de Uniunea Europeană avantajează Republica Moldova, o face să fie protagonista acestui aranjament regional?

Natalia Gherman:
„Astăzi ne gândim, în primul rând, la ceea ce se întâmplă la noi în ţară. Deoarece, indiferent de calea sau alegerea Ucrainei, noi trebuie să fim pregătiţi pentru implementarea prevederilor Acordului de Asociere, pentru continuarea procesului de reforme şi pentru sporirea acestei interacţiuni sau relaţii între Moldova şi Uniunea Europeană care, în primul rând, înseamnă încredere, înseamnă dezvoltarea relaţiei pe bază de transparenţă şi deschidere reciprocă. În cazul în care vom fi un pic avantajaţi de către Uniunea Europeană, în contextul evoluţiilor din Ucraina, bănuiesc că aceasta ne va facilita foarte mult obiectivul pe care ni l-am propus.”

Europa Liberă: La întrevederea pe care aţi avut-o la Moscova cu Serghei Lavrov, omologul dumneavoastră rus a spus că respectă opţiunea pe care şi-o alege Republica Moldova. Relaţia cu Moscova are de câştigat, în acest moment, sau vor ezita autorităţile ruse, de vreme ce Moldova a ales să se apropie de UE?

Natalia Gherman:
„Noi suntem dispuşi să dezvoltăm această relaţie în paralel cu aprofundarea relaţiei cu Uniunea Europeană. Îndată ce Moldova se va moderniza şi va deveni o ţară care respectă standardele şi normele europene, bănuiesc, vom deveni parteneri şi mai atractivi pentru Federaţia Rusă. Dorim să dezvoltăm relaţia şi politică, şi economică, şi comercială cu partenerii noştri din Est şi din Vest. Şi sperăm foarte mult că şi colegii noştri din Federaţia Rusă vor ajunge la aceeaşi înţelegere.”

Europa Liberă: Dar e uşor să îi placi şi Estului, şi Vestului? Mă refer la Republica Moldova.

Natalia Gherman:
„Eu aş spune că noi nu trebuie să facem eforturi ca să fim pe plac cuiva. Noi trebuie să ne gândim la reformarea în continuare a Republicii Moldova, la modernizarea ei şi la crearea condiţiilor mai bune pentru cetăţenii noştri.”

Europa Liberă: Şi de ce autorităţile de la Bruxelles nu vorbesc clar despre această perspectivă europeană pe care ar trebui să o aibă ţările din Parteneriatul Estic?

Natalia Gherman:
„Bănuiesc că atunci când va începe efortul de implementare a acordurilor care au fost astăzi parafate şi vor fi şi semnate, la anul, le va fi şi un pic mai uşor partenerilor din Uniunea Europeană să aprecieze efortul fiecărui partener la justa valoare, atunci când vorbim de implementare în bună credinţă, de mobilizare a eforturilor, de împărtăşire a aceloraşi valori pe care le avem noi, în Republica Moldova şi în Uniunea Europeană se creează condiţii şi premise mult mai bune pentru apropierea relaţiei şi pentru un parteneriat pe bază diferenţiată. Or, noi pledăm în continuare pentru principiul de diferenţiere între partenerii estici, în acest cadru politic care este întitulat Parteneriatul Estic. Astăzi am pledat, în cadrul summit-ului, pentru definirea sau conturarea perspectivei europene pentru Republica Moldova, până la următorul summit al Parteneriatului care va avea loc, în capitala letonă, Riga, în 2015.”

Europa Liberă: Aţi declarat Europei Libere că simţiţi un sentiment de mândrie profesională. Aceasta vă dă curaj pe mai departe să fiţi tot atât de insistentă în apropierea de UE?

Natalia Gherman:
„Bineînţeles. În primul rând, acea procedură de parafare a paginilor Acordului de Asociere pare a fi monotonă pentru altcineva, însă nu pentru mine. Deoarece am investit foarte mult, în calitate de negociator şef din partea Republicii Moldova, în negocierea acestui document, împreună cu o echipă, pe care am condus-o. Şi, într-adevăr, am simţit un sentiment de profundă satisfacţie profesională, atunci când am finalizat parafarea a peste 900 de pagini ale documentului. Important de menţionat e şi faptul că acea decizie sau recomandare a Comisiei Europene în privinţa liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni a fost făcută doar pentru Republica Moldova, deoarece doar Republica Moldova a implementat toate condiţionalităţile din Planul de Acţiuni moldo-comunitar în domeniul liberalizării vizelor şi am fost apreciaţi la justa valoare.”

Europa Liberă: De ce în declaraţia finală nu s-a regăsit nicio frază despre conflictele îngheţate?

Natalia Gherman:
„Pentru noi a fost important că toate eforturile şi progresele noastre, inclusiv pe domeniul liberalizării regimului de vize, au fost reflectate foarte adecvat. Principiul diferenţierii între statele partenere a fot reflectat, de asemenea. Recunoaşterea alegerii europene şi a aspiraţiilor europene s-a regăsit, de asemenea. Deci Republica Moldova nu este unica ţară care are conflict nesoluţionat în interiorul teritoriului său. Au fost şi alte state partenere care se află în conflict direct şi, din păcate, nu s-a ajuns la un consens din cauza altor state partenere. Nu din cauza Republicii Moldova. Or, pentru noi, celelalte elemente, pe care le-am menţionat, sunt nu mai puţin importante.”

Europa Liberă: Şi ultima întrebare: ce importanţă conferiţi vizitei pe care urmează să o întreprindă, la Chişinău, omologul dumneavoastră de la Washington, domnul Kerry?

Natalia Gherman:
„ L-am invitat pe secretarul de stat, John Kerry, să efectueze o vizită în Republica Moldova, atunci când eu am efectuat vizita oficială la Washington, în septembrie curent. Mă bucură foarte mult faptul că domnul Kerry a răspuns pozitiv acestei invitaţii şi vizita dumnealui, în primul rând, înseamnă o manifestare de susţinere şi de solidaritate din partea Statelor Unite ale Americii parcursului european şi procesului de reforme în Republica Moldova. Domnul Kerry va avea discuţii cu conducerea supremă a ţării, va vorbi şi de oamenii de afaceri moldoveni, ceea ce inspiră optimism că ceea ce înseamnă dezvoltarea cooperării în domeniul economic şi comercial între Statele Unite şi Republica Moldova se va regăsi în continuare în agenda bilaterală moldo-americană.”

Europa Liberă: Dar cum explicaţi acest interes al Washingtonului pentru parcursul european al Moldovei?

Natalia Gherman:
„Moldova a înregistrat anumite succese în procesul de reforme. Domeniile importante pentru partea americană, sunt, bineînţeles, reformarea sectorului de justiţie care s-a şi început în Moldova, stabilizarea situaţiei economice, dezvoltarea comerţului. Toate aceste progrese, care au fost înregistrate, în ultima perioadă, se pare că, au fost observate şi remarcate la Washington. De asemenea, sunt anumite evoluţii pe plan regional, aş spune, geopolitic, cea ce nu trece neobservat. Cunoaştem că recent, în Congresul Statelor Unite, a fost aprobată o rezoluţie referitor la parcursul european al statelor Parteneriatului Estic şi au fost organizate şi audierile oficialităţilor din administraţia americană în ceea ce priveşte relaţia cu statele Europei de Est, ale Parteneriatului Estic. Deci toate aceste elemente se află acum în topul agendei oficialităţilor americane. Şi privesc această vizită drept o manifestare de susţinere a Republicii Moldova, la această etapă deloc uşoară, dar foarte importantă pentru evoluţiile în regiunea unde ne regăsim şi un element important de consolidare a acestei relaţii pe viitor.”
XS
SM
MD
LG