Linkuri accesibilitate

Autostrada impresionantă


Porţiunile de drum deja făcute par decupate din autobanurile occidentale.Am fost anul acesta de cîteva ori în nordul republicii şi mărturisesc, stimaţi ascultători, că m-a impresionat refacerea drumului Chişinău-Soroca. E o adevărată megaconstrucţie, un şantier colosal, cu zeci de buldozere, camioane, betoniere, excavatoare şi compresoare rutiere, cu sute de lucrători care fojgăie ca albinuţele de-a lungul întregului traseu. Iar porţiunile de drum deja făcute par decupate din autobanurile occidentale. E ceva fantastic, nemaipomenit pentru Republica Moldova! Nu am mai văzut niciodată aici aşa ceva! Măi să fie!

Dacă munca asta colosală va fi dusă pînă la bun sfîrşit, şi se pare că aşa va fi, Moldova va avea un drum cum nu s-a mai pomenit în epoca tranziţiei. Mi se pare că avem de-a face cu un moment de cotitură în construcţia şoselelor de la 1991 încoace. Micile izbînzi de pînă acum – bucata de şosea dintre Orhei şi Rezina şi traseul spre Leuşeni – par de-a dreptul liliputane în raport cu megaconstrucţia sus-pomenită.

Sper că de această dată noua autostradă nu se va strica foarte repede, că se munceşte cu seriozitate acolo, că nu se fură materiale de construcţie. Faptul că sunt invetiţi acolo şi bani din străinătate ne insuflă optimism. Să admitem deci că autobanul Chişinău – Soroca va fi impecabil. Şi ce urmează?

Ar trebui, în mod normal, să fie acesta un punct de plecare, să urmeze refacerea altor şosele importante. În fond, dacă guvernanţii eurointegratori şi-ar focaliza eforturile numai pe construcţia drumurilor, dacă s-ar reuşi măcar modernizarea şoselelor, ar fi şi ăsta un pas important spre Europa. Pînă acum, noi le-am făcut pe toate, şi pe toate le-am cam făcut prost.
XS
SM
MD
LG