Linkuri accesibilitate

Vizita Secretarului de Stat american în Moldova: repere diplomatice


John Kerry și omologul său rus, Sergei Lavrov, la 24 noiembrie, la Geneva
John Kerry și omologul său rus, Sergei Lavrov, la 24 noiembrie, la Geneva

Purtătorul de cuvînt al Casei Albe, Jay Carney: „Cerem liderilor ucrainieni să respecte drepturile oamenilor și libertatea de exprimare și de asociere.”




Secretarul de Stat american, John Kerry va vizita miine Moldova. Ce spune aceasta vizita despre politica americana in regiune? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Mai mult decit orice, important in aceasta vizita este contextul. Moldova a facut de curind pasul catre Uniunea Europeana, care semnifica, in acelasi timp, o optiune pentru valorile euro-atlantice, promovate de Statele Unite. Referindu-se la Moldova, purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat, Jen Psaki a spus „Au efectuat o serie de reforme si fac eforturi mari pentru imbunatatirea situatiei economice si secretarul de stat crede ca este important sa scoata in evidenta aceste aspecte” prin vizita sa.

Purtatoarea de cuvint nu s-a lasat angajata in discutia daca escala de la Chisinau este menita sa trimita un semnal Ucrainei, unde John Kerry si-a anulat participarea la sumitul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa. Statele Unite au criticat cu asprime reprimarea violenta a manifestatiilor de la Kiev, unde zeci de mii de oameni isi exprima nemultumirea fata de hotarirea regimului de a respinge un acord care ar fi intarit raporturile cu Uniunea Europeana.

Psaki a spus ca secretarul de stat a trebuit sa anuleze calatoria in Ucraina din cauza agendei sale incarcate, adaugind ca delegatia americana la reuniunea respectiva va fi condusa de o inalta oficialitate, adjuncta secretarului de stat, Victoria Nuland.

Contextul acestor mutari diplomatice este fireste maniera in care Rusia se raporteaza la „strainatatea apropiata” si reactiile statelor din regiune la aceste presiuni. Moldova a facut pasul catre Europa nesocotind presiunile Rusiei. Ieri, presedintele Putin s-a aflat in Armenia, tara a carui regim a optat pentru Uniunea Vamala cu Moscova, cedind presiunilor. Si acolo au fost proteste, mult mai reduse decit la Kiev, circa o suta de persoane si politia a intervenit cu brutalitate.

In legatura cu ce se intimpla in Ucraina, administratia americana a reactionat cu hotarire, spunind ca manifestatiile pasnice nu sint o incercare de lovitura de stat, asa cum a spus premierul Ucrainei si represiunea violenta a politiei este inacceptabila. Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Jay Carney, s-a referit la interventia in forta a politiei ucrainiene in cursul zilei de simbata, remarcind faptul ca riposta autoritatilor a fost mai rezervata de atunci incoace. Carney s-a mai referit la „un numar de relatari care arata ca ziaristi si membrii ai presei au fost luați în obiectiv si maltratati de fortele de securitate”. „Cerem liderilor ucrainieni sa respecte drepturile oamenilor si libertatea de exprimare si de asociere” - a mai spus purtatorul de cuvint al Casei Albe, continuind „Aceste drepturi sint fundamentale pentru o democratie sanatoasa si respect pentru valorile universale de care depinde parteneriatul americano-ucrainian”.

Intr-un articol aparut in revista Forbes, Katya Soldak spune ca adevarata miza a acestor evolutii este contracararea ambitiilor lui Vladimir Putin, care considera destramarea Uniunii Sovietice un dezastru geopolitic. Autoarea scrie ca aspiratiile liderului de la Kremlin vizeaza mai mult decit o formula de refacere a uniunii, ci un mai amplu rol global, in Orientul Mijlociu si Iran, pentru inceput. In acest sens, Ucraina, o tara mare si importanta devine o miza serioasa in competia lui Putin cu Occidentul. Problema este ce ar fi dispus liderul de la Kremlin sa faca daca manifestatiile de la Kiev scapa de sub control?
Previous Next

XS
SM
MD
LG