Linkuri accesibilitate

Vlad Filat: Pentru Moldova, este vital ca Ucraina să îşi continue drumul european


Liderul partidului ucrainean de opoziţie "Udar", Vitali Kliciko, ex-preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, şi ex-premierul R. Moldova, Vlad Filat, într-o cafenea la Kiev, 7 decembrie 2013
Liderul partidului ucrainean de opoziţie "Udar", Vitali Kliciko, ex-preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, şi ex-premierul R. Moldova, Vlad Filat, într-o cafenea la Kiev, 7 decembrie 2013

Interviu în exclusivitate cu ex-premierul şi liderul PLDM despre mesajul pe care l-a transmis manifestanţilor pro-europeni de la Kiev şi relaţiile moldo-ucrainene.


Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, s-a aflat simbata la Kiev şi s-a adresat protestatarilor pro-europeni cu un mesaj de solidaritate. Intr-un interviu telefonic, in exclusivitate cu Europa Libera, fostul premier al Moldovei a vorbit despre nevoia „vitala” pentru Moldova ca Ucraina să îşi continue drumul european, despre importanta dialogului între opozitia si puterea de la Kiev pentru a raspunde apelurilor populare si despre nevoia Moldovei de a suporta anumite constringeri, daca ele vor fi necesare, pentru a continua drumul catre Uniunea Europeana si valorile ei.

Vlad Filat: La Kiev este rece, umed, dar totodata este o energie foarte si foarte puternica pro-europeana.

Europa Liberă: Inteleg ca ati fost impreuna cu mai multi lideri ai Partidului Popular European, a fost aceasta acţiune, prezenta dvs. si discursul pe care la-ti tinut in faţa protestatarilor, o acţiune a partidului, a guvernului, e o acţiune a Moldovei sau este o acţiune a dvs. personal ?

Vlad Filat:
Este o acţiune a mea ca cetăţean al Republicii Moldova, dar care ma simt si cetăţean al Europei, am raspuns invitaţiei domnului Kliciko de a fi astazi, aici, la Kiev, am considerat ca este absolut firesc sa vin şi să exprim un mesaj de solidaritate pentru acţiunile celor care doresc sincer să meargă în Europa. In acelaşi timp, astazi, aici la Kiev au fost mai multi colegi din partidul Popular European cu care am avut discutii şi aceasta actiune a fost comuna. A fost aici domnul (Elmar) Brok, domnul (Jacek Saryusz) Wolski, domnul (Mihail) Saakaşvili a venit, deci a fost si intr-un fel o acţiune pe linie de partid, avind in vedere că şi organizatorii acestei acţiuni, atit domnul (Vitali) Kliciko şi domnul (Arseni) Iatseniuk sunt afiliati Partidului Popular European.

Europa Liberă: Care este senzatia dvs. - ştiti foarte bine protestele din aprilie din 2009, din Moldova - care este acum atmosfera la Kiev, privita nu dinspre cei care protesteaza, dar dinspre cei care se adresează protestatarilor?

Vlad Filat în faţa miilor de manifestanţi pro-europeni la Kiev
Vlad Filat în faţa miilor de manifestanţi pro-europeni la Kiev
Vlad Filat: Atmosfera este destul de încrâncenată, sa-i spun aşa, şi eu cred că este absolut necesar ca să se înceapă un dialog între putere şi opoziţie pentru a lua decizii in interesul cetăţeanului. Vedeti, până la urmă, dacă e să privim obiectiv, atit puterea actuala de la Kiev, cit şi cei care protestează au aceeasi opţiune europeana, cel puţin declarativ. Cei care protesteaza se simt într-un fel trădaţi şi este aceasta stare de nemulţumire.

Europa Liberă: Din partea puterii de la Kiev aţi avut vreo reacţie la aceasta acţiune?

Vlad Filat:
Nu, nu am avut nici un fel de comunicare din partea oficialităţilor, dar trebuie sa spun că indiferent de anumite reacţii, voi fi intr-un dezacord total cu cei care incalca drepturile si libertăţile fundamentale ale omului. Ceea ce s-a intimplat aici in Ucraina, ma refer la intervenţia brutala impotriva protestatarilor paşnici, nu este o situaţie care poate fi acceptată. Si este una condamnabila cu vehemenţă.

Europa Liberă: La Chisinau, ştiţi bine că se vorbeşte despre cit de bine ar fi pentru Moldova ca şi Ucraina să se întoarcă înspre Uniunea Europeana şi cit de mult ar ajuta asta mersul catre UE al Moldovei. Pe de altă parte, ştim foarte bine că premierul ucrainean Mikola Azarov a declarat despre discutiile de la Soci între preşedintele Ianukovici şi preşedintele Rusiei şi de acest nou acord strategic dintre Kiev si Moscova.

Vlad Filat:
Da. Am auzit şi eu anumite informaţii. Cred ca este încă prematur să ne expunem asupra unui eventual acord, doar ca vreau să vă spun că ce este important în aceasta perioada de timp ca voinţa cetăţenilor să fie respectată. Or, voinţa ucrainenilor este una clar exprimată, este una indreptată spre valorile europene. Pentru Republica Moldova, nu doar din cele care se vorbesc la Chişinău, va spun din cunoaştere, este vital ca Ucraina să mearga în continuare în acest proces de integrare europeană şi pentru ca împreună să facem ca cetăţenii ţărilor noastre să trăiasca bine. De aceea, noi am fost, suntem şi vom fi solidari cu acest proces de integrare europeana a Ucrainei.

Europa Liberă: Spuneţi-mi, vă este teama de reacţiile care ar putea veni dinspre Moscova în aceasta perioada, avînd in vedere declaraţiile facute pănă acum de Moscova?

Vlad Filat:
Daca ne temeam sau daca ne era frica, mai bine zis, noi nu ajungeam să parafăm acordurile pentru că aceste mesaje au venit şi pînă la Vilnius. Să nu uitam despre introducerea embargoului la exportul de vinuri moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse şi multe alte mesaje care au fost făcute, trebuie să mai spun, chiar într-un mod obraznic de către unii oficiali ruşi. Aici nu este vorba de frică. Noi acţionam nu reieşind din situaţia zilei de astazi. Noi urmărim un viitor clar pentru ţara noastra. Noi ne dorim un viitor clar european pentru ca să avem şi independenţă deplină, sub toate aspectele - economică, energetică - dar să avem şi o perspectivă clară oferită fiecărui cetăţean. Or, acest obiectiv poate fi realizat doar integrîndu-ne plenar in spaţiul valoric european. De aceea, noi vom continua să mergem inainte, nici într-un caz înapoi şi vom încerca prin efort conjugat al diplomaţilor nostri, prin acţiuni concrete în actul guvernării să evităm şi să convingem partenerii nostri din Federaţia Rusă să avem in continuare relaţii bazate pe respect reciproc, inclusiv din acordurile cu caracter juridic care sunt valabile între ţările noastre.

Europa Liberă: Aşadar, să înţeleg că Moldova este pregătită pentru o iarnă mai friguroasă din punct de vedere al relatiilor cu Moscova?

Vlad Filat:
Eu sper să nu fie aşa. Însă pentru a-ţi construi un viitor sigur, un viitor bun, trebuie să muncim mult şi daca este să avem şi anumite constrîngeri, atunci trebuie să le suportăm.
XS
SM
MD
LG