Linkuri accesibilitate

Euromaidanul este luat cu asalt de trupele speciale. În ciuda eforturilor de mediere ale UE


Sute de poliţişti în Piaţa Independenţei din Kiev, 11 decembrie
Sute de poliţişti în Piaţa Independenţei din Kiev, 11 decembrie

Protestatarii s-au echipat cu căşti încearcă să dea ripostă poliţiştilor.


Sute de poliţişti au încercat să-i îndepărteze pe protestatarii pro-europeni din Piaţa Independenţei de la Kiev, în primele ore ale zilei de 11 decembrie.

Potrivit corespondenţilor Europei Libere, trupele speciale au încercat să dărâme baricadele, dar s-au retras după ce au întâmpinat rezistenţa protestatarilor.

Poliţia şi-a reluat poziţia în perimetrul taberei manifestanţilor.

Potrivit estimărilor publicaţiei "Kyiv Post", în piaţă s-ar afla acum aproximativ 25 000 de protestatari, iar tentativa de asalt a trupelor speciale nu a făcut decât să adune şi mai mulţi oameni în centrul Kievului.

Protestatarii scandează „Ruşine!” şi „Vom rezista!”, şi cântă imnul naţional al Ucrainei. De pe scena Maidanului iau cuvântul lideri ai opoziţiei, îndemnând poliţia să nu admită vârsare de sânge, iar pe protestatari să reziste şi să nu se lase provocaţi.

Corespondenţii Europei Libere relatează că poliţia a înlăturat baricadele manifestanţilor din apropierea Pieţei Independenţei şi a primăriei din Kiev. Baricadele au fost înlăturate şi pe alte străzi din apropiere, unde poliţia a utilizat gaze lacrimogene.

Cel puţin 10 poliţişti au fost răniţi în urma ciocnirilor. Nu se ştie însă numărul manifestanţilor care au avut de suferit.

Descinderea trupelor speciale pe Euromaidan
Descinderea trupelor speciale pe Euromaidan
Potrivit agenţiei UNIAN, poliţia municipală din Kiev a dat asigurări că tabăra protestatarilor din Piaţa Independenţei nu va fi evacuată şi că va urmăreşte numai deblocarea străzilor centrale ale oraşului, în conformitate cu o decizie a judecăţii.

Într-o postare pe Twitter, ministrul suedez de externe, Carl Bildt, a scris: „Urmărim, în acest moment, cu mare îngrijorare evenimentele de pe Maidan. Nu reprimarea este calea pe care trebuie să înainteze Ucraina, ci calea reformelor”.

Postul de televiziune ucrainean Canal 5 a relatat că reprezentanţii UE au încercat să contacteze autorităţile ucrainene ca să le îndemne să nu folosească forţa împotriva protestatarilor.

Acţiunea în forţă a poliţiei vine în ciuda discuţiilor purtate în ajun la Kiev de şefa politicii externe a UE Catherine Ashton şi asistenta secretarului de stat american Victoria Nuland, care se află în capitala ucraineană pentru a încerca să medieze o soluţie între autorităţi şi opoziţie.

În seara zilei de ieri, 10 decembrie, purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene, Maja Kocijancic, a declarat pe Twitter că Ashton a avut o discuţie „substanţială” de trei ore şi jumătate cu preşedintele Victor Ianukovici, în cadrul căreia s-au discutat „toate aspectele relevante”, fără să ofere şi alte detalii.

După discuţiile cu Ianukovici, Ashton a vizitat Piata Independentei din Kiev, unde au loc protestele pro-europene şi anti-guvernamentale. Ea a fost însoţită de liderul partidului de opoziţie Batkivşcina, Arseni Iaţeniuk.

Sute de mii de protestatari au manifestat la Kiev, în ultimele trei săptămâni, după refuzul guvernului de a semna, în ultimul moment, acordul de asociere a Ucrainei cu UE, decizie luată sub presiunea Rusiei, care a ameninţat Kievul cu repercusiuni comerciale şi economice în cazul semnării acordului.

Preşedintele Ianukovici a declarat însă, ieri, la televiziunea de stat, că a cerut guvernului să elaboreze un plan, înainte de summitul UE-Ucraina din martie 2014, pentru reducerea riscurilor economice cu care s-ar confrunta Ucraina dacă semnează acordul de asociere cu UE.

Manifestanţii rispostează intervenţiei trupelor speciale, în noaptea de 11 decembrie
Manifestanţii rispostează intervenţiei trupelor speciale, în noaptea de 11 decembrie
Ianukovici a mai declarat că acordul de asociere are avantaje şi dezavantaje pentru Ucraina, dar că indiferent de aceste aspecte Ucraina trebuie să restabilească relaţii comerciale normale cu Rusia. „Nu vreau ca relaţiile cu Uniunea Europeană şi cele cu Rusia să fie antagonice. Cred că şi Europa o să doarmă liniştită dacă noi avem relaţii bune cu Rusia, dacă nu mai apar conflicte cum a fost criza gazelor. (O repetare – n.r.) ar fi inacceptabilă şi trebuie să ne protejăm interesele”, a declarat preşedintele ucrainean la televiziune.

Mai devreme, Ianukovici s-a întâlnit cu trei foşti preşedinţi ai ţării după care a anunţat că, miercuri, o înaltă delegaţie a Ucrainei va pleca la Bruxelles pentru discuţii legate de relaţiile mai strânse de cooperare.

Întâlnirea cu cei trei foşti preşedinţi trebuia să fie urmată de o discuţie „la masa rotundă” cu reprezentanţii partidelor de opoziţie conduc manifestaţiile de protest din centrul Kievului. Aceştia nu au apărut, la convorbiri au fost numai membri ai guvernului şi ai partidului de guvernământ.
XS
SM
MD
LG