Linkuri accesibilitate

În România lupta cu marea corupție se oprește


Deocamdată liderii puterii nu par să ia în seamă criticile externe, dar e posibil ca premierul Victor Ponta să facă un pas înapoi, tocmai pentru a demonstra că el are o altă viziune.


Reacțiile externe venite astăzi sunt foarte dure și demonstrează că România nu este lăsată să derapeze. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray le-a atras atenția liderilor de la București că „oficialii care dețin funcții legislative, executive, administrative sau juridice trebuie să se supună regulilor în materie de corupție și conflict de interese”. Declarația Comisei Europene are loc după ce Camera Deputaților a adoptat, ieri, un proiect de lege prin care președintele și parlamentarii sunt scoși din categoria funcționarilor publici, așa cum apar aceștia în Codul Penal. Prin această decizie deputații, senatorii și șeful statului nu mai poată fi anchetați de Direcția Națională Anticorupție pentru infracțiuni, precum abuzul în serviciu, falsul, luarea de mită, traficul de influență. Conflictul de interese a fost, în același timp, legalizat atât pentru parlamentari sau miniștri, cât și pentru aleșii locali, semn că lupa împotriva corupției a intrat în marșarier.

Ambasada Statelor Unite precizează, de asemenea, într-un comunicat, că amendamentele adoptate ieri la Codul Penal ar fi „un pas înapoi pentru România”, iar acțiunea Parlamentului României „este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României”.

Eurodeputata Monica Macovei, fostă ministră a Justiției avertizează că „pentru zeci de infracțiuni”, Codul Penal nu se va mai aplica parlamentarilor și aleșilor. Președintele Traian Băsescu a declarat că va retrimite Parlamentului legea prin care s-a modificat Codul Penal argumentând că „nu putem confunda Președinția și Parlamentul cu un butic din Gara de Nord”. Băsescu va putea respinge această lege o singură dată, după care Parlamentul României, care se bazează pe o majoritate de 70 la sută o va putea adopta din nou. Deocamdată liderii puterii nu par să ia în seamă criticile externe, dar e posibil ca premierul Victor Ponta să facă un pas înapoi, tocmai pentru a demonstra că el are o altă viziune.

Ambasada Olandei la București, țară care s-a opus permanent aderării României la Spațiul de Liberă Circulație Schengen a precizat astăzi că urmărește cu îngrijorare amendamentele aduse Codului Penal care i-au scos pe parlamentari și pe președinte din categoria funcționarilor publici. Ambasadele Germaniei și Marii Britanii și-au exprimat în același fel îngrijorările. Dacă aceste modificări vor rămâne definitive, efectele asupra marii corupții vor fi aproape imediate.

Direcția Națională Anticorupție explică astfel că parlamentarii trimiși în judecată pentru fapte de corupție asimilate acestei infracțiuni ar putea să fie achitați, iar cei aflați în detenție, prin condamnări definitive, ar putea fi puși în libertate.

Această modificare a Codului Penal a avut loc ieri, după ce parlamentarii PSD au încercat să treacă o lege a amnistiei și grațierii prin care socialiștii români au propus amnistierea tuturor infracțiunilor pentru care Codul penal sau legile special prevăd o pedeapsă de până la 7 ani. Amnistia înlătură răspunderea penală și dacă intervine pentru condamnare înlătură executarea pedepsei, dar nu se aplică faptelor comise prin violență. Legea a fost retrasă de pe ordinea de zi după ce au început să apară reacții din străinătate, dar și după ce liberalii, aflați în coaliția guvernamentală au declarat că nu vor bloca acest proiect în urma căruia principalii beneficiari ar fi fost oamenii politici și hoții. Potrivit agendei parlamentare Legea pentru amnistie va fi reluată săptămâna viitore, deși o mare parte din obiectivele politicienilor aflați la putere au fost atinse prin modificarea Codului Penal.

Deocamdată parlamentării români pot spera la o imunitate lărgită, în schimb România va fi nou criticată în raportul asupra justiției (MCV) și va fi scoasă din discuția lărgirii Spațiului Schengen.
XS
SM
MD
LG