Linkuri accesibilitate

„Euromaidanul are acum mai multă legitimitate decât Partidul Regiunilor şi guvernul din Ucraina!”


Jacek Saryusz-Wolski
Jacek Saryusz-Wolski

Jacek Saryusz Wolski, şeful delegaţiei poloneze în Grupul Partidului Popular European din PE, răspunde întrebărilor Iolandei Bădiliţă.



Europa Liberă: Dle Wolski, ati fost la Kiev pentru a sustine asa numitul „Euromaidan”, precum si opozitia ucraineana. Presedintele ucrainiean Viktor Ianukovici a avut ieri discutii cu Inaltul reprezentant al UE pentru Politica externa si de securitate, dna Catherine Ashton. O delegatie de inalti oficiali de la Kiev se deplaseaza, din ce stim, astazi la Bruxelles. Insa pana ce evenimentele din Ucraina sa ia amploarea de acum, presedintele Ianukovici a facut o vizita in China si a avut discutii cu presedintele rus Vladimir Putin. Cum sa interpretam tactica liderului de la Kiev? Ca pe o incercare de a obtine pretul cel mai bun, fie pentru o posibila asociere cu UE, fie, dimpotriva, pentru o alaturare a Ucrainei la Uniunea vamala euroasiatica?

Jacek Saryusz Wolski: „Cred ca Ianukovici nu a intentionat niciodata sa asocieze Ucraina cu UE. Cred ca a negociat cu rea credinta cu Rusia, ca sa obtina cat mai mult, si nu doreste nici sa se asocieze cu UE, si nici cu Uniunea vamala a Rusiei. Poate ca va fi fortat sa se alatura Uniunii vamale, caci a obtinut bani de la dl Putin, un imprumut de cinci miliarde de euro, plus ca Ucraina va plati jumatate din pretul gazului importat de la rusi, lucru care a fost de asemenea negociat. Acest fapt va conduce la o dependenta si mai mare a Ucrainei de Rusia. Cred ca Ianukovici va cadea intr-o capcana si va pierde sansa modernizarii si europenizarii Ucrainei, lucru dorit de majoritatea ucrainenilor.“

Europa Liberă: Credeti, deci, ca aceste convorbiri Ashton-Ianukovici nu vor avea rezultatul dorit de miscarea pro-europeana care protesteaza in Ucraina, de „Euromaidan“?

Jacek Saryusz Wolski: „Dna Ashton a calatorit la Kiev pentru a incerca sa convinga autoritatile de acolo sa opreasca represiunile, violentele, pentru ca nici un manifestant nevinovat sa nu mai fie batut. Cat priveste Acordul de Asociere, la Vilnius, dl Ianukovici ne-a spus foarte clar ca nu are nici o intentie sa semneze documentul. Asa ca mandatul dnei Ashton a fost sa incerce sa propuna o solutie pasnica, in locul unei stari de urgenta sau a unui razboi civil. Cat priveste o posibila vizita a dlui Arbuzov (prim vice-premierul ucrainean) la Bruxelles, eu nu am vreo informatie potrivit careia dl Arbuzov ar fi fost invitat. Aceasta insemna ca ar fi pentru a doua oara cand presedintele Ianukovici trimite o delegatie la Bruxelles fara sa primeasca o invitatie oficiala. Ceea ce este neobisnuit in codul diplomatic. Oricum, Comisia Europeana va purta discutii la nivel tehnic, si nu politic.“

Europa Liberă: Aceasta insemnand?

Jacek Saryusz-Wolski despre Euromaidan, relaţiile UE-Ucraina, presiunile Rusiei şi parcursul Moldovei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:39 0:00

Jacek Saryusz Wolski: „Inseamna ca nu se va renegocia Acordul de Asociere. O astfel de varianta este in afara oricarei discutii. Discutiile se limiteaza la implementarea finala, in cazul in care Acordul este semnat, ceea ce nu putem avea intr-un orizont apropiat. Ca urmare, nu vad alta explicatie a unei posibile vizite a dlui Arbuzov la Bruxelles, decat sa creeze aparenta falsa ca intre dl Ianukovici si Bruxelles inca exista o legatura. Nu, nu este adevarat. Nimic nu se intampla intre Kiev si Bruxelles.“

Europa Liberă: Deci este doar un joc?

Jacek Saryusz Wolski: „Da, doar un joc.“

Europa Liberă: Se pare ca atat Vestul cat si Estul dau o batalie pentru Ucraina. De ce este Ucraina atat de importanta?

Jacek Saryusz Wolski: „In baza articolului 8 si al articolului 49 din Tratatul fundamental al Uniunii, UE are obligatia politica sa dezvolte relatii stranse cu vecinii sai. Astfel a aparut intregul proces de asociere, care a oferit aceasta oportunitate nu doar Ucrainei, ci si Armeniei, care a refuzat, Georgiei si Moldovei care au parafat in Vilnius si care speram ca vor si semna. Dorim sa avem in est tari prietene care functioneaza dupa standardele europene in societate, politica si economie, care preiau standardele noastre, ceea ce numim AQ-ul comunitar, si care cred in valorile europene. In plus, Ucraina este o tara foarte mare.“

Europa Liberă: Ca piata?

Jacek Saryusz Wolski: „Nu, nu, nu...“

Europa Liberă: Nu doar ca piata.

Jacek Saryusz Wolski: „Nu in primul rand ca piata. Ucraina este, in primul rand, o tara cu o situatie economica dezastruoasa. Are cifre economice mari, dar cererea de consum este foarte mica. De aceea Ucraina nu este o piata importanta pentru UE. Este minimal ce poate oferi Ucraina in termeni economici pentru UE. Asadar, nu ne motiveaza ratiuni economice sau politice, ci obligatii morale de a ramane deschisi fata de aceasta tara, mai ales ca „Euromaidanul” spune ca Ucraina doreste sa se apropie de UE. Dar daca tara nu doreste...“

Europa Liberă: Daca politicienii nu vor...

Jacek Saryusz Wolski: „Un politician anume, Ianukovici... Insa trebuie sa reamintesc faptul ca atunci cand au candidat, dl Ianukovici si actualul Parlament au fost alesi in baza unui program care promitea apropierea de UE, asocierea cu UE. Toate deciziile Radei si ale primului ministru au fost in acest sens. Cand, inainte de Vilnius, in ultimul moment, au tradat aceasta promisiune si acest mandat, au tradat legitimitatea in baza careia au fost alesi. Ca urmare, as spune ca „Euromaidanul” pro-european are acum mai multa legitimitate decat Partidul Regiunilor si guvernul. De aceea aceasta legitimitate trebuie supusa unui test, testul alegerilor democratice anticipate.”

Europa Liberă: Ati vorbit despre importanta politica si economica a Ucrainei in regiune, dar exista si tema securitatii pentru care Ucraina este importanta in regiune. Vorbesc despre regiunea transnistreana a Republicii Moldova. Nu va face mai dificila gasirea unei solutii pentru acest conflict situarea Ucraina in afara zonei de influenta a UE?

Jacek Saryusz Wolski: „Folositi un limbaj al secolelor 20 sau 19. In UE nu gandim in termeni ca „zone de influenta“. Noi nu fortam pe nimeni, asa cum facea Rusia imperiala, sa faca parte din UE. Dimpotriva, sunt multe tari care ne bat la usa, si mai degraba ne ferim sa deschidem usa prea larg. Asa ca nu e vorba de nici o zona de influenta, suntem interesati ca in vecinatatea noastra situatia sa fie stabila, democratica, sa fie pace si prosperitate. Acesta sunt telurile noastre strategice in privinta vecinatatii. De aceea oferim aceasta formula de asociere cu tarile candidate. Unele se folosesc de acest instrument, altele nu.

Daca maine, la alegeri, majoritatea ucrainenilor ar spune ca nu vrea sa se asocieze cu UE, atunci, mult noroc! UE nu va presa pe nimeni sa ne fie alaturi, asa cum face Rusia. Rusia a folosit presiuni si sanctiuni ilegale, atat asupra Ucrainei, cat si asupra Moldovei, Armeniei si Georgiei, fie prin intermediul enegiei, fie limitand sau interzicand comertul, exercitand presiuni in conflictele inghetate, ca in cazul Osetiei de Sud, Abhaziei si Nagorno-Karabach si Transnistriei. UE nu foloseste acest tip de instrumente coercitive, caci aceste tari sunt in primul rand cele care doresc sa ni se alature, si nu noi.“

Europa Liberă: Voi formula astfel: cu o Ucraina membra a Parteneriatului Estic si care ar semna Acordul de Asociere, gasirea unei solutii la conflictul transnistrean va fi mai simpla?

Jacek Saryusz Wolski: „Stim deja amenintatile dlui Rogozin care a spus: „Daca Moldova semneaza Acordul de Asociere cu UE, vom taia gazele, apoi va vom bloca exporturile, ceea ce s-a intamplat cu vinurile, va vom bloca muncitorii migranti care lucreaza in Rusia si va vom lua pentru totdeauna regiunea transnistreana.“ Am fost la Chisinau duminica si am observat ca moldovenii tin in continuare cu cauza europeana. Dar, din pacate, spre adancul meu regret, presiunile continua, si tare mi-e teama ca o „anexare“a Transnistriei nu este imposibila.“

Europa Liberă: Saptamana aceasta multi membri ai PPE au purtat tricouri cu chipul fostului premier ucrainean Iulia Timosenko. Dumneavoastra sunteti imbracat in culorile drapelului ucrainean. Sustineti in continuarea controversata cerinta de eliberare a dnei Timosenko?

Jacek Saryusz Wolski: „In rezolutia pe care am dezbatut-o azi si care va fi votata joi se spune ca Ucraina trebuie sa rezolve justitia selectiva - adica sa elibereze toti prizonierii politici, inclusiv pe Iulia Timoscenko - sa isi reformeze sistemul electoral si cel juridic. Nu este vorba de tratamentul umanitar al Iuliei Timosenko aici, ci despre fundamentul democratiei. Intr-o democratie oamenii au dreptul sa decida cine ii conduce. Iar asta se intampla prin alegeri. Atunci cand nu le permiti oamenilor sa voteze pe cine vor, aceasta nu este democratie. Noi o vrem libera pe Timosenko pentru democratie, nu cerem asta in folosul dnei Timosenko.“
XS
SM
MD
LG