Linkuri accesibilitate

Penitenciarul-minune


Închisoarea din satul Goian
Închisoarea din satul Goian

Noi vrem să facem o închisoare nouă, dar să băgăm în puşcării concetăţenii corupţi nu prea dorim.





Aşadar, autorităţile vor începe în curîndă vreme construcţia unui penitenciar modern. Proiectul e costisitor şi de aceea vom împrumuta 29 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, bani care vor fi returnaţi în decurs de două decenii din bugetul de stat.

Să ne bucurăm sau poate să fim decepţionaţi ca reprezentanţii PCRM? Eu zic că e nevoie de un penitenciar nou. Într-o ţară care se integrează viforos în Europa trebuie să existe şi condiţii de detenţie omeneşti. Asta mi se pare de domeniul evidenţei.

Asupra unui amănunt aş insista, totuşi. Noi vrem să facem o închisoare nouă, dar să băgăm în puşcării concetăţenii corupţi nu prea dorim. În Republica Moldova, în acest spaţiu în care corupţia face ravagii, au ajuns după gratii, pentru corupţie, numai trei persoane în ultimii doi ani. Faptul e de-a dreptul penibil şi dezgustător!

Păi, dacă toţi indivizii corupţi ar ajunge după gratii, cred că am mai avea încă nevoie de cel puţin zece penitenciare noi. Anume noi, repet. Pentru că funcţionarii-poliţiştii-judecătorii-vameşii înglodaţi în corupţie ar accepta numai condiţii confortabile de detenţie, nu-i aşa?

Cum însă aici lupta cu corupţia se reduce mai mult la declaraţii răsunătoare şi la campanii sterile de responsabilizare a populaţiei, e limpede că un singur penitenciar nou va fi de ajuns. Luarea şi darea de mită sunt crimele cele mai frecvente, dar şi cele mai nepedepsite în această parte a lumii.

Aşadar, suntem în aşteptarea penitenciarului-minune care, zice-se, va apărea în 2018. Orice s-ar spune, e şi acesta un semn al modernizării ţării…
XS
SM
MD
LG