Linkuri accesibilitate

Un soi de ofensivă împotriva fumatului


Modificările propuse ieri interzic fumatul în spaţiile publice închise şi semînchise, la locul de muncă, în transportul în comun.



Aşadar, guvernul vrea să modifice legislaţia în aşa fel ca să limiteze spaţiul de manevră al fumătorilor. Modificările propuse ieri interzic fumatul în spaţiile publice închise şi semînchise, la locul de muncă, în transportul în comun. Se doreşte ca fumătorii să-şi aprindă ţigările la o distanţă de cel puţin 10 metri de instituţiile medico-sanitare, de staţiile de troleu, se vrea interzicerea fumatului pe stadioane şi în pieţe. O adevărată ofensivă împotriva fumătorilor, nu?

Eu zic să nu ne grăbim să tragem concluzii. Noi multe legi frumoase avem aici care roade nu aduc. Chiar dacă vor fi adoptate de Parlament, modificările s-ar putea să nu modfice mai nimic.

Pentru mine o enigmă rămîne modul concret în care fumătorii iresponsabili vor fi pedepsiţi. Să admitem că văd un individ care fumează la staţia de troleu. Ce trebuie să fac? Să le sun poliţiştilor? Păi, pînă vin aceştia, individul va dispărea şi va rămîne numai chiştocul aruncat pe trotuar. Sau poate noi vom avea cîte un poliţist la fiecare staţie de troleu, care îi va penaliza pe fumători? Mă îndoiesc sincer.

Pe mine mă frămîntă de multă vreme o dilemă: scara blocului e sau nu spaţiu public? Guvernul avea în vedere şi scările blocurilor cînd îşi concepea modificările? Asta nu ştiu, dar să admitem că guvernanţii s-au referit şi la scările blocurilor. Cum e pedepsit fumătorul pe care îl văd fumînd pe scară? Ce fac? Chem poliţia? Şi dacă cel care a fumat va spune că nu a fumat? Sau poate să-l filmez? Şi dacă el mă va împiedica s-o fac?

De-a dreptul fantastic mi se pare ca pe stadionul Zimbru să nu fumeze microbiştii veniţi la un meci de fotbal. Chiar vreau să văd cum poliţia îi pune la respect, cum vor fi amendaţi toţi cei care fumează pe stadion.

Sau, iată, o altă posibilă problemă. Să admitem că un poliţist vine să-l amendeze pe un individ care fuma lîngă o instituţie medico-sanitară. Iar individul se opune şi afirmă sus şi tare că era la o distanţă nu de 10 metri, ci de 10 metri şi jumătate de instituţie. Ce facem atunci? Măsurăm distanţa dintre individ şi instituţie?

Repet, modificările cu pricina s-ar putea să nu modfice mare lucru atîta timp cît nu există un mecanism bine pus la punct de depistare şi pedepsire a infracţiunii.
XS
SM
MD
LG