Linkuri accesibilitate

România a greșit concentrîndu-se exclusiv pe dosarul moldovean pentru Vilnius (Gandul.info)


Premierul Victor Ponta cade intr-o lumina de perdant, de captiv la mana baronilor din propriul partid (Ziare.com).„Uniunea Europeană a greşit oprindu-se la mijlocul unui compromis şi compromiţând mulţi ani de muncă, progrese şi negocieri la sânge”, scrie Alina Matiș în publicatia Gandul.info.

Ea spune ca Ucraina, care desigur ca nu bifeaza la rubricile stat de drept si independenta justitiei, dar avea mult mai mult sanse sa atinga standardele alaturi de Uniunea Europeana, decat lasata prada Rusiei.

Acordul incheiat la Moscova de presedintele ucrainean Viktor Ianukovici si de cel rus, Vladimir Putin rezolva problemele economice presante ale Ucrainei, fara sa puna vreo conditie.

Acordul „nu este corelat cu creşterea, scăderea sau îngheţarea vreunui standard social, a pensiilor, a subvenţiilor sau salariilor”, a precizat Putin, taxand astfel conditiile puse de Uniunea Europeana in fata Ucrainei.

Numai ca, reaminteste comentatoarea de la Gândul, reducerea preţului la gazele ruseşti este o capcană extrem de periculoasă, care creşte enorm influenţa Rusiei într-o Ucraină puternic divizată şi, în acelaşi timp, creşte şi dependenţa Kievului de Moscova.

„Uniunii Europene îi va fi mai greu ca niciodată să ajute Ucraina să iasă din această capcană”. Alina Matis spune ca si România a gresit concentrandu-se exclusiv pe dosarul moldovean, pentru Vilnius. Asa cum au iesit lucrurile, „s-au dus speranţele spre o soluţionare a dosarului transnistrean, marea miză a Preşedinţiei OSCE 2013, asigurată de Ucraina”.

S-au spulberat si perspectivele de cooperare romano-ucraineana in domeniul energetic, iar „anul viitor va fi extrem de greu pentru Republica Moldova. România va avea un rol crucial în ajutarea fraţilor de peste Prut să supravieţuiască economic, politic şi democratic până la semnarea acordurilor cu UE”. Moldova va semna doar daca Europa decide sa-si ajusteze zâatitudinea fata de Rusia. „Data viitoare când se va apropia Putin de negocieri, să mai pună ceva pe masă lângă miile de pagini despre reforme şi principii democratice”.

In România, posibila rupere a aliantei de guvernare dintre social-democrati si liberali e un scenariu tot mai creditat. Lui Emilian Isaila, de la Ziare.com, i se pare ca premierul Victor Ponta cade intr-o lumina de perdant, de captiv la mana baronilor din propriul partid. Altminteri nu s-ar putea intelege o declaratie atat de „halucinanta”, o numeste el, precum promisiunea ca in noua luni va scapa Romania de Basescu.

Simultan insa, premierul tocmai ceda in fata presedintelui pe un punct esential din bugetul pe anul viitor.

Sever Voinescu semneaza o analiza detaliata pe site-ul contributors, in care observa ca initiativa ruperii USL nu mai este a lui Ponta, cum era de asteptat, ci a lui Crin Antonescu.

Daca Ponta e franat de misia guvernarii si de presiunea baronilor de partid, liderul liberal apare ca un politician mult mai flexibil, mai atent la oportunitati.

El stie, crede Sever Voinescu, ca are mai multe sanse sa ajunga presedintele tarii daca vine din opozitiei, sau, oricum, s-a decis sa incerce sa castige electoratul care ar putea a-l voteze atunci, adica cel de dreapta.

O asemenea tactica lasa in ofsaid nu doar PSD-ul, ci si pe democrat-liberalii condusi de Vasile Blaga, care nu au inca un candidat serios pentru Palatul Cotroceni.

Crin Antonescu va veni peste ei, cu un bun avans, avertizeaza Sever Voinescu.
XS
SM
MD
LG