Linkuri accesibilitate

Bătălia partidelor din coaliția de guvernământ pentru conducerea TVR


Este foarte probabil ca după acest interimat liberalii să piardă conducerea TVR.



În România a rămas vacant recent postul de director al televiziunii publice, iar ce a urmat după demisia lui Elvis Săftoiu a demonstrat din nou cât de importantă este presa de mare audiență pentru partidele politice.

Bătălia partidelor din coaliția de guvernământ pentru conducerea Televiziunii Române nu s-a terminat odată cu numirea scriitorului Stelian Tănase ca director interimar al acestei instituții. El este a doua propunerea a liberalilor, după ce prima a cazut la vot, fiind respinsă de socialiști. În România guvernul se bazează pe o majoritate de 70% formată prin alianța liberalilor cu socialiștii, numai că interesele celor două tabere devin tot mai diferite înaintea celor două scrutine, care vor avea loc anul viitor: prezidențialele la sfârșitul lui 2014 și europarlamentarele în luna mai.

Socialiștii au promis astăzi prin vocea șefului Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, că vor vota mâine pe oricine pentru șefia TVR, „și pe bunica”. Fiind vorba de o soluție interimară, miza nu mai este atât de mare: ar putea fi vorba de câteva luni sau chiar mai puțin, până la ruperea finală a coaliției care guvernează în România. Între timp socialiștii și-au asigurat o majoritate relativă, atât prin racolarea parlamentarilor altor partide, cât și prin eventuala susținere a formațiunii maghiare. Deci este foarte probabil ca după acest interimat liberalii să piardă conducerea TVR. Postul este vacant după ce Raportul anual al acestei instituții a căzut în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Televiziunea publică, funcționează încă la București, protejându-i pe cei care se află la putere, iar această practică a fost acceptată de-a lungul timpului de toți actorii politici autohtoni. Fiecare guvernare vine cu proprii specialiști, cu oameni dedicați partidului aflat la putere, iar noul director al TVR face parte dintre cei care au susținut în vara anului trecut suspendarea președintelui Traian Băsescu.

Scriitorul Stelian Tănase a lucrat pentru Realitatea TV, pe vremea când această televiziune aparținea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, deci înainte ca acesta să fi fost trimis la închisoare. Din stenogramele care au apărut în presă în urmă cu doi ani a ieșit la iveală felul în care Stelian Tănase a răspuns comenzilor politice ale patronului său de atunci.

Chiar zilele acestea, Tănase, scria pe blogul său că cine va conduce TVR în 2014 „va trebui să sprijine activ campaniile electorale” ale puterii. „Aceasta va fi misiunea pentru care va fi numit X sau Y director-președinte al televiziunii publice”, argumenta cel care a fost desemnat astăzi de liberali pentru această poziție, precizând că „declarațiile publice care dezmint acest adevăr simplu pe care îl cunoaștem dintr-o lungă experință fac parte din acel limbaj și dublu standard cu care ne-am obișnuit deja”.

Așadar, scriitorul Stelian Tănase și-a asumat această subordonare politică implicită, ca pe un mod de lucru în funcția de șef al Televiziunii Române. TVR are datori de 160 de milioane de euro, iar jurnaliștii de acolo au început să se plângă public de presiunile la care sunt supuși. Pe de altă parte, Legea de organizare a radioului și televiziunii publice permite alegerea Consiliului de Administrație în funcție de algoritmul politic din Parlament. Recent coaliția aflată la putere a încercat să schimbe legea, dar nu în sensul profesionalizării celor care conduc instituția, ci în așa fel încât televiziunea sau radioul public să devină asociați în alte companii mediatice. Traian Băsescu a respins această lege care din punctul său de vedere ar putea da TVR sau radioul public pe mâna unor moguli de presă.
XS
SM
MD
LG