Linkuri accesibilitate

36 de ore de libertate


Mihail Hodorkovski, 22 decembrie 2013, Berlin
Mihail Hodorkovski, 22 decembrie 2013, Berlin

Prima conferinţă de presă a lui Mihail Hodorkovski, la Berlin, după eliberarea sa din detenţie în Rusia.



Fostul magnat petrolier rus, Mihail Hodorkovski a declarat la prima sa conferință de presă de la eliberarea din închisoare că va lupta pentru eliberarea tuturor deținuților politici din Rusia.

Vorbindu-le jurnaliștilor la Muzeul Zidului Berlinului, în capitala Germaniei, Hodorkovski a spus că acestor deținuți nu li se poate cere altceva decât să se îngrijească pe cât posibil de propria sănătate, iar pentru eliberarea lor trebuie să lupte cei aflați la libertate.

El a îndemnat politicienii occidentali „să nu uite că eu nu sunt ultimul deținut politic din Rusia”, dar a spus că nu le va da sfaturi despre cum anume să discute cu „un om atât de complicat cum este președintele țării mele”.

Fostul magnat petrolier a fost eliberat vineri după grațierea sa de către Vladimir Putin din „motive umanitare”. Hodorkovski a petrecut în închisoare zece ani, fiind condamnat pentru evaziune fiscală și fraudă. Urma să fie eliberat în august 2014, dar risca între timp un nou proces. Fostul său partener de afaceri, Platon Lebedev, ca și Anatoli Piciurghin, ale căror nume au fost amintite de Hodorkovski la conferința de presă, rămân în detenție.

Mihail Hodorkovski a spus că în cererea de grațiere adresată liderului rus nu și-a recunoscut vinovăția și că nu i s-a cerut să facă acest lucru, de data aceasta.„Nu am avut vreo problemă morală să scriu cererea de grațiere, pentru că soarta mea se afla oricum în mâinile președintelui Putin. Cu sau fără cerere de grațiere, numai el decidea când voi fi eliberat. Cererea era o formalitate”, a spus Hodorkovski. Dar a adăugat că nu putea accepta să recunoască vina de dragul eliberării, pentru că aceasta i-ar fi incriminat și pe angajații fostei sale companii, Yukos. „N-am putut proceda așa cu oamenii care n-aveau nici o vină. Numai de aceasta am refuzat în ultimii cinci ani îndemnurile să cer grațierea”.

„Domnul Putin, a mai spus Hodorkovski, a examinat posibilitatea eliberării mele timp de zece ani. Sper că decizia luată după o chibzuială atât de îndelungată nu o va considera o greșeală, ci, dimpotrivă, ca un exemplu pentru cum poate proceda pe viitor”.

Mihail Hodorkovski a repetat astăzi că i-a scris președintelui rus o scrisoare în care i-a spus că nu va intra în politică și nu va revendica proprietățile fostei sale companii Yukos, dar că aceasta nu este o condiție care să-i fi fost impusă în schimbul eliberării.

„Nu am de gând să fac politică, așa cum i-am spus președintelui Putin în scrisoare. Voi activa pe plan civic. Lupta pentru putere nu este treaba mea”, a spus Hodorkovski.

El a mulțumit autorităților germane pentru găzduire, pentru rolul jucat de cancelarul Angela Merkel și pentru tratativele de eliberare purtate cu autoritățile ruse de fostul ministru german de externe, diplomatul Hans-Dietrich Genscher.

Hodorkovski spune că nu știuse sigur că va fi eliberat până în ultima clipă. „Am fost trezit vineri la 2 noaptea de directorul lagărului (din regiunea rusă Karelia n.r.), care mi-a spus că voi fi eliberat. Am fost însoțit de gardieni, până când s-a închis trapa avionului care m-a luat la Berlin”, a spus fostul magnat petrolier.

Întrebat dacă va reveni în Rusia, Hodorkovski a spus că nu. „Peskov (purtătorul de cuvânt al Kremlinului n.a.) mi-a spus că nimeni nu mă împiedică să revin, dar nu am garanții că voi mai putea zbura ulterior de acolo cu diferite chestiuni, chestiuni familiale care sunt prioritatea mea”.

În cuvintele lui Hodorkovski, o garanție ar fi eventuala confirmare a Curții Supreme de Justiție ruse a verdictului Curții Europene pentru Drepturile Omului despre anularea primului său proces.

Fostul magnat petrolier rus a mai spus că nu are de gând să intre nici în afaceri și că își va dedica tot timpul și eforturile „întoarcerii datoriilor” față de cei care au avut de suferit în cazul său și al Yukos.

Întrebat ce sentimente nutrește față de Vladimir Putin, a spus că el privește propriul caz cu „pragmatism”, iar „pragmatismul este străin de lucruri emoționale ca răzbunarea și ura”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG