Linkuri accesibilitate

Formatorii de opinie de la Chișinău și vizita premierului Leancă la București (Adevărul)


„Agenda ideologică” a lui Vladimir Putin (Revista „22”).



Cotidianul Adevarul publica in chiar ziua vizitei la Bucuresti a premierului moldovean Iurie Leanca o sinteza de presa moldoveneasca realizata pe aceasta tema de bloggerul Marius Dorin Lulea. Colaboratorul ziarului considera ca principalii formatori de opinie de la Chisinau critica deplasarea lui Iurie Leanca, in care vad expresia unei optiuni nu intre Moscova si Bruxelles, ci intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria. Comentariul implicit strecurat in selectia acestor opinii se refera la declaratia de saptamana trecuta a premierului Republicii Moldova: „Declaraţiile lui Traian Băsescu despre unire creează probleme „cruciale“ Republicii Moldova”. Lulea ii citeaza pe Corneliu Brandabur, Vasile Grozavu, Victor Nichituș si pe Vitalia Pavlicenco. Corneliu Brandabur se intreaba de ce au intrat politicienii moldoveni pe piata politica din România Mare, de vreme ce acolo nu i-ar astepta, in cazul Unirii, decat pierderea pozitiei de putere de acum.

De fapt, este vorba despre altceva: „unii sunt români doar până se clatină scaunul, după aia devin cei mai mari apărători ai „patriei”. Din cauza lor vom dezbate această temă încă câteva decenii”, spune Brandabur, citat in adevarul de Marius Dorin Lulea. Vasile Grozavu critica faptul ca Iurie Leanca nu a explicat ce vrea sa spuna prin probleme „cruciale”, pe care declaratia pesedintelui României le-ar crea Republicii Moldova. Victor Nichitus remarca proasta politica a premierului moldovean de a intra în graţiile actualului premier de la Bucuresti, in timp ce Vitalia Pavilcenco, citata de asemenea in textul bloggerului de la Adevarul, trage pur si simplu concuzia ca declaraţiile unioniste ii „deranjează doar pe cei care răspund comandamentelor de la Kremlin”.

Numarul dublu de sfarsit de an al revistei 22 contine un interviu realizat de Simona Solomon cu presedintele Partidului Liberal-Democrat din Republica Moldova, Vlad Filat, in care fostul premier atribuie mare parte din succesul Moldovei la summitul de la Vilnius eforturilor PLDM. Filat asaza castigarea alegerilor din 2014 de catre fortele politice democratice intre prioritatile anului care vine, pentru ca semnarea acordurilor parafate la Vilnius, obtinrea dreptului de libera circulatie in spatiul uropean pentru cetatenii republicii Moldova si, in final, integrarea europeana sunt principalele tinte ale Partidului Liberal-Democrat. Intrebat la cine anume dintr epoliticienii de la Bucuresti a gasit mai mult sprijin in perioda in care s-a aflat la guvern, Vlad Filat face o declaratie in numele politicienilor moldoveni, in general: „Noi, la Chişinău, nu ne orientăm la politicieni anume din România, ci la România ca partener care ne ajută în realizarea obiectivelor pe care le avem. Şi ţin să mulţumesc pe această cale autorităţilor române şi actuale, dar şi precedente”.

Tot in revista 22, Alexandru Lazescu semneaza o analiza despre „agenda ideologica” a lui Vladimir Putin. Textul porneste de la observatia ca liderul rus se bucura de o pesa foarte admirativa in Occident la acest sfarsit de an pentru a trage concluzia ca Rusia si-a jucat cel mai bine atuurile in ultima vreme. Mai bine chiar decat alte puteri, mult mai inlesnite, cum este China. „S-a arătat a fi mult mai dinamică și mai agresivă pe plan internațional”, scrie Lazescu, care crede ca principalul instrument de care uzeaza acum Kremlinul este agendă ideologică proprie pe care Putin o propune în contrapartidă cu „liberalismul occidental”, pentru prima oară după discreditarea și căderea comunismului. Exista o evidenta coerenta, remarca Lazescu, intre masurile dispuse de Putin, cum ar fi reformarea agentiei Ria Novosti sub conducerea unui personaj considerat foarte conservator in vederi, sau diversele declaratii ce tin de agenda explicita anti-gay. Aceasta din urma tema, care apare si la Putin si la alti ldieri ai puterii de la Moscova nu este deloc întîmplătoare și nu vizează doar Rusia. „În acest fel Vladimir Putin cîștigă nu doar sprijinul entuziast al Biserii Ortodoxe Ruse [...] ci și o considerabilă simpatie externă, mai ales în spațiul ortodox. Și nu doar în Europa” ci si in Orientul Mijlociu (în Egipt, spre exemplu).
XS
SM
MD
LG