Linkuri accesibilitate

Chişinăul aşteaptă răspunsul Moscovei la decizia Tiraspolului de a prelua legislaţia Rusiei


Interviu cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman.


Presa transnistreană relatează că Sovietul Suprem de la Tiraspol a votat în prima lectură un amendament la constituția regiuni separatiste care prevede preluarea treptată a legislației Rusiei. Portalul tiras.ru relatează că inițiativa legislativă pentru „unificarea” legislației transnistrene cu cea rusă a fost înaintată de liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk și se bazează pe rezultatele unui referendum din 2006, la care locuitorii regiunii s-ar fi pronunțat pentru cursul integrării cu Rusia. Șevciuk este citat cu declarația că normele legislației federale ruse trebuie preluate de timpuriu ca regiunea transnistreană să poată adera mai ușor la o viitoare Uniune Eurasiatică în frunte cu Rusia. Legea mai trebuie votată în încă două lecturi. Între prima şi a doua lectură trebuie să treacă cel puţin două luni, iar între lectura a doua şi a treia nu mai puţin de o lună.

Despre decizia de la Tiraspol, Valentina Usru a stat de vorbă cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman:

Europa Liberă: Dle preşedinte, ce vor să spună autorităţile de la Tiraspol din moment ce legislaţia Federaţiei Ruse zic ei că ar putea fi implementată şi în această zonă de est a Moldovei?

Igor Corman
Igor Corman
Igor Corman: Aceste acţiuni ale administraţiei de la Tiraspol poartă un caracter provocator, este evident. Aceste acţiuni vin în contradicţie cu poziţia oficială a OSCE, Uniunii Europene, Statelor Unite, Ucrainei, inclusiv Federaţiei Ruse, deci, actorilor implicaţi în procesul de negocieri în formatul 5+2. Autorităţile noastre, de aici, de la Chişinău, au solicitat şi autorităţilor Federaţiei Ruse să ia atitudine, fiindcă administraţia de la Tiraspol vorbeşte despre aplicarea legislaţiei Federaţiei Ruse, deci noi aşteptăm o reacţie oficială şi din partea Federaţiei Ruse. Din câte cunosc eu, aşa, prin canalele diplomatice, Federaţia Rusă confirmă că nu susţine aceste acţiuni, dar, aşa cum spuneam, aşteptăm să fie şi o reacţie oficială din partea Federaţiei Ruse.

Europa Liberă: Este o iniţiativă legislativă propusă de liderul de acolo, de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, la începutul acestei luni. Moscova ştia despre intenţia lui Şevciuk…

Igor Corman: Pentru noi este important ca Federaţia Rusă să reitereze poziţia oficială faţă de integritatea teritorială a Republicii Moldova, deoarece sigur că conform dreptului internaţional Transnistria este parte a Republicii Moldova şi pe acest teritoriu poate fi aplicată doar legislaţia Republicii Moldova. Respectiv, aşteptăm ca Federaţia Rusă să confirme acest lucru.

Europa Liberă: Dar apropierea Tiraspolului de Moscova ar însemna o îndepărtare a regiunii transnistrene de Chişinău pe calea euro-integrării?

Igor Corman: Există această problemă. Noi cunoaştem poziţia administraţiei de la Tiraspol. Părerea mea este că din acest proces de integrare europeană ar câştiga şi regiunea transnistreană. Este cunoscut interesul comunităţii de afaceri din această regiune referitor la relaţiilor economice, comerciale cu Uniunea Europeană. Circa jumătate din exporturile din regiunea transnistreană merg pe piaţa europeană. Eu cred că şi ei au interes să facă parte din acest spaţiu de comerţ liber cu UE. Eu cred că şi cetăţenii din partea stângă a Nistrului - deţinătorii paşapoartelor biometrice moldoveneşti - vor profita de liberalizarea regimului de vize cu UE. pe termen mediu, dacă nu pe termen scurt, oricum, această linie este corectă. Deci, trebuie să facem tot posibilul ca şi această regiune să fie implicată în acest proces de integrare europeană.

Europa Liberă: Dar aceste acţiuni pot fi calificate drept provocări, la această cumpănă dintre ani, mai ales ţinând cont de faptul că anul viitor va fi unul electoral. Admiteţi că ar putea să facă şi alţi paşi administraţia de la Tiraspol?

Igor Corman: Nu am să încerc acum să ghicesc ce acţiuni ar putea să mai facă administraţia de la Tiraspol, dar încă o dată repet că sunt nişte acţiuni cu caracter de provocare, este evident, şi noi suntem în drept să aşteptăm o reacţie clară din partea Federaţiei Ruse, dacă este vorba de aplicarea legislaţiei Federaţiei Ruse pe acest teritoriu, această regiune, şi sigur că aşteptăm să vină confirmarea poziţiilor oficiale ale celorlalţi intermediari implicaţi în acest proces de soluţionare a conflictului transnistrean.

Europa Liberă: Credeţi că din moment ce ei încearcă să adopte legislaţia unui stat recunoscut îşi conferă şi lor mai multă legitimitate?

Igor Corman: Eu nu ştiu cum asta poate să le confere mai multă legitimitate, fiindcă, aşa cum spuneam, Transnistria, de drept, este parte componentă a Republicii Moldova.
XS
SM
MD
LG