Linkuri accesibilitate

Bilanțuri politice și sociale în România (ziare.com)


„2013 a fost unul dintre cele mai prolifice pentru justiția românească” (Hotnews).Anul 2013 face obiectul mai multor analize si bilanturi din presa electronica din România. Pe site-ul ziare.com, sunt enumerate principalele evenimente din viata politica a tarii. Ultimele 12 luni ar fi stat sub semnul pactului de coabitare dintre presedinte si premier, pe de o parte, dar si, pe de alta parte, sub cel al neintelegerilor dintre PSD si PNL, principalele partide ale aliantei de guvernare. Marile teme de disputa au fost intentia de modificare a Constitutiei, descentralizarea si regionalizarea, unele taxe si accize, precum si cateva modificari legislative care vizeaza punerea la adapost a alesrilor in fata legii. Din alt punct de vedere, protestele impotriva proiectului de minerit aurifer Rosia-Montana si impotriva exploatarii gazelor de sist pot fi considerate emblema anului. Foarte mediatizate au fost si eliberarea din inchisoare a fostului premier Adrian Nastase, condamnat pentru coruptie, precum si incarcerarea europarlamentului Gigi Becali, de asemenea condamnat pentru coruptie. Din pacate, spune autorul sintezei, Florin Necula, toate acestea au pus in umbra unul dintre marile esecuri ale acestui an - aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Platforma hotnews realizeaza un inventar al celor mai sonore condamnari definitive de demnitari, alesi locali si persoane publice de mare vizibilitate (din domeniul fotbalului, de pilda), precum si o lista a celor condamnati in primă instanță. Sunt zeci de nume, multi dintre condamati au primit pedepse cu executare. Au fost si doua premiere: pentru prima oara a fost condamnat la inchisoare (sentință inca nedefinitiva) un ministru aflat in functie, ministrul liberal al transporturilor liberalul Relu Fenechiu, si de asemenea a fost pentru prima oara cand un politician - europaramentarul Gigi Becali - a primit trei condamnari in acelasi an, in dosare diferite, fiind deja incarcerat pentru prima dintre ele. Sinteza apreciaza ca „2013 a fost unul dintre cele mai prolifice pentru justitia romaneasca” in ceea ce priveste marile dosare de coruptie.

Pe site-ul contributors, Valentin Naumescu face bilantul anului politic international si zaboveste ceva mai mult la evenimentele cu influenta directa asupra spatiului est-european. Naumescu considera un semi-esec summit-ul Parteneriatului estic, de la Vilnius, si noteaza ca, privit dinspre Statele Unite, el nici macar nu figurează pe lista evenimentelor politice semnificative ale anului. Parafarea de catre Republica Moldova si Georgia a acordurilor de asociere la Uniunea Europeana, chiar dacă importantă pentru aceste două state şi pentru regiune, nu reprezintă totuşi o temă cu impact major. Cu atât mai mult, spune Naumescu, cu cât lungul proces de apropiere a celor două mici republici post-sovietice de Uniunea Europeană este un „proces cu final incert”.

Bilantul comentatorului de la contributors exprima ingrijorarea fata de „exacerbările populismului, euroscepticismului, xenofobiei şi revizionismului în unele ţări europene”. Trebuie urmarita, crede el, si tensiunea în creştere dintre dorinţa Uniunii Europene de a avansa ca influenţă spre Est şi dorinţa Rusiei de a se opune acestui proces politic. Liderul rus Vladimir Putin va continua probabil abordarea vizibil anti-occidentală şi anti-reformistă, presărată cu măsuri economice energice de combatere a „apropierii de frontierele Rusiei şi de atingere a intereselor strategice ale Moscovei” în regiunea de proximitate a federaţiei. Dupa Soci, considera Valentin Naumescu, „tensiunea ruso-europeană privind reaşezarea plăcilor tectonice la periferia continentului se va relua negreşit”.
XS
SM
MD
LG