Linkuri accesibilitate

Previziuni pentru evoluțiile din 2014 ale politicii interne a României (Dan Tăpălagă/Hotnews)


Cei 10 ani de președinție ai lui Traian Băsescu (ziare.com).



Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a reușit să păcălească Uniunea Europeană în chestiunea acordului de la Vilnius. Intr-un articol postat pe site-ul ziare.com, Victor Pitigoi expune această idee și o argumentează. In opinia sa, nu doar Uniunea Europeană a căzut în plasă ci și, într-o anumită masură, chiar Federația Rusă, pentru că Ianukovici doar s-ar fi prefăcut că negociază cu Bruxelles-ul. In realitate, scopul lui ar fi fost supralicitarea pretului pe care Rusia trebuie sa-l plateasca pentru a mentine Ucraina in spatiul sau strategic. Iar pretul a fost pe masura. reaminteste comentatorul. Rusii i-au dat de indata 15 miliarde de dolari, o ieftinire semnificativă la pretul gazelor, i-au promis eventuale alte credite pentru viitor si i-au oferit destule acorduri comerciale avantajoase pentru Kiev. „Bine jucat, dar cam murdar”, este verdictul jurnalistului.

Există însă și o altă lectură a derulării acestui dosar: din perspectiva Rusiei, care a testat pe Ucraina în ce măsură și-ar putea recupera fosta putere din vremea Uniunii Sovietice. Testul a reușit, vor urma probabil și altele, nu se știe care. Iar aici este temei de neliniști pentru europeni, mai ales ca 2013 s-a incheiat si cu alte succese importante ale diplomatiei ruse, foarte ofensiva in ultima vreme, se mai arata in articolul publicat de ziare.com.

Pe platforma Hotnews, DanTapalaga face previziuni pentru evolutiile din 2014 ale politicii interne a României. Anul se anunță ca unul „sălbatic”, iar jocul politic ar putea fi foarte sofisticat. „Unii isi joaca libertatea, cariera, altii averi frumusele. Se joaca soarta unor institutii cheie in stat si viitorul unei tari pe urmatorii 10-15 ani”. Principala evolutie care ar schimba lucrurile ar fi eventuala scindare a USL. Exista totusi o probabiliate mare de reimpacare a principalelor partide componente, Partidul Social-Democrat si Partidul National-Liberal. Din mai multe motive: liberalul Crin Antonescu este in cădere de popularitate, chiar risca sa dispara de pe scena politica daca va anunge sa candideze la presedintie fara sprijinul social-democratilor. Pe de alta parte, Dan Tapalaga e convins ca si premierul Victor Ponta se teme de ruperea USL, pentru inca are in minte soarta premierului democrat-liberal Mihai Razvan Ungureanu, demis in doi timpi si trei miscari de Parlament in momentul in care a pierdut majoritatea. Chiar daca si-a construit deja un fel de majoritate alternativa, prin racolarea in masa a parlamentarilor Partidului Popular Dan Diaconscu (PPDD), e posibil sa nu se incumete sa o foloseasca.

Potrivit comentatorului Hotnews, s-ar parea ca Ponta nu e foarte convins ca trebuie sa candideze la prezidentiale. Ar prefera poate sa ramana premier, daca perioada politica urmatoare n-ar presupune mari riscuri de imagine. De aceea, Tapalaga lanseaza o ipoteza de urmarit: Ponta s-ar putea retrage de la carma guvernului, aranjandu-si un „sejur” la Bruxelles, pentru refacerea credibilitatii, pentru ca in viitoarea legislatura sa revina cu sanse mari la Palatul Victoria.

Tot cu titlu de bilant, pe ziare.com este publicat articolul lui Stefan Vlaston despre cei 10 ani de presedintie ai lui Traian Basescu. Vlaston considera ca au fost furtunosi, dar fructuosi. Presedintele a reusit sa scoata justitia din jugul politic, a oprit economia din caderea libera in care o lasase Tariceanu si a evitat, prin decizia taierii salariilor in 2010, ca tara sa alunece in situatia Greciei. A facut pasi mari in modernizarea invatamantului - o reusita pe care insa USL tocmai se chinuie sa o dezmembreze - si, mai ales, a rezistat de unul singur unei majoritati ostile de 70% in Parlament.
XS
SM
MD
LG