Linkuri accesibilitate

„Cleștele care îi poate strivi degetele lui Ponta” se află în mainile partenerilor occidentali (A. Pora/„22”)


„Pentru Statele Unite e important ca România, ţara în care va funcţiona scutul împotriva rachetelor balistice, să fie stabilă din punct de vedere politic şi să respecte normele statului de drept. (România liberă).




O stire din România liberă anunta ca astazi s-a aflat pe agenda comisiei specializate din Parlamentul European problema ridicarii vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova. „Bruxelles-ul vede de pe acum în Republica Moldova o adevărată campioană printre ţările Parteneriatului Estic, având în vedere că ţara de dincolo de Prut îndeplineşte deja toate cerinţele Planului de Acţiuni privind Liberalizarea Regimului de Vize”, scrie autorul acestui text, Dan Gheorghe. El prezinta si un calendar posibil al procesului de ridicare a vizelor: propunerea care urma sa ajunga azi in discutie la Bruxelles ar uma sa primeasca un vot in comisie pana la sfarsitul lui februarie. In luna mai, ar urma sa voteze Parlamentul European, fiind necesara doar o majoritate simpla, de jumatate + unu.

Rafală de declaratii imprudente și panicate ale premierului Victor Ponta, pe marginea reincarcerarii fostului premer Adrian Nastase, condamnat din nou pentru coruptie, constata Andreea Pora in comentariul publicat in saptamanalul 22. In opinia ei, liderul social-democrat a incercat sa transmita astfel un mesaj de linistire „penalilor” din propriul partid, din arcul puterii, ca si electoratului USL, carora nu a reusit inca sa le asigure linistea dinspre partea justitiei. Pora crede ca, in situatia data, Victor Ponta nu mai are ce sa faca pe cale politica pentru a-si indeplini datoriile fata de ai lui. Singura cale ramane cea a legiferarii. Au inteles acest lucru si magistratii. Desi se simt independenti acum si actioneaza ca atare in tribunale, ei stiu ca schimbarea legilor ii poate lasa fara armele meseriei.

Cea mai la indemina modificare legislativa ramine modificarea Codului Penal. Simpla este si adoptarea Legii amnistiei si gratierii. Ambele vor fi reambalate, indulcite pe ici pe colo, ca sa nu mai bata asa la ochi, si apoi „împinse in Parlament”. Ar urma ajuta si modificarea Constitutiei, cu o prevedere anume propusa de liderul conservator Dan Voiculescu, el insusi cercetat penal de ani de zile: in dosarele de demnitari, decizia finala nu s-ar mai lua la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care se dovedeste greu de capturat, ci de Curtea de Apel. A treia masura spre care se indreapta USL este reorganizarea Directiei Nationale Anticoruptie. De pe urma schimbarilor, DNA ar urma sa devina, fireste, inofensiva. Cine poate contracara acum planurile USL? Basescu se afla in ultimele luni de mandat, opozitia nu-si revine deloc. „Clestele care ii poate strivi degetele lui Ponta” se afla tot in mainile partenerilor occidentali, constata Andreea Pora. Vizita inceputa azi a inaltului reprezentant al Departamentului de stat, Victoria Nuland, „arata ca Washingtonul intelege perfect cit de critica este situatia” - noteaza comentatoarea de la 22.

În timp ce in editorialul României libere scrie clar: „Pentru Statele Unite e important ca România, ţara în care va funcţiona scutul împotriva rachetelor balistice finanţat de americani, să fie stabilă din punct de vedere politic şi să respecte normele statului de drept. Nu poţi lăsa arme sofisticate pe mâna unora care vor să-şi facă propria justiţie, care schimbă legile în funcţie de interese de grup sau care vor să aibă în paralel un parteneriat strategic cu SUA şi unul cu China”.
XS
SM
MD
LG