Linkuri accesibilitate

„Misiunea bate gradul” sau gafa lui V. Ponta (A.Pleșu/Adevărul)


Mesajul Victorie Nuland (Hotnews).



România liberă scrie despre pericolul ca unicul liceu romanesc din Tiraspol sa fie inchis pentru neplata facturilor la utilitati. Acestea nu pot fi achitate pentru ca regimul separatist a blocat conturile scolii. Concomitent, directorul liceului „Lucian Blaga” este supus unui razboi psihologic, din care face parte si citarea lui la tribunal chiar in ziua de Craciun.

Vasile Nanu, diplomat român expulzat din Republica Moldova ca persona non grata in perioada Voronin, ii reproseaza, in Adevarul, presedintelui Traian Basescu declaratia in care contabiliza cheltuielile facute pentru tara de peste Prut. Iesire neinspirata, considera autorul articolului. Ceea ce s-a cheltuit a fost sprijin „din inima”, nu „cu orientare strategică, aşa cum a procedat Federaţia Rusă”. Vasile Nanu il avertizeaza pe Basescu ca isi compromite imaginea pe care o are in Basarabia, unde multi il considera adevaratul lider. „Avem în faţă un fel de mit care se poate dărâma peste noapte. [...] Relaţia cu Basarabia trebuie menajată, ocrotită şi manageriată cu o grijă diplomatică părintească. E nevoie de multă căldură aici, chiar de sensibilitate, de imaginaţie”, sugereaza semnatarul acestui articol aparut in sectiunea de bloguri a ziarului.

Presa de azi este insa dominata de comentarea scurtei vizite la Bucuresti a consilierului secretarului de stat american, Victoria Nuland, de la care premierul Victor Ponta a absentat fara explicatie rezonabila. A fost un refuz al emisarului american de a-l intalni pe Ponta? A fost refuzul premierului - un gest fara precedent de la razboiul rece incoace? Sau o intelegere dipomatica intre cele doua tari ca premierul român sa nu fie umilit de ceea ce americanii urmau sa-i transmita, in speranta unei reabilitari? Pe site-ul ziare.com, Stefan Vlaston opteaza pentru varianta unei camuflari elegante, prin ironie, de catre Victoria Nuland a refuzului lui Ponta de a o intalni.

Razvan Lalu, de la contributors.ro, nu se indoieste deloc ca Ponta a refuzat, ca sa nu dea socoteala pentru abuzarea statului de drept, prin masurile din domeniul justitiei. Lalu explica statutul functionarilor americani de rangul d-nei Nuland, carora liderii statelor puternice din lume le acorda aceeasi atentie ca secretarului de stat, sau chiar ca presedintelui american. „Misiunea bate gradul”, intareste si Andrei Plesu in Adevarul, in timp ce Florin Iordache crediteaza pe contributors.ro varianta unei intelegeri prealabile: intrevederea ar fi fost incomoda pentru Ponta. I s-a facut poate favorul sa nu participe.

Doamna Victoria Nuland s-a vazut cu presedintele Traian Basescu si cu ministrul de externe Titus Corlatean si a oferit, cu diplomatie, opiniei publice un prilej aniversar: zece ani de parteneriat startegic cu Statele Unite. Ba i-a oferit chiar un buchet de flori sefului diplomatiei de la Bucuresti, cu prilejul zilei de nastere.

Comentatorii discuta bineinteles si mesajul Victoriei Nuland. Cu totii il vad rezumabil la indemnul ca românii sa-si exprime prin vot pozitia fata de principiile statului de drept, implicit fata de greselile actualei guvernari. Dan Tapalaga dezvolta ideea pe Hotnews: „Daca publicul va intra in hora anti-occidentala pornita iarasi in forta de guvern si cateva televiziuni, atunci da, România isi va schimba relativ usor si rapid optiunea strategica, va intoarce spatele Occidentului”, scrie el.

Din pacate, e deja clar, arata Mircea Marian in Evenimentul zilei. Iesit din ascunzatoare indata dupa plecarea oficialului american, Ponta a declarat: „da, este important parteneriatul cu SUA, cu UE, dar România vrea să-şi dezvolte relaţia cu China şi Rusia”.
XS
SM
MD
LG