Conturile bancare ale liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol, singura instituţie de învăţământ cu predare în limba română din oraş, au fost blocate de către autorităţile din stânga Nistrului. Directorul liceului, Ion Iovcev, susţine că nu poate achita produsele alimentare pentru dejunul elevilor şi nici serviciile în comun. Presiunile asupra administraţiei instituţiei au început la finele anului trecut, când autorităţile de la Tiraspol l-au acuzat pe Ion Iovcev de nesupunere faţă de administraţia fiscală din regiune. Astăzi, ministra Educaţiei, Maia Sandu, i-a convocat într-o şedinţă de urgenţă pe toţi directorii de licee din stânga Nistrului. Detalii are Diana Răileanu:
Presiunile administraţiei de la Tiraspol, pe lângă disconfortul psihologic pe care îl provoacă profesorilor de la liceele cu predare în limba română din regiune, paralizează şi procesul de studii, susţine directorul liceului „Lucian Blaga”, Ion Iovcev. El spune că având conturile bancare îngheţate, instituţia nu poate plăti pentru chirie, lumină, energie termică sau hrana elevilor, buna funcţionare a liceului fiind astfel sub semnul întrebării:
„La sfârşitul lunii trebuie să achităm facturile pentru lumină, căldură, hrana copiilor şi e destul o zi, două, trei, să nu ai apă şi vă daţi seama ce poate să se întâmple, deci să se paralizeze lucrul şcolii. E tocmai ce vor ei: ca părinţii să-şi retragă copiii şi şcoala, încetişor, să fie lichidată. Noi suntem categoric împotrivă. Am fost în condiţii şi mai grele, dar am rezistat. Nu sunt pesimist, sunt optimist, dar problema este foarte serioasă.”
La finele anului trecut, liceul administrat de Ion Iovcev a fost cercetat de miliţienii transnistreni, aceştia insistând să le fie prezentate rapoartele financiare pe mai multe luni. Pretextul invocat pentru percheziţii a fost o scrisoare semnată de o profesoară a liceului, care s-ar fi plâns la Tiraspol că nu primeşte la timp salariul. Directorul liceului „Lucian Blaga”, Ion Iovcev, spune că scrisoarea este una falsă:
„Public, dna Zagorodnîi, profesoară de limba franceză, a spus că nu a scris şi nici semnătura nu îi aparţine. Ea poate să facă şi un test ca să demonstreze că nu a făcut ea lucrul acesta şi că tot ce este scris în scrisoare este un fals. Este o scrisoare care aparţine securităţii de la Tiraspol şi a fost scrisă la comandă.”
Liderul regiunii din stânga Nistrului, Evghenii Şevciuk, a declarat în decembrie anul trecut, că „perioada de funcţionare a şcolilor cu predare în limba română, fără controlul administraţiei de la Tiraspol, se apropie de sfârşit”. Directoarea liceului „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi, spune că presiunile asupra instituţiilor de învăţământ îi determină pe mulţi părinţi să-şi mute copiii la alte licee din regiune:
„Da, sigur, foarte mulţi părinţi au cedat şi şi-au luat copiii. Asta nu înseamnă însă că toţi. Dacă mai suntem acolo înseamnă că nu toţi suntem sperioşi şi nu suntem aşa cum şi-ar dori Tiraspolul sau Moscova să fim.”
Europa Liberă: Deci, situaţia influenţează numărul copiilor care an de an vin la ore?
Eleonora Cercavschi: „Fără doar şi poate.”
Ion Manole, preşedintele Asociaţiei „Promo Lex”, organizaţie care monitorizează respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, observă că deseori instituţiilor de învăţământ din stânga Nistrului le revine rolul „calului de bătaie” în neînţelegerile dintre Chişinău - Tiraspol sau Moscova:
„Constatăm că problema este una şi mai serioasă decât pare. Întotdeauna şcolile rămân în rolul de ostatici. Atunci când Tiraspolul sau Moscova doresc să tensioneze situaţia sau să obţină ceva din partea Occidentului sau a Republicii Moldova, evident apasă pe acest loc vulnerabil.”
Astăzi, ministra Educaţiei, Maia Sandu, i-a convocat într-o şedinţă pe toţi directorii de licee cu predare în limba română din stânga Nistrului. Într-un comunicat de presă, conducerea Ministerului dezaprobă obstrucţionarea de către reprezentanţii de la Tiraspol a procesului educativ din regiune, menţionând că problemele care se referă la aceste şcoli trebuie discutate în cadrul formatelor existente de negocieri.