Linkuri accesibilitate

Cine poate apăra eficient şcolile cu predare în grafia latină din Transnistria?


Sediul CEDO de la Strasbourg
Sediul CEDO de la Strasbourg

Vasile Botnaru în dialog cu Alexandru Postică, director de program la PromoLex, ONG-ul specializat în apărarea drepturilor omului în Transnistria.



Autorităţile transnistrene au început din nou să şicaneze şcolile cu predare în grafie latină, de la Tiraspol şi Râbniţa – pe 9 decembrie, au efectuat o descindere la Liceul Lucian Blaga din Tiraspol, cerând să vadă acte la care normal, nu pot avea acces. După care a urmat liceul Evrika din Râbniţa, supus şi el unor abuzuri administrative. Ce şanse au aceste şcoli, l-a întrebat Vasile Botnaru pe Alexandru Postică, director de program la PromoLex, ONG-ul specializat în apărarea drepturilor omului în Transnistria:

Europa Liberă: Tiraspolul, desigur că nu renunţă la ideea veche de a deţine controlul asupra acestor instituţii, pe care le tratează ca pe mici Kaliningrad-uri pe teritoriul lor „suveran”. Chişinăul nu se poate opune, de fapt, acestei încercuiri. Acuma spuneţi-mi, vă rog, situaţia juridică, la zi, a acestor instituţii, din perspectiva legislaţiei, perfect constituţionale a Republicii Moldova, dar şi din perspectiva pretinsei legislaţii a autoproclamatei „republici nistrene”. Ce situaţie au acuma aceste instituţii de învăţământ?

Alexandru Postică: „Eu aş prefera să discutăm care e situaţia şcolilor, din perspectiva legislaţiei Republicii Moldova, atâta timp cât aşa-numita legislaţie a regiunii, în principiu, nu poate fi luată ca bază reglementării activităţii didactice şi de învăţământ.”

Europa Liberă: Dar efectiv ei sunt nevoiţi să se conformeze unor rigori impuse de Tiraspol. Iată acuma, mai nou, li se cer rapoarte fiscale.

Alexandru Postică
Alexandru Postică
Alexandru Postică: „Bine, dar să luăm ca bază lucruri deja constate, inclusiv de către organisme internaţionale, cum ar fi Curtea Europeană a Drepturilor Omului care a stabilit că asemenea măsuri nu sunt altceva decât presiuni şi intimidări asupra persoanelor care doresc să înveţe în limba maternă, cei care vor să respecte buchea legii, aşa cum spuneţi dumneavoastră, şi anume legislaţia Republicii Moldova. Deja avem o hotărâre, în acest sens, este vorba despre hotărârea Catan şi alţii, în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că regimul de la Tiraspol a întreprins mai multe acţiuni prin care a dus la încălcarea dreptului la educaţie, inclusiv prin impunerea unor obligaţii care nu sunt prevăzute de legislaţia naţională.”

Europa Liberă: Când spune Curtea „regimul de la Tiraspol”, zice şi „alias Federaţia Rusă”?

Alexandru Postică: „Deci responsabilă, în cazul dat, a fost recunoscută, într-adevăr Federaţia Rusă. Şi s-a constatat că anume Federaţia Rusă este păpuşarul acestui regim.”

Europa Liberă: Şi atunci Chişinăul poate face apel la Federaţia Rusă ca Tiraspolul să lase în pace aceste şcoli?

Alexandru Postică: „De fapt, Chişinăul trebuie să facă lucrul acesta, fiindcă...”

Europa Liberă: Dar o face?

Alexandru Postică: „Din câte vedem, din informaţia sumară prezentată pe site-uri, chiar şi pe cel al Biroului de pentru Reintegrare, se vede că s-au făcut anumite declaraţii, dar nu vedem dacă s-a făcut ceva mai mult decât declaraţii şi nu se duc anumite discuţii cu părţile implicate în soluţionarea diferendului transnistrean. Dar aş atrage atenţia asupra faptului că, aproape o săptămână în urmă, Comitetul de Miniştri a examinat chestiunea cu privire la neexecutarea hotărârii Catan şi alţii. Avem mai mult de un an de zile de când nu se execută această hotărâre de către Federaţia Rusă, care era obligată să prezinte un plan de acţiuni cum vede ea executarea acestei hotărâri. Avem două părţi ale hotărârii, achitarea sumei de bani şi întreprinderea acţiunilor cu caracter individual şi general. Deci nici sumele de bani nu au fost achitate, dar nici...”

Europa Liberă: Sume de bani pentru prejudiciu?

Alexandru Postică: „Prejudiciile morale, care au fost cauzate elevilor şi părinţilor acestor instituţii de învăţământ. Şi doar la o săptămână, se începe un atac asupra şcolilor...”

Europa Liberă: ...de fapt, alt prejudiciu se cauzează.

Alexandru Postică: „Da, de fapt, avem parte de alte surprize, să spunem aşa. Şi se pare că Federaţia Rusă, în loc să ia act de această declaraţie a Comitetului de Miniştri, presupun eu că permite regimului să facă ceea ce face.”

Europa Liberă: Să amintim ascultătorilor, este vorba de o descindere a organelor de forţă care au pretextat un demers al unei oarecare învăţătoare care se plânge că nu i se plăteşte munca efectuată etc. Deci, în fond, se deschide un alt dosar.

Alexandru Postică: „Da, dar vreau să aduc la cunoştinţă evoluţiile noi. Această descindere a avut loc în data de 5 decembrie, iar în data de 9 decembrie, avem alte presiuni, alte ameninţări.”

Europa Liberă: Şi nu doar la Tiraspol.

Alexandru Postică: „Şi nu doar la Tiraspol. Este vorba despre ameninţarea cu aplicarea sancţiunilor administrative, a aşa-numitului cod de contravenţii administrative a regiunii care prevede sancţiuni de până la echivalentul lei moldoveneşti de 2600 de lei, pentru nefurnizarea datelor cu privire la achitarea salariilor. Vreau să aduc la cunoştinţă că este interzis administraţiei liceului de la Tiraspol să prezinte asemenea informaţii, deoarece este vorba despre date cu caracter confidenţial. Deci practic ce vrea Tiraspolul? Vrea să deţină la mână tot pachetul de acte ale liceului, inclusiv cine sunt angajaţii, ce salariu au, cum se achită. Deci, aceasta deja este încălcarea legislaţiei Republicii Moldova. Şi dacă domnul Iovcev va furniza aceste informaţii, el va fi pasibil de pedeapsă, de ce nu, şi penală, conform Codului penal al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Tiraspolul este un solicitant nelegitim?

Alexandru Postică: „Evident. Evident că nu are dreptul să facă acest lucru, deoarece poate fi privit doar ca un grup de persoane. Aşa cum eu nu aş putea cere administraţiei liceului să-mi furnizeze lista persoanelor care sunt angajate, numele lor, ce salarii au, aşa şi alte grupuri de persoane sau individuale nu pot cere aceasta.”

Europa Liberă: Administraţia de la Tiraspol, înţeleg că, nu numai că nu se conformează deciziei pe care o invocaţi dumneavoastră – hotărârii Consiliului de Miniştri – dar încearcă să intre pe alte uşi, din dos, ca să obţină, de fapt, ceea ce vrea – controlul asupra administraţiei. Ce şanse are, în condiţiile de astăzi?

Alexandru Postică: „Şansele sunt foarte mari, în cazul în care autorităţile, societatea noastră va tăcea în continuare şi nu se va solidariza cu aceste administraţii, şi nu vom riposta, în mod legal, nu am în vedere forţa fizică, dar este vorba despre negocieri de explicare şi, mai mult ca atât, este vorba de constatări ale organizaţiilor internaţionale.”

Europa Liberă: Noi avem deja o lungă experienţă, cam de prin 2008, când s-a acutizat sau 2004 chiar, de încercări de a proteja aceste instituţii. Care credeţi că sunt formele cele mai eficiente: societatea sau autorităţile oficiale de la Chişinău?

Alexandru Postică: „În fine, vedem că societatea e prea puţin implicată în susţinerea acestor licee, practic, majoritatea populaţiei nu cunoaşte, în general, că ar exista aceste instituţii. Sunt doar nişte declaraţii din partea Biroului de Reintegrare. Dar eu aş vedea aicea cea mai gravă problemă pentru aceste licee: susţinerea societăţii. Societatea civilă urmează să susţină aceste instituţii. Evident, fiecare asociaţie poate contribui într-un mod sau altul. Noi suntem o asociaţie de jurişti, încercăm să-i protejăm din punct de vedere legal. Să nu uităm că este vorba despre copii care învaţă, sunt supuşi presiunilor, sunt traumaţi aceşti copii. Din punct de vedere a sindicatelor, iarăşi este vorba despre persoane care prestează anumite servicii şi urmează să li se acorde o protecţie mai mare şi securitate mai mare.”

Europa Liberă: Dacă ne uităm în urmă, totuşi Tiraspolul a obţinut, în mare parte, ce şi-a propus: le-a creat condiţii insuportabile... Şi, într-un timp, chiar se vedea statistica elevilor care se înscriu, în scădere. Care este perspectiva, din acest punct de vedere? La un moment dat, directorii sau cadrele didactice ar putea să dea din mâini a lehamite, să spună: „Renunţăm”?

Alexandru Postică: „Cam spre aceasta şi merge. Or, după intervenţia miliţiei transnistrene, mi s-a comunicat, a doua şi a treia zi, practic, un procent foarte mare al elevilor nu s-au prezentat la lecţii. De ce? Fiindcă se face o propagandă că liceele respective vor fi închise şi fiecare părinte se gândeşte ce să facă: să lase copilul la o instituţie care mâine-poimâine poate să se închidă sau...?”

Europa Liberă: În situaţie şubredă....

Alexandru Postică: „Exact. Deci, este vorba de propaganda pe care o duce regimul secesionist faţă de administraţia acestor licee. A existat situaţia din Tiraspol. Vedem că la Râbniţa se repetă practic acelaşi scenariu. Administraţia a primit o înştiinţare din partea aşa-numitei procuraturi, prin care a fost obligată să prezinte iarăşi tot setul de acte ce ţine de dările de seamă contabile, date statistice, iarăşi date cu caracter personal ale tuturor angajaţilor. Deci, se face cu un scop anumit. Vedem că s-a început cu Tiraspolul, Râbniţa, probabil, urmează şi celelalte licee. De aceea, nu cred că este cazul ca administraţiile respective să le furnizeze aceste date. Nu se ştie unde şi cum vor fi folosite aceste date.”

Europa Liberă: Unii comentatori presupun că acesta este unul din răspunsurile Moscovei la Vilnius. Acum unde se află subiectul şcolilor cu predare în limba română din Transnistria, pe agenda negocierilor privind reglementarea transnistreană?

Alexandru Postică: „Oficial ele se află pe ordinea de zi, din câte vedem din declaraţii. Dar, în realitate, vedem că sau negocierile nu dau rezultatele dorite de către Chişinău, sau nu sunt suficient de motivate aceste declaraţii, aceste poziţii. Eu cred că, dacă, de fiecare dată, negociatorilor din partea Federaţiei Ruse, celor din Tiraspol, li se va aduce la cunoştinţă că aceasta este o încălcare a normelor constituţionale, cât şi a celor internaţionale, cred că vor avea altă atitudine şi mâine-poimâine, de ce nu, dacă vor continua în acelaşi stil, vor fi alte şi alte dosare, inclusiv la Curtea Europeană. Dar să sperăm că nu va fi acest lucru şi copiii vor fi lăsaţi să înveţe liber, la aceste instituţii de învăţământ.”
XS
SM
MD
LG