Linkuri accesibilitate

„Iubirea” lui Victor Ponta pentru China și Rusia, un mesaj îndreptat clar împotriva Occidentului (România liberă)


Intențiile de modificare a Constituției de către USL sau concentrarea întregii puteri în mîinile unui partid-stat (D. Tăpălagă/Hotnews).
Imediat după plecarea din România a Victoriei Nuland, adjunctul secretarului de stat american, pe care premierul român nu a dorit sa o intalneasca, Victor Ponta a declarat ca România este de fapt preocupata sa-si dezvolte politica externa spre China, Turcia si Rusia, cu argumentul ca ar fi oportunitati economice insemnate. Cristian Campeanu demonteaza aceasta teza in comentariul sau de azi din România liberă. China si Rusia nu reprezinta, de fapt, piete de desfacere pentru România.

Chinezii, primiti cu mari onoruri la Bucuresti de guvernul Ponta, si-au exprimat de pilda interesul sa importe din Romania porci. Numai ca, spune Campeanu, China a cumpărat deja gigantul american Smithfield şi prin urmare, fermele de porci din România sunt deja ale lor. Altceva România n-ar prea avea ce sa exporte in China. Aproape tot ce se produce in Europa este manufacturat in China, cu exceptia produselor de lux. Daca nu va produce ceasuri elvetiene sau Ferrari si Rolls Royce, România nu are cum sa fie exportator catre China.

In ce priveste Rusia, mai spune comentatorul de la România liberă, ea are nevoie de tehnologie inalta, pe care n-o poate importa decat din Germania. Ar mai ramane miza investitiilor rusesti si chinezesti - „o mare iluzie”, spune Campeanu. De fapt, este vorba de o miza politica, de beneficiile politice ale acestei orientari anuntate de premierul Ponta si care a transmis in acest fel si un mesaj indreptat clar impotriva Occidentului.

Adrian Papahagi, care scrie pentru contributors.ro, crede ca actuala putere de la Bucuresti pregateste o sovietizare a Romaniei, cu „ieșirea progresivă a tarii din Occident și revenirea sub umbra înghețată a mamuștei Rusia”. Ea va fi posibila daca alegerile deja stabilite pentru luna mai si noiembrie vor confirma scenariul cel mai sumbru: un scor inca si mai bun al actualei puteri, fata de cel din 2012, pe fondul unei propagande ca pe vremea lui Ceausescu, care va spune oamenilor: in timp ce europenii ne pun conditii la accesarea fondurilor comunitare, chinezii ne fac autostrazi in concesiune; ca Occidentul ne foloseste ca piata de desfacere, in timp ce cu Turcia avem excedent comercial. Americanii vor sa ne fure gazul de la Pungesti, in timp ce marele popor rus ni-l ieftineste pe cel importat de la ei. Cu un semenea discurs, reactia europenilor e previzibila: „suspendarea temporară a fondurilor europene, reintroducerea controalelor la frontiera Schengen, suspendarea dreptului de vot în Consiliul european!” - isi deruleaza in continuare Adrian Papahagi cosmarul.

Nici previziunile lui Dan Tapalaga nu sunt cu mult mai optimiste. Pe site-ul Hotnews el discuta intentiile de modificare a Constitutiei de catre Uniunea Social-Liberala. In opinia lui, totul se reduce la concentrarea intregii puteri in mainile unui partid-stat, care va fi Partidul Social Democrat, pentru ca viitorul presedinte va fi obligat sa numeasca premierul din randul partidului cu cel mai bun scor in alegeri, chiar daca nu detine majoritatea. Programarea simultana a alegerilor europarlamentare si a refendumului privind modificarea Constitutiei este gaselnita USL pentru a aduce cat mai multi oameni la vot - o practica de care a uzat si Traian Basescu la prezidentialele din 2009. Sah-mat: daca Basescu se opune acestui calendar, i se va reaminti momentul 2009, iar disputa va reaprinde resentimentele anti-Basescu. Daca n-o face, USL este liber sa-si atinga tintele.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG