Negociatorii-șefi ai Chișinăului și Tiraspolului în chestiunea transnistreană, Eugen Carpov și Nina Ștanski, se vor întâlni astăzi la sediul misiunii OSCE din Chișinău. Carpov și Ștanski vor avea pe agendă pregătirea primei runde de anul acesta a negocierilor în format 5+2, programată pentru ultima parte a lunii februarie. Potrivit Interfax, Eugen Carpov vrea să discute cu Nina Ștanski și despre situația școlilor cu alfabet latin din Transnistria, ajunsă în atenție după ce Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol a anunțat că este hărțuit de autoritățile fiscale, care i-au blocat conturile. Cu şefa misiunii OSCE la Chișinău urmează să se întâlnească astăzi preşedintele Parlamentului, Igor Corman.
Sunt aşteptaţi astăzi la Chişinău comisarul Uniunii Europene pentru extindere, Stefan Fule, şi comisarul pentru agricultura, Dacian Cioloş.
Comisarul european Dacian Ciolos va participa la Conferința Miniștrilor Agriculturii din ţările membre ale Parteneriatului Estic, conferinţa, la care participă şi opt miniștri ai agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene şi care are ca obiective dezbaterea priorităţilor de dezvoltare ale agriculturii şi mediului rural din ţările Parteneriatului Estic precum şi a modalităţilor de intensificare a cooperării cu Uniunea Europeană în cadrul programului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală pentru ţările din vecinătatea Uniunii Europene (ENPARD).
Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, şi comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, vor avea o întrevedere comună cu Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, şi cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman. Totodată, comisarul Dacian Cioloş va avea întâlniri bilaterale cu Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, cu vice-premierul Valeriu Lazar, ministrul Economiei, si cu ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.
Pe parcursul vizitei la Chișinău, Dacian Cioloş se va întâlni şi cu liderii partidelor politice din coaliţia de guvernare şi din opoziţie pentru a discuta efectele pe care Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana şi crearea unei Zone de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA) le vor avea asupra economiei şi agriculturii Republicii Moldova, şi despre pregătirea Republicii Moldova pentru folosirea fondurilor europene.
Ca şi în ultimele zile, atenţia lumii va fi îndreptată către Ucraina, confruntată în ultimele zile cu violenţe soldate cu morţi şi răniţi. Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus ieri că UE este șocată de decese, condamnă folosirea forței și îndeamnă părțile să pună capăt urgent violenței. Barroso a avertizat că Uniunea ar putea fi nevoită să-și „regândească relația cu Ucraina” și că ar putea fi „unele consecințe”. Violenţele din ultimele zile au fost condamnate de Statele Unite, Uniunea Europeana, OSCE şi organizaţii pentru protecţia jurnaliştilor şi respectarea drepturilor omului. Răspunsul autorităţilor de la Kiev la aceste critici a fost convocarea convorbirilor de ieri cu opoziţia. Ambasadorul Rusiei la Bruxelles, Vladimir Cijov, a dat răspunsul Moscovei:
„Legile impuse în mod democratic trebuie respectate. Şi când, la o zi, după ce aceste legi sunt aprobate, un guvern străin emite un comunicat prin care cere revocarea legii, cred că orice ţară care are un pic de mândrie, consideră acest lucru inacceptabil.”
Siria este in capul listei convorbirilor de astazi si de miine de la Montreux si de la Geneva, convorbiri menite sa aduca pace in tara macinata de 3 ani de un razboi civil devastator, soldat cu peste 100 de mii de morti si citeva milioane de refugiati. Opoziția siriană vrea să prezinte un calendar pe câteva luni al formării unui guvern de tranziție pentru a împiedica tergiversarea la nesfârșit a eventualelor negocieri cu regimul președintelui Bașar al-Assad. Anunțul a fost făcut de un membru al delegației opoziției siriene la conferința de la Montreux, din Elveția. Propunerea va fi înaintată oficial după începerea negocierilor propriu-zise sub egida Națiunilor Unite, prevăzută pentru vineri, la Geneva. Delegatul opoziției a insistat însă că mai întâi regimul de la Damasc trebuie să recunoască oficial rezultatul primei conferințe de la Geneva, din iunie 2012, care prevedea instalarea în Siria a unei structuri guvernamentale tranzitorii. Pe de alta parte, reprezentantii regimului Sirian sustin ca soarta preşedintelui Sirian BasharAl Assad este „linia roşie”, a convorbirilor. Cu alte cuvinte, convorbirile au inceput intr-un climat extern de tensionat…
Si tot Siria si Iranul sunt si in capul listei discutiilor de la Forumul Economic Mondial de la Davos din Elvetia, reuniune la care participa, in fiecare an mii de politicieni, lideri de ţări, de guverne si de partide , oameni de afaceri, reprezentanti ai cercurilor academic. Reuniunea se incheie simbata 25 ianuarie.
Organizatia Freedom House işi da astazi publicităţii raportul referitor la libertatea in lume. Sunt evaluate 195 de ţari şi 14 teritorii nerecunoscute ca tari – printre care si regiunea Transnistreana . Se dau calificative de la 1 la 7, pentru drepturile politice si libertăţile civice din fiecare tara. Calificativul 1 este cel mai bun, 7 cel mai slab. In baza calificativului tarile se pot imparti in trei mari categorii - tari libere, partial libere si ţări fara libertati. In ultimii ani, Moldova s-a plasat in categoria ţărilor „partial libere”.