Linkuri accesibilitate

Omuleanul din caravana mişmaşului


Caravana uriaşă a mişmaşului străbate ani de zile deşertul tranziţiei şi e compusă din concetăţeni de toate vîrstele şi de toate profesiile.



Să devii prosper prin muncă cinstită? În fond, există nişte şanse liliputane, dar în Moldova devorată de tranziţie asta e mai curînd o utopie.

Bunăoară, eşti un lector universitar şi ai un salariu de 4-5 mii de lei sau chiar de 10 mii de lei. Şi de cît timp ai nevoie ca să-ţi clădeşti prosperitatea, să-ţi cumperi măcar un apartament cu două camere? Păi, o viaţă de om nu-ţi este de ajuns, dacă cei 10 mii de lei îi foloseşti pentru plata facturilor, pentru cumpărarea alimentelor şi hainelor, pentru sănătate. Dar cinovnicii, poliţiştii, vameşii şi medicii au salarii mult mai mari? Nu au. Şi lor le-ar trebui ani-lumină ca să devină prosperi.

De aceea, pentru a răzbi sau doar pentru a supravieţui, te înregimentezi în caravana uriaşă a mişmaşului. Ea străbate ani de zile deşertul tranziţiei şi e compusă din concetăţeni de toate vîrstele şi de toate profesiile. Alături de tine, duc cu răbdare povara mişmaşului elevi care copiază la bac, hoţi de buzunare, vînzători care îţi strecoară în sacoşă cartofi alteraţi, vameşi şi poliţişti care iau mită, studenţi care dau mită, cinovnici care fac trafic de influenţă, angajatori şi angajaţi uniţi de salariul în plic, indivizi care fac carieră cu ajutorul pilelor. Numai aici, în caravană, ai şanse reale să devii prosper, să-ţi făureşti viitorul luminos. În afara caravanei, eşti o amebă insignifiantă, un individ lăsat în voia sorţii.

E adevărat că din cînd în cînd caravana e atacată de nişte cîini gălăgioşi. Dar lătratul lor nu are cum să oprească marşul triumfal al caravanei mişmaşului. Unde mai pui că unii dintre cîini latră numai de dragul unor aparenţe. Da, se mai întîmplă ca cineva din caravană, mai neglijent, să fie sacrificat. Dar flăcăii vigilenţi, care au grijă de krîşă, de cei 99 de cumetri proverbiali, nu au nici o problemă.

Caravana mişmaşului e veşnică şi invincibilă! Tu, naivule, ai intrat în caravană?!!
XS
SM
MD
LG