Linkuri accesibilitate

MC Solaar


La concubine de l'hémoglobine.Mc Solaar este numele de scenă al rapperului și muzicianului hip-hop francez de origine africană Claude M'Barali.

S-a născut în 1969 la Dakar, în Senegal, și când avea doar șase luni, părinții lui au emigrat în Franța, stabilindu-se în suburbiile Parisului.

E absolvent al facultății de filosofie, și asta se aude foarte bine în cântecele sale care, spre deosebire de cîntecele rap și hip-hop comerciale, conțin forme lirice complexe, poeme narative de fapt, ce vorbesc despre lumea în care trăiește autorul lor, și despre lumea noastră, a tuturor.

Un cronicar de la ziarul britanic „Guardian” ne spune că marea temă a lui MS Solaar este acea lume unde naționalitățile și culturile se amestecă și se îmbogățesc unele cu altele. Același cronicar mai afirmă că melodiile lui Mc Solaar sînt în realitate povești, cu un început, un mijloc și un sfărșit.

Iar poveștile vorbesc, cel puțin în primele sale piese, despre greutățile imigranților africani ajunși în Franța în încercarea de a-și croi o viață bună.Dar și despre optimism, speranță, frumusețe, uneori.

MC Solaar este poate singurul rapper de limbă franceză cu un succes considerabil în lumea anglofonă, în special americană, datorită colaborării sale cu doi dintre interpreții hip-hop consacrați dincolo de ocean, Guru, pe albumul „Jazzmatazz”, și Missy Elliot, în piesa „All N My Grill”.

Piesa pe care o ascultăm se numește „La concubine de l'hémoglobine”, și a apărut pe albumul „Prose Combat”, lansat în 1994.
XS
SM
MD
LG