Linkuri accesibilitate

Opoziţia triumfă: votul din Autonomia găgăuză - o bilă neagră pentru guvernare


Statuia lui Lenin la Comrat
Statuia lui Lenin la Comrat

Igor Dodon: „Ceea ce s-a întâmplat în Găgăuzia este un exemplu elocvent că cetăţenii Republicii Moldova sunt împotriva vectorului extern ales de actuala guvernare.”



Liderii partidelor din opoziţie, dar şi foşti aliaţi ai Coaliţiei de guvernământ au declarat la unison că votul masiv de duminică, din regiunea găgăuză, reprezintă, de fapt, o bilă neagră pentru actuala guvernare. Deşi nu au anunţat oficial rezultatele celor două plebiscite, considerate la Chişinău ilegale, autorităţile de la Comrat susţin că prezenţa la urne a fost de peste 70 la sută. Astăzi, liderul socialiştilor, Igor Dodon, a venit cu iniţiativa organizării, în toate raioanele şi municipiile ţării, a referendumurilor consultative privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală:

Igor Dodon
Igor Dodon
„Devine evidentă şi necesară consultarea opiniei majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova. Noi considerăm că ceea ce s-a întâmplat în Găgăuzia este un exemplu elocvent că cetăţenii Republicii Moldova - şi la această etapă au demonstrat-o o parte a cetăţenilor - că sunt împotriva vectorului extern pe care l-a ales actuala guvernare.”

La contestatele referendumuri organizate duminică în Găgăuzia au participat şi deputaţi din Parlament. Irina Vlah, membră a Partidului Comuniştilor, a votat şi ea pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală. Într-o declaraţie pentru Radio Europa Liberă, deputata PCRM a insistat pe ideea că cele două plebiscite au fost iniţiate de cetăţenii din regiune:

„Vedeam în ziua referendumului că oamenii sunt entuziasmaţi. Nimeni nu i-a impus să vină la plebiscit, au făcut-o sincer şi trebuie să recunosc că încă nu am văzut ca atât de mulţi oameni să participe la scrutinele organizate anterior. Autorităţile de la Chişinău trebuiau să ia în serios ideea acestui referendum, încă de la început. Asemenea decizii nu se iau întâmplător, înseamnă că oamenilor le-a ajuns cuţitul la os. Guvernarea se uita spre Autonomie printre degete, deciziile fiind luate fără să se ţină cont de părere oamenilor. Vă rog să atrageţi atenţia la faptul că premierul Iurie Leancă a venit în Autonomie doar când a înţeles că trebuie să „stingă focul”, Igor Corman niciodată nu s-a întâlnit cu toţi deputaţii locali, iar preşedintele Nicolae Timofti evită să ne viziteze. Lipsa unui dialog provoacă astfel de situaţii.”

Deşi a dezaprobat organizarea referendumurilor din Găgăuzia, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a acuzat coaliţia de guvernare că s-ar face responsabilă de tensionarea dialogului dintre Chişinău şi Comrat:

Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu
„În toţi ani aceştia i-am folosit, cum am spus, ca şi urnă de vot, în loc să le explicăm ce înseamnă integrare europeană, ce înseamnă bune relaţii cu majoritatea şi minoritatea. Noi doar le-am oferit totul când am venit în primul Parlament, în anii '90. Nu are nicio republică drepturile minorităţilor ca la noi. Iată care e problema, dar vina îi aparţine Guvernului, puterii de la noi.”

Legitimitatea celor două referendumuri care au avut loc în autonomia Găgăuză a fost contestată de o judecătorie de la Comrat şi de Procuratura Generală şi Ministerul de Interne, care au demarat o anchetă penală. Şi vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, Ştefan Urâtu, enumeră un şir de încălcări care au fost admise la organizarea celor două plebiscite:

„Această acţiune nu coincide cu legislaţia, nu a fost organizată în conformitate cu prevederile Codului Electoral referitoare la noţiunea de referendum. Cu atât mai mult, aşa numita Comisie Electorală Centrală pentru organizarea referendumului consultativ şi constituţional de la Comrat, este o tentativă de uzurpare a puterii, a însuşirii puterii altor structuri ale statului. Aşa numita Comisie este o organizaţie care s-a declarat într-un anumit mod, dar a intrat pe câmpul de competenţe ale altei structuri statale, cum este cea a Comisiei Electorale Centrale. Respectiv, asta trebuie să fie penalizată de către organele competente.”

Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale pune la îndoială şi datele privind participarea masivă la vot în Autonomia găgăuză, considerându-le manipulatoare. Ştefan Urâtu susţine că autorităţile de la Comrat au inclus intenţionat în listele de vot mai puţini alegători, pentru ca în final, cifra celor care au votat să fie mai mare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG