Compania Națională de Asigurări în Medicină a extins un serviciu telefonic de informare a publicului, unde oamenii se pot plânge în caz că le sunt refuzate medicamente ori îngrijiri acoperite de poliță, sau pot adresa alte interpelări. La centrul de informare lansat astăzi cu ajutor european vor lucra cinci operatori, care se așteaptă că vor primi și soluționa câteva sute de apeluri pe zi.
Cu o experienţă de peste patru decenii în medicină, Margareta Moroşan, în trecut doctor de familie, va răspunde la întrebările cetăţenilor ce vor suna la 0800 99999.
Iniţiatorii aşa-numitei linii verzi, se aşteaptă ca oamenii să solicite informaţii ce se referă la serviciile acoperite de poliţa de asigurare medicală. Desigur, explică Margareta Moroşan, nici reclamaţiile care se vor referi la un caz de corupţie nu vor fi trecute cu vederea de operatori:
„Sună lumea, am avut azi sunet de la Bălţi, de la Cimişlia, din Chişinău. Întrebările sunt diferite, medicale, juridice, noi deja ne-am perfecţionat puţin şi cu întrebările juriştilor, economiştilor.”
Europa Liberă: În momentul în care primiţi un apel de la un cetăţean care se plânge de o plată neformală? Ce faceţi?
„El ar fi bine să plătească în casă, să aibă bon de plată. Dacă e o plată neformală, îl îndemn să se adreseze, prin cerere, la directorul instituţiei date, în primul rând.”
Recunoscând că în sistemul medical încă persistă problema plăţilor neformale şi anticipând eventuale plângeri din partea cetăţenilor, administraţia Companiei Naţională de Asigurări în medicină a angajat printre cei cinci operatori şi un jurist, care să poată explica, pe înţeles, unui pacient ce să facă în cazul în care un medic i-a cerut bani. Şeful CNAM, Mircea Buga, spune că operatorii au fost selectaţi în aşa fel încât să poată răspunde la toate nedumeririle pacienţilor:
„Toate înregistrările sunt plasate în baza de date, deci toate se înregistrează. Există o posibilitate verificare şi de intervenţie ulterioară asupra fiecărui mesaj. Dacă e vorba de un caz de corupţie, evident că acest caz va fi preluat de către structurile responsabile în acest domeniu. Pentru noi este important să soluţionăm la maxim posibil problemele ce ţin de sănătatea cetăţeanului, de problemele legale în sistemul de asigurări medicale şi calitatea şi volumul serviciilor medicale în sistemul Republicii Moldova.”
Linia Verde a Companiei Naţionale de Asigurări în medicină a fost creată după modelul estonian, care şi-a demonstrat eficienţa în cei opt ani de activitate. Preşedintele Fondului de asigurări în Sănătate din Estonia, Tanel Ross, spune că acest serviciu a contribuit inclusiv la eliminarea plăţilor neformale din medicină, fenomen necunoscut astăzi sistemului medical estonian:
„Pot spune, nu e o problemă pentru noi corupţia. Desigur, nu putem exclude asemenea incidente, dar în general nu înregistrăm astfel de cazuri. Am reuşit să ajungem la un asemenea nivel dezvoltând sistemul de sănătate, făcându-l mai transparent, desigur, şi majorând salariile medicilor. Pot spune că astăzi, în Estonia, salariul unui doctor variază în jurul a 2 mii de euro.”
Operatorii Centrului de Apel de pe lângă Compania Naţională de Asigurări vor fi la dispoziţia cetăţenilor de luni până vineri, de la opt dimineaţa până la cinci seara. Numărul 0800 99999 poate fi apelat gratuit, din orice colţ al ţării, în orice reţea de telefonie: fixă sau mobilă.