Linkuri accesibilitate

Despre transparență și apărarea libertății presei în Parlamentul de la Chișinău


Vasile Botnaru în dialog cu Igor Boțan despre decizia de a separa presa de aleșii poporului.



Recenta decizie a autorităţilor de la Chisinau de a separa la parlament presa de aleşii poporului, astfel incit acestia sa vizioneze lucrarile dintr-o alta cladire, a trezit multe critici din partea presei. S-a vorbit despre transparenta si despre apărarea libertăţii presei. Vasile Botnaru a stat de vorba pe aceasta tema cu analistul politic Igor Botan, directprul executiv al asociatiei pentru democratie participiativă.


Igor Boțan: „Există reguli elaborate. Spre exemplu, în 2012, instituții civice din Europa, America de Nord, America de Sud au elaborat reguli privind transparența Parlamentului și modul în care trebuie să se comporte mass-media, accesul pe care trebuie să îl aibă mass-media, la reflectarea lucrărilor Parlamentului. Trebuie să avem în vedere și Constituția Republicii Moldova, articolul 65 prevede, în mod expres, că lucrările Parlamentului sunt publice.”

Europa Liberă: Parlamentul își permite să tălmăcească gradul de accesibilitate, să spună: „Uite, dacă vă punem o cameră de luat vederi, care stă pe vorbitorul de la tribuna centrală, aceasta e maxim de transparență care vă dăm noi”.

Igor Boțan:
„Tălmăcirea acestui principiu constituțional nu trebuie să depindă de bunăvoința parlamentarilor. Cetățenii trebuie să aibă acces la lucrările Parlamentului. Sigur că, există constrângeri, nu există spațiu îndeajuns pentru ca toți doritorii să participe la lucrările Parlamentului. Foarte bine! Atunci Parlamentul trebuie să fie interesat ca să existe intermediarii care să informeze cetățenii. Înțelegem cu toții – este mass-media.”

Europa Liberă: Parlamentarii în surdină, dar invocă nu doar constrângerile de spațiu sau materiale pe care le-au avut, la renovarea clădirii, dar și modul în care presa își face datoria. Presa caută cancanuri, presa caută să surprindă deputați dormind sau scobindu-se în nas, în loc să discute proiectele de legi. Ar fi calitatea presei de luat în seamă?

Igor Boțan:
„Părerea mea este că Parlamentul trebuia să convoace sau conducerea Parlamentului trebuia să convoace liderii comunităților de jurnaliști din Republica Moldova. Puteau să aibă o discuție și să pună în dezbatere problemele la care vă referiți. Deputații, dacă reprezintă poporul, nu trebuie să se supere că sunt surprinși scobindu-se în nas.”

Europa Liberă: Exact. Pentru că o fac nu la bucătărie și în sala de baie, cum spunea domnul Corman, dar o fac exact pe banii alegătorilor, în sala Parlamentului.

Igor Boțan:
„Ei sunt mandatați de către cetățeni, iar jurnaliștii sunt intermediari. Și sunt, la fel ca și deputații, la locul de muncă, atunci când reflectă activitatea Parlamentului. De aceea, părerea mea este că s-a dat în bară și s-a dat în bară rău de tot. Cu această renovare, deputații acum au condiții bune de muncă, dar presa nu poate să își desfășoare activitatea, așa cum ar trebui, din punctul de vedere al documentului pe care l-am menționat de la început. Este un document care cred că merită toată atenția. Cât de transparent și deschis trebuie să fie Parlamentul, ce relații trebuie să își cultive cu cetățenii și cu reprezentanții media?”

Europa Liberă: Haideți să facem trimitere la practici existente în lume. Personal, am văzut cum funcționează, de exemplu, presa în Congresul american. Există o companie care își câștigă prin licitație dreptul să facă transmisiuni, ea se numește C-Span. Și la pupitru stă regizorul acestei companii, și ia imagini din sala Congresului care se dau pe Internet. Cine vrea – se abonează, se uită televiziunile, se uită publicul. Există altă experiență, la îndemâna oricui, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei – galeriile enorme pe lateral, de la balcon, ca la teatru, oamenii vin și se uită, inclusiv presa, se uită pe viu ce se întâmplă în sală. Or, iată, în Moldova, au considerat că presa poate fi ținută într-o boxă, într-un buncăr și cu trei monitoare să le dea senzația că participă și ei, urmăresc ședința Parlamentului. Cât de deviată este această concepție?

Igor Boțan:
„Cred că este deviată și este reprobabilă această practică nouă în Republica Moldova, mai cu seamă, că cei care astăzi reprezintă guvernarea se lăudau că poate singura lor cucerire este libertatea presei și accesul la informații. Iată că, prin modul în care au reconstruit Parlamentul, demonstrează că țin presa acolo unde cred ei că îi este locul – foarte, foarte departe de locul în care se adoptă decizii importante pentru societatea moldovenească.”

Europa Liberă: Unii jurnaliști spun că o soluție ar fi să îi boicotăm, să îi neglijăm preț de o săptămână-două-trei, ca să le vină mintea la loc. Dar rusul spune: „Na zlo mame, otmoroju uși”, cam așa sună aceasta.

Igor Boțan:
„Da, e bună această metaforă. Și cred că este o capcană această propunere a unor jurnaliști pentru că știm că în Republica Moldova, există posturi private, care, zicem așa, dacă nu sunt afiliate, cel puțin, au simpatie pentru anumite forțe politice reprezentate în Parlament. Și boicotul celor care cred că își pot menține libertatea ar fi în van. Dimpotrivă, cred că i-ar bucura pe cei care s-au gândit că presa nu trebuie să fie în epicentrul evenimentelor din Parlament.”

Europa Liberă: Ce soluții sunt? Cum se poate redresa situația?

Igor Boțan:
„Eu cred că organizațiile de jurnalism din Republica Moldova trebuie să demonstreze un minim nivel de solidaritate. Și, prin metodele de care dispun, să facă apeluri către conducerea Parlamentului, dacă va fi nevoie – și către instituțiile internaționale specializate pentru ca normele care există în lume să fie respectate și în Republica Moldova, inclusiv normele constituționale. Deputații trebuie să știe că nu doar ei au nevoie de condiții normale de lucru, dar și cei care sunt intermediarii dintre munca lor și cetățenii pe care deputații îi reprezintă.”

Europa Liberă: Impresia dumneavoastră: s-a făcut cu rea voință, s-a făcut din neglijență sau aceasta arată în principiu atitudinea puterii față de presă?

Igor Boțan:
„Eu cred că s-a făcut, mai degrabă, din neglijență. Dar această neglijență are la bază atitudinea nu tocmai bună a puterii față de mass-media fiindcă mass-media a reflectat un șir de scandaluri în care a fost implicată actuala guvernare. Cred că există și acest moment care nu trebuie ignorat.”

Europa Liberă: Dar unii deputați au senzația sau chiar convingerea că jurnaliștii vor lătra o jumătate de an, după care se vor obișnui cu starea de lucruri.

Igor Boțan:
„Eu cred că acești deputați care cred astfel s-ar putea să își deplângă soarta după alegerile parlamentare care vor avea loc.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG