Linkuri accesibilitate

Un videoclip nou Pussy Riot: „Putin o să te învețe să-ți iubești patria”


Nadejda Tolokonikova (dreapta, Maria Alyohina (centru) și un activist mascat la o conferință de presă, Soci, 20 februarie 2014
Nadejda Tolokonikova (dreapta, Maria Alyohina (centru) și un activist mascat la o conferință de presă, Soci, 20 februarie 2014

Iubirea de patrie à la Putin include, după Pussy Riot, libertăți suprimate, proteste interzise, parăzi gay scoase în afara legii.





Fetele din formația protestatară rusă Pussy Riot au dat publicității un clip muzical nou, numit „Putin o să te învețe să-ți iubești patria”. Filmările de la Soci și clipul în sine, cuprinzând scene reale în care interpretele sunt bătute cu brutalitate de cazaci, reprezintă o rară manifestare de protest la Jocurile Olimpice față de încălcarea drepturilor omului în Rusia. Detalii de la Alexandru Eftode.

Clipul nou înfățișează artistele protestatare purtând costume distinctive și cagule în culori aprinse, similare cu cele din 2012, de la protestul Pusy Riot în principala catedrală de la Moscova, pentru care două dintre membrele trupei au petrecut aproape doi ani în închisoare.

Atunci denunțau colaborarea strânsă între biserica ortodoxă rusă și Vladimir Putin înainte ca acesta să fie ales pentru un nou mandat de șase ani. Acum, cântă că Rusia a fost condamnată la încă șase de dragoste din partea lui Putin.

Aceasta dragoste include, după Pussy Riot, libertăți suprimate, proteste interzise, gay pride-urile scoase în afara legii, procurori obedienți, închiderea televiziunii Dojdi, 50 de miliarde băgate în closetele pereche de la Soci, în frenezia pregătirilor de Olimpiadă. Lista continuă și este întreruptă de câteva ori de refrenul ”Putin o să te învețe să-ți iubești patria”.



Imaginile clipului au fost filmate în fața emblemei Jocurilor Olimpice de la Soci și a mascotelor olimpice, în ultimele câteva zile. Ele includ și scenele de miercuri din portul orașului, unde fetele de la Pussy Riot au fost bătute de un grup de cazaci.

Ziarul britanic „Telegraph” a publicat ieri un video în care se aude cum cazacii, care ajută la menținerea ordinii la Soci, folosesc expresii vulgare în timp ce le atacă pe Nadejda Tolokonikova și Maria Aliohina, cele două fete care au făcut închisoare pentru protestul din catedrală, precum și pe alte colege și colegi de grup.



Pregătirile de Jocurile Olimpice au fast marcate de critici împotriva Rusiei din cauza legilor care interzic promovarea homosexualității printre minori și despre care activiștii spun că limitează dreptul la exprimare. Alte critici au fost legate de presupuse delapidări din imensa sumă estimată de unii la 51 de miliarde de dolari, care ar fi fost cheltuită pentru pregătiri.

Criticile au fost respinse de autoritățile ruse. Iar Comitetul Internațional Olimpic a spus de mai multe ori că este îngrijorat ca Jocurile de la Soci să nu fie folosite în scopuri politice de activiști.

Dar la vederea imaginilor cu cazacii bătând fetele de la Pussy Riot, purtătorul de cuvânt al Comitetului, Mark Adams a spus că a fost tulburat, ca mulți alți oameni.

În timpul aflării la Soci, membrele Pussy Riot și însoțitorii lor au fost reținuți de câteva ori începând de duminică, lucru care a atras o atenție sporită din partea presei.

Radio Svoboda, Serviciul rusesc al Europei Libere a înregistrat un interviu cu Nadejda Tolokonikova marți, chiar în momentul unei noi rețineri.

Nadejda Tolokonikova a mai declarat reporterilor la Soci că Olimpiada s-a transformat într-un paravan care ascunde „distrugerea totală a drepturilor omului în Rusia”.

Unul din obiectivele principale ale protestului Pusy Riot la Soci este să atragă atenția asupra unui alt grup de activiști de la Moscova, judecați zilele sub acuzația că au provocat dezordine publică la demonstrațiile antiguvernamentale de la 6 mai 2012, în ajunul inaugurării lui Putin pentru un al treilea mandat. Activiștii așteaptă verdictul la Moscova vineri, ei riscând până la 10 ani de închisoare.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG