Ministrul interimar de interne din Ucraina, Vitali Zaharcenko, a autorizat distribuirea de arme de război poliţiei pentru a ajuta la reimpunerea ordinii in Kiev, anunţă corespondentii Europei Libere.
Pina acum, oficialităţile ucrainiene nu au recunoscut ca ar fi folosit munitie de război impotriva manifestantilor in ciuda faptului că medici din Kiev si activisti ai opozitiei vorbesc de doua zile despre gloantele care au ucis mulți protestatari.
Numărul victimelor în ultimele violente este de cel puţin 46 dintre care cel puțin 21 sînt protestatari.
Pe de alta parte, conducerea ucraineană pare să se divizeze.
Un grup de 10 deputați din Partidul Regiunilor al presedintelui Viktor Ianukovici a dat publicităţii o declaratie în care condamna violenţele, cere încetarea lor si solicita revenirea la masa de negocieri cu participarea internaţionala a Uniunii Europene si a Statelor Uinite. Declaratia cere serviciilor de securitate să abandoneze ordinul de a folosi arme de foc, informeaza Serviciul ucrainian al Europei Libere.
Primarul Kievului, Volodimir Makeienko, a demisionat din Partidul Regiunilor în semn de protest pentru vărsarea de sânge şi a afirmat că evenimentele din capitala sunt „o tragedie pentru poporul ucrainean”. Potrivit corespondentilor Europei Libere, primarul, care a fost numit luna trecută in functie, ar fi ordonat redeschiderea metroului.
General colonelul Anatoli Lopata, fost sef al statului major al armatei ucrainiene a declarat Europei Libere, astazi, ca este posibil ca si in armata sa existe disensiuni:
„Avem cam aceeași problemă pe care o vedem astazi la forţele Ministerului de Interne, la Politie. Nu ma indoiesc că şi în armată ar putea sa aibă loc acte de nesupunere daca va fi vorba de îndeplinirea unor ordine criminale sau ordine prin care soldatii ar trebui sa isi bata proprii concetăţeni, mamele, surorile, părintii.”.
Pînă acum armata nu s-a implicat deloc in actuala criză, iar general colonelul Lopata crede ca divizarea societăţii ucrainene este vizibila si in armata, pentru ca 60% dintre soldati sunt recruți. Ultima inrolare de recruti a avut loc in octombrie anul trecut.
Unul din liderii opozitiei ucrainene, Vitali Kliciko, de la Partidul Udar, a dat publicităţii două înregistrări video în care cere o reuniune de urgenta joii a Parlamentului, în care sa se ia decizii care sa duca la rezolvarea crizei. El a cerut, de asemenea, din nou preşedintelui Ianukovici să convoace alegeri prezidenţiale anticipate. Kliciko a făcut un apel și către cetăţenii ucraineni ca aceștia sa evite excesele si sa puna capat varsarilor de singe. Pe site-ul său Kliciko a scris ca recentele violenţe au fost o „provocare planificata a autorităţilor”.
Purtatorul de cuvint al Ministerului de Interne dă in continuare vina pe „extremisti” pentru reluarea luptelor:
„In ciuda armistiţiului si a zilei de doliu din Ucraina, ii plingem pe cei care au murit in aceste confruntari - extremistii din Maidan şi-au reluat acţiunile si au deschis foc, probabil de catre trăgători de elită – impotriva politistilor care au ocupat cladirea Conservatorului. Poliţia si forţele de securitate s-au regrupat si s-au apropiat de districtul guvernamental. Putem sa vedem acum ca multi oameni de pe Maidan au acum arme de foc inclusive arme automate.”
Uniunea Europeană va lua masuri punitive strict impotriva celor care sunt raspunzatori de violenţele din Ucraina, se spune intr-o schiţă a concluziilor reuniunii de urgenta de joi a ministrilor de externe comunitari la care a avut acces corespondentul Europei Libere la Bruxelles. Schita documentului nu arata daca este vorba de ridicarea vizelor si de ingheţarea conturilor dar vorbeste si despre impunerea unui embargo asupra vinzarilor de arme catre Ucraina si interzicerea vinzarii echipamentelor care pot fi folosite imotriva demonstrantilor, precum bastoane de cauciuc. Schita vazuta de corespondentul nostru poate fi modificata in urma dezbaterilor de joi.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat ca interzicerea si ridicarea vizelor americane oficialităţilor ucrainene si sancţiunile similare planuite de Uniunea Europeana sînt o forma de şantaj.
Premierul Rusie Dmitri Medevedev a cerut Ucrainei sa aiba un guvern eficient si legitim si nu unul „cu care oricine poate spala pe jos”, pentru ca Moscova sa isi indeplineasca promisiunile facute:
„Vom continua fara indoiala cooperarea cu partenerii nostri ucraineni în toate domeniile in care ne-am înţeles. Vom face tot ce putem ca sa ne tinem promisiunile. Dar, in acelasi timp, este nevoie ca partenerii nostri sa fie in forma buna, ca guvernul sa fie legitim si efficient si sa nu fie adormit, ca oricine sa poata spala cu el pe jos.. Asa ca, da..., ne tinem promisiunile, dar guvernul trebuie sa se concentreze pe nevoia de a apăra oamenii.”
Mai mulți sportivi ucraineni vor părăsi Jocurile Olimpice de la Soci din cauza violențelor din țara lor, a anuntat joi Comitetul Olimpic International. Schioara Bohdaba Mațoțka a declarat ca se retrage din proba de slalom din cauza evenimentelor din tara sa:
„Prietenii mei sunt pe Maidan, oameni pe care ii cunosc, pe care ii iubesc. Să iau startul in competitii cind oamenii mor si cind autorităţile tarii mele au încalcat principala regula olimpica, si anume pacea, eu, pur si simplu nu pot” a declarat sportiva, care a precizat că nu face politică, dar ca nu vrea sa intre in competitie in aceste circumstante ingrozitoare.