Linkuri accesibilitate

Sâmbătă și duminică - zile de doliu național în Ucraina


Procesiunea funerară a unor demonstranți uciși în protestele din centrul Kievului, 21 februarie 2014.
Procesiunea funerară a unor demonstranți uciși în protestele din centrul Kievului, 21 februarie 2014.

Situația la Kiev rămâne încordată.



Departamentul de stat american informeaza ca presedintele ucrainean Victor Ianucovici a plecat la Harkov, centrul puterii sale in estul Ucrainei. Potrivit mediilor locale, presedintele o sa participle la o reuniune a Frontului Unit Ucrainean, grupare afiliata Partidului Regiunilor de la guvernare.

Se pare ca Ianukovici a plecat dupa ce mare parte din manifestantii de la Kiev au respins, cu flueraturi si strigate de indignare, vineri seara anuntul ca liderii opozitiei politice si presedintele au semnat acordul mediat de ministrii de externe din Polonia, Germania si Franta. Si au cerut ca Ianukovici sa demisioneze imediat.

A fost una din cele mai clare ilustrari a rupturii care, sustin unui analisti, a existat de la bun inceput intre manifestantii de pe Maidan si opozitia politica.

Acordul prevede revenirea la constitutia din 2004 (aprobata inca vineri de parlament) si organizarea de alegeri prezidentiale anticipate, nu mai tarziu de decembrie anul acesta.

Prea tarziu, considera protestatarii de pe Maidan, care cer judecarea lui Ianucovici pentru moartea a peste 70 de persoane in timpul ultimelor ciocniri sangeroase intre protestatari si fortele de securitate. Dar aceeasi manifestanti cereau ieri si judecarea liderilor opozitiei, acuzati ca nu au reusit sa evite varsarea de sange.

Tot vineri, Parlamentul a aprobat amendarea Codului Penal astfel incat acum ar fi posbila elibarea din inchisoare, inainte de termen, a fostului premier Iulia Timosenko.

Sîmbătă seara, pe Maidan s-a aflat si ministrul de externe polonez Radoslaw Sikoeski, unul din mediatorii acordului dintre presedinte si opazitie. Incercarea lui de a convinge multimea ca aceasta intelegere este tot ce se poate obtine de la Ianucovici si de la partidul sau, in acest moment, a fost un esec. Nici macar avertismentul ca autoritatile ar putea recurge din nou la forta daca sunt presate, nu a avut ecou.

Presedintele american Barack Obama si liderul de la Kremlin Vladimir Putin au discutat ieri la telefon si amindoi au fost se pare de acord ca in acest moment, important este ca acordul sa fie pus cit mai repede in practica. Incepand desigur cu incetarea violentelor.

Spre deosebire de Moscova, Statele Unite si Uniunea Europeana acuza autoritatile ucrainene ca au permis utilizarea de munitiei de razboi, fiind astfel responsabile de victimele din ultimele zile. Washingtonul si Bruxelles-ul au decis sa impuna o serie de sanctiuni impotriva unor oficialitati ucrainene. In timp ce sefa diplomatiei europene a declarat vineri ca ridicarea sanctiunilor depinde de aplicarea acordului semnat de presedinte si opozitie, Casa Alba a anuntat ca pentru moment sanctiunile ramin valabile.

Situația la Kiev rămâne încordată, mare parte din manifestanti fiind convinși ca prevederile acordului nu vor fi respectate.

Dar intr-o discutie cu ministrul american al apararii, omologul sau ucrainean l-a asigurat ca in acest moment „desfasurarea trupelor, pe strazile din Kiev, nu mai este necesara”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG