Linkuri accesibilitate

Foaia volantă şi patriotismul


O mare pierdere de timp, o risipă inutilă de energie!



Aflu că Partidul Socialiştilor, condus de Igor Dodon, a lansat o campanie – MOLDOVA, MOLDOVENI, MOLDOVENESC – care îşi propune să cultive patriotismul, dragostea de ţară. Zice-se că mesagerii socialişti vor cutreiera toată ţara şi vor difuza mii de foi volante în vederea responsabilizării cetăţenilor…

Nu vreau să fiu rău, dar campania asta mi se pare o mare pierdere de timp, o risipă inutilă de energie. Nu poate un individ necunoscut, care îţi aduce în ogradă o foaie volantă, să te facă mai moldov(e)an decît eşti.

De fapt, în epoca tranziţiei, o sumedenie de politicieni şi guvernanţi autohtoni au călărit mîrţoaga patriotismului. Am fost bombardaţi mereu cu sloganuri patriotice, pe cînd ţara se cufunda implacabil în mocirla haosului şi decăderii morale. Nici nu e de mirare că multă lume a început să confunde sloganurile patriotice cu demagogia crasă.

Te uiţi în jur şi vezi un peisaj arid, dezolant. Hoţia, corupţia, evaziunea fiscală, cumătrismul, mişmaşul ordinar şi bădărănia fără frontiere fac ravagii. Aşa stînd lucrurile, e normal să te întrebi: care ar trebui să fie acum prioritatea noastră? Poate difuzarea foilor volante cu mesaje patriotice? Mă îndoiesc. Cred că avem nevoi mai întîi de instaurarea legalităţii, cred că trebuie să-i băgăm în puşcărie pe cei care fură fără nici o jenă.

Igor Dodon însuşi ştie care sunt nevoile stringente ale oamenilor. Asta cel puţin a fost impresia mea cînd l-am văzut alături de nişte locatari care luptau cu constructorii nerăbdători ai tranziţiei. Am consemnat chiar într-un text gestul merituos al domnului Dodon.

Şi mai e ceva. Înainte de a trimite colegii de partid să difuzeze foi volante, Igor Dodon ar putea să le explice oamenilor în ce măsură dragostea de Moldova se armonizează cu prezenţa sa la referendumul din Autonomia Găgăuză. Şi intenţionează socialiştii să împartă foile volante cu pricina la Comrat şi la Tiraspol?

Nu vreau să fiu înţeles greşit. Nu contest dreptul socialiştilor de a difuza foi volante patriotice. Dacă vor, n-au decît s-o facă. Numai că mîndria de Moldova şi de moldoveni nu are neapărată nevoie de stimulări şi de sperietori. Adică nu foile volante şi „românizatorii” trebuie s-o facă pregnantă…
XS
SM
MD
LG