Linkuri accesibilitate

„Lvov-ul sprijină alegeri parlamentare, nu exploatarea problemelor etnice sau lingvistice!”


Graffiti «Ukraine, get up!» la Lviv, la 26 februarie
Graffiti «Ukraine, get up!» la Lviv, la 26 februarie

Pentru o zi, la Lvov s-a vorbit limba rusă.



Lvov este unul din centrele mişcării pro-europene, dar şi ale naţionalismului din Ucraina. Şi totuşi, miercuri (26 februarie 2014) pentru o zi, la Lvov s-a vorbit rusă în semn de solidaritatea cu rusofonii din estul şi sudul ţării. Relatarea corespondentelor Europei Libere, Claire Bigg şi Halyna Tereşciuk, este rezumată de Ileana Giurchescu:

Iniţiativa unor intelectuali din Lvov a venit ca o surpriză: miercuri, pentru o zi, s-a vorbit rusă. Nu numai în semn de solidaritate cu rusofonii din estul şi sudul tării, dar şi în semn de protest faţă de decizia de sâmbătă a noii majorităţi din Parlament, care a decis să anuleze aţa numita lege a limbilor regionale, impusă după multe controverse, de regimul Ianukovici în 2012.

Intelectualii de la Lvov avertizează că astfel de măsuri nu fac decât să mărească tensiunile într-o ţară profund divizată. Iar venirea în prim plan, la Kiev, a partidului ultra-naţionalist Svoboda nu anunţă nimic bun.

Vladimir Beglov, blogger şi unul din iniţiatorii mişcării de solidaritate este de părere că „problemele etnice sau de limbă nu sunt acum de actualitate. Nici în estul, nici în vestul ţării. Sprijinim orice decizii care ar schimba, din temelii, sistemul de guvernare - continuă Beglov – dar nu decizii negândite ale Parlamentului, cum a fost cea cu legea limbilor regionale.

În tot oraşul s-au împărţit „fluturaşi” care-i îndemnau pe locuitorii din Lvov să vorbească pentru o zi limba rusă peste tot „acasă, la lucru, în transportul public, cu prietenii – peste tot”.

„Lvov sprijină alegeri parlamentare” – mai scria pe manifeste – „nu exploatarea problemelor etnice sau lingvistice!”

Un grup de liderii de opinie din oraş au adresat o scrisoare deschisă noii conduceri a ţării, cerându-i să evite deciziile luate în pripă și măsuri care ar putea îngrădi dreptul cetăţenilor de a comunica în orice limbă doresc. Semnatarii nu uită să reamintească faptul că pe Euromaidan au fost şi ruşi, şi polonezi, şi belaruşi, şi armeni, şi georgieni.

O editură, tot în semn de protest, a publicat prima sa carte în limba rusă din ultimii 11 ani. Este o colecţie de nuvele: autorul este de la Odesa, ilustratorul de la Harkov şi tot acolo a fost publicată cartea, iniţial. Pentru editura din Lvov, cartea este un simbol al unităţii Ucrainei.

„Decizia de a anula legea limbilor regionale nu face decât să adâncească tensiunile existente” - declară redactoarea şefă a editurii, Maria Savka.

„Majoritatea locuitorilor din Lvov au susţinut iniţiativa” – declară şi directorul editurii - „deşi au fost unii care o consideră un act de trădare.”

Campania de la Lvov s-a bucurat şi de sprijinul neaşteptat al oligarhului Petro Poroşenko, cunoscut oponent al preşedintelui Ianukovici şi probabil candidat în alegerile prezidenţiale anticipate din mai. De miercuri, ştirile de seară la postul său de televiziune Canal 5 sunt în rusă. „Vrem ca adevărul să fie spus în toate limbile” – proclama ieri Canal 5.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG