Linkuri accesibilitate

Unde sînt fasciștii și de ce a fugit Președintele? (II)




Din momentul în care Președintele Ianukovici a forțat un nivel de violență criminal, cercurile de susținere oligarhică ale Președintelui au început să își pună întrebări. Va rezista Ianukovici fără să treacă întreg Kievul printr-o baie de sînge? Va putea fi evitat un război civil? Se va dezintegra Ucraina în regiuni-stat?

Două personaje cheie au început să calculeze: Rinat Ahmetov și Dmitri Firtaș. Primul e un multimiliardar cu interese economice și politice enorme. Nici o administrație ucraineană n-a reușit să îl ignore sau să îl îndepărteze. Al doilea e tot un miliardar politic ceva mai vizibil și mai activ la suprafață. Aliați ai regimului Ianukovici, cei doi au preluat procente largi din Partidul Regiunilor care asigură baza politică și majoritățile parlamentare largi ale Președintelui Ianukovici. Pe parcurs, cei doi au înțeles că Ianukovici joacă în pierdere. Mai precis în pierdere pentru interesele lor.

Refuzul lui Ianukovici de a semna Acordul de Asociere promis cu Uniunea Europeană și violența ulterioară au sugerat că sancțiunile europene vor veni mai devreme sau mai tîrziu și vor lovi în intersele economice ale celor doi. Perspectiva unei băi de sînge urmate de apariția unui regim radical ar fi dus, mai departe, la o răfuială cu oligarhii și, probabil, la deposedarea lor. Ahmetov și Firtaș au înțeles că trebuie să ajute la instalarea unui nou regim în calitate de „aliați ai poporului”. În aceste condiții, poziția și afacerile lor ar fi protejate.

Cei doi au început să transmită, mai întîi, apeluri la rațiune și apoi mesaje de simpatie pentru protestatari. În momentul în care violența a atins gradul extrem, cele două posturi de televiziune controlate de Ahmetov și Firtaș au schimbat brusc tonul și grila. Cele două posturi de televiziune au început să transmită direct și corect desfășurarea evenimentelor de pe străzile Kievului. De fapt, cele două stații tv au început să transmită, din partea lui Ahmetov și Firtaș, mesajul: îl lăsăm să cadă pe Ianukovici! Mesajul a fost descifrat imediat de Ianukovici care a înțeles că mai are o singură cale: să fugă.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG