Linkuri accesibilitate

Ruperea alianței de guvernare de la București (Gandul.info)


Manevrele militare ruse și Ucraina (Evenimentul zilei).



Despre Ucraina, ziarele românesti mai scriu doar in legatura cu manevrele militare ale Rusiei. Evenimentul zilei face o sinteza a situatiei de pe teren, amintind si miscarile prin care Moscova poate influenta evolutia politica de la Kiev. Paul Ciocoiu le aseaza sub formula „jocuri de putere pentru intimidarea Ucrainei”. Parghiile sunt mişcările separatiste, chestiunea gazelor naturale, forţa militară şi acea masă electorală pro-rusă. „Oficial, Rusia respinge scenariul unei intervenţii militare, multumita pentru moment să susţină mişcarea separatistă din Crimeea”, scrie jurnalistul, care relateaza ca pe strazile Kievului, civilii voluntari din fortele de autoaparare defileaza calmi alaturi de politisti, in care totusi populatia inca nu are incredere. Una din poblemele viitorului guvern, a ministrului de interne in speta, este tocmai sa recladeasca increderea in fortele de ordine. Politistii se organizeaza si ei, in felul lor. Exista in paralel o multime de firme de protectie, al caror rol pare sa fie acela de a pregati protectia necesara pentru politisti, in cazul in care „vor ajunge în faţa Justiţiei”.

Ruperea aliantei de guvernare de la Bucuresti ocupa de fapt toata atentia comentatorilor. Parerile sunt deja impartite, mai ales dupa ce unui dintre fruntașii liberali, fostul premier Calin Popescu Tariceanu, a dezertat din partidul condus de Crin Antonescu indata dupa anuntul iesirii de la guvernare. Unii cred ca Ponta isi va rupe gatul cu o majoritate comprimata, care il obliga pentru prima data sa begocieze fiecare act nomativ si sa numere fiecare vot in legislativ. Altii sunt convinsi ca Antonescu a facut o afacere proasta parasind guvernul. Ar fi facut-o insa pentru ca stia sigur ca dupa europarlamentare PSD nu s-ar fi sfiit sa anunte public ca are un alt candidat la presedintie (Marian Sultanoiu, in Gandul.info).

Trecerea lui Calin Popescu Tariceanu alaturi de Victor Ponta si anuntul ca ar putea fi candidatul la presedintie al Uniunii Social-Democrate (adica ce a mai ramas din fosta USL) e interpretata de alti comentatori ca dovada de panica din partea lui Ponta. Premierul este, deci, tot in autarea acelui candidat cu sanse reale de a ajunge in turul al doilea, iar acel candidat nu este chiar el.

Una peste alta, ruperea colosului numit Uniunea Social-Liberala este totusi privita ca o veste buna. Se redeschide jocul pe scena politica. Derapajele majore de la principiile statului de drept devin improbabile. Opozitia se va intari si va putea cenzura mai eficient eventualele abuzuri ale noii Puteri, crede Cristian Pantazi, de la Hotnews. Cu toate astea, nu mai departe decat zilele trecute a trecut nebservata o masura de tip populist: majorarea substantiala a salariilor primarilor, in prag de alegeri. In aceste conditii, ramane in discutie un serios risc de derapaj economic. Viitorul guvern Ponta, dominat de social-democrati, nu va ezita sa foloseasca totul pentru a-si asigura victoria. Atentie la Banca Nationala - indeamna Cristian Pantazi, care semnaleaza ca cel desemnat sa ocupe fotoliul de la finante este un apropiat al prim-viceguvernatorului BNR. Florin Georgescu, „un socialist radical”, este considerat posibil succesor al lui Mugur Isarescu la conducerea bancii centrale.

In revista 22, Andreea Pora nu e convinsa ca liberalul Crin Antonescu o sa-si „rupa gatul” in opozitie. El are si posibilitatea sa devina liderul opozitiei, oricat ar parea acum de ciudat. Dar nu poate fi spalat de pacatele, reaminteste comentatoarea. IN schimb, celelalte partide de dreapta din opozitie - Partidul Democrat Liberal si noua Miscare Populara - ar trebui sa ia act de sosirea in scena a unui actor important: PNL.
XS
SM
MD
LG