Linkuri accesibilitate

Președintele Traian Băsescu nu a avut deocamdată inițiativa de a-și felicita omologul interimar de la Kiev (Contributors)


Romania - press newsstand, Mar2009
Romania - press newsstand, Mar2009

„Nu cred că Vladimir Putin va susține dezmembrarea Ucrainei” (Vladimir Tismăneanu preluat de EvZ)

In stirea care anunta decizia Parlamentului European de a ridica vizele pentru cetatenii moldoveni, „România liberă” remarca atitudinea coerenta si, pentru o data, unitara a europarlamentarilor romani, a caror sustinere a contat mult. Dan Gheorghe informeaza aici si despre urmatorul plan de actiune al Uniunii Europene, care este prezenta in Republica Moldova printr-un desant important de oficiali. De aceasta data, ei nu raman doar la Chisinau, ci merg prin tara si discuta cu autoritati locale si cu reprezentanti ai societatii civile. Din aceeasi strategie face parte si invitatia primita de premierul moldovean Iurie Leanca, care se va vedea cu vicepresedintele american Joe Biden la Washington, pe 3 martie. Potrivit unor surse de presa moldovenesti, citate de „România liberă”, e posibil ca la intrevederea dintre cei doi sa fie prezent si presedintele Barack Obama.

Presa tiparita si on-line publica deja analize consistente despre situatia din Ucraina, cu trimiteri la atitudinea Romaniei si la riscurile din regiune, mai ales pentru Moldova. Intr-un articol publicat pe Contributors, politologul Serban Cioculescu observa ca presedintele Traian Basescu nu a avut deocamdata initiativa de a-si felicita omologul interimar de la Kiev, Oleksander Turcinov, asa cum au facut alte cancelarii. Nici ministrul de externe Titus Corlatean nu s-a gasit la Kiev in faimoasa delegatie europeana din care a facut parte seful diplomatiei poloneze, Radoslaw Sikorski. ”Poate că nu e chiar rău că mai aşteptăm, dar tare mă tem că vom sta astfel, pasivi, lăsând să treacă şanse reale de a reseta relaţiile cu vecinul estic”, scrie Serban Cioculescu.

Stanislav Secrieru semneaza tot pe Contributors o vasta analiza a dosarului ucrainean, a carei principala teza este trezirea identitatii nationale a ucrainenilor, ca principala pavaza pentru Ucraina, in etapa urmatoare. Secrieru aduce numeroase exemple din zilele Euromaidanului. ”Pe scena Maidan-ului s-au rugat preoti ortodocsi, greco-catolici si muftiul tatarilor din Crimeea. Acolo s-a vorbit in ucraineana, rusa si tatara”, scrie Secrieru, care adauga: ”Evenimentele dramatice de pe Maidan vor deveni mituri care vor servi drept baza pentru formularea identitatii ucrainene moderne. Victimele vor fi glorificate, strazile vor fi redenumite pentru a reflecta rolul Maidan-ului in consolidarea statului independent”. Manifestantilor li s-ar datora, in opinia aceluiasi comentator, si conservarea cvorumului in legislativ. Ei s-au organizat eficient pentru a bloca la timp aeroportul din Kiev. Maturizarea societatii ucrainene la nivel civic e de natura sa adanceasca ruptura Ucrainei de Rusia, considera Stanislav Secrieru. Din aceasta perspectiva, incercarea probabila a Rusiei de a rupe Crimeea de restul tarii s-ar putea sa intampine dificultati. Etnicii ucraineni si tatari reprezinta 40% din populatia Crimeii. Pe de alta parte, este posibil ca Vladimir Putin sa nu riste o interventie militara in Crimeea in ajunul summit-ului G8 de la Soci (4-5 iunie).

„Nu cred că Vladimir Putin va susține dezmembrarea Ucrainei”, scrie si Vladimir Tismaneanu intr-un articol preluat de „Evenimentul zilei”. In opinia sa, ”oricât ar fi de tentat să încurajeze forțele pro-ruse, omul forte de la Kremlin știe că un asemenea precedent ar putea cataliza tendințe similare chiar în Federația Rusă. (...) Scindarea Ucrainei ar însemna o (...) o regândire a frontierelor și o sfidare geopolitică pentru toate statele limitrofe. S-ar deschide o cutie a Pandorei pe care nu știu cine ar mai putea-o închide”.
XS
SM
MD
LG