Linkuri accesibilitate

Igor Corman: „Există un interes în creştere din partea Statelor Unite faţă de ceea ce se întâmplă în regiune, faţă de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova”


Valentina Ursu în dialog cu președintele Parlamentului după vizita acestuia în Statele Unite.

Europa Liberă: Dacă ar fi să facem totalurile vizitei efectuate în Statele Unite ale Americii, ce aţi scoate în prim-plan?

Igor Corman:
„Ca o concluzie generală, după cele două zile de întâlniri, pe care le-am avut la Washington, aş spune că există un interes în creştere din partea Statelor Unite faţă de ceea ce se întâmplă în regiune, faţă de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. În toate întâlnirile, pe care le-am avut şi cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, cu preşedinţii comisiilor pentru politică externă, pentru afaceri europene şi din Senat, şi din Camera Reprezentanţilor, cu membrii Grupului de prietenie care a fost creat în Congres, iarăşi, am avut întâlniri, peste tot există o mare deschidere şi mare interes şi dorinţa de a sprijini Republica Moldova. A propos, în cadrul acestei vizite, pentru prima dată, a fost lansată şi Convenţia moldo-americană, o platformă largă care cuprinde şi reprezentanţi din cercurile de afaceri, societatea civilă, moldovenii care locuiesc în Statele Unite, prietenii Moldovei din Statele Unite, mulţi care au lucrat în Moldova, mulţi care au fost în Corpul de Voluntari. Deci, iarăşi, o posibilitate adiţională de a spori interesul pentru Republica Moldova. Şi toate aceste eforturi, şi toate solicitările pe care le-am adus şi noi interlocutorilor noştri, este ca să ridicăm la un nou nivel relaţia moldo-americană, prin instituirea unui dialog strategic de parteneriat strategic.”

Europa Liberă: De ce, până astăzi, doar Georgia şi Ucraina au acest parteneriat strategic şi deocamdată nu-l are şi Republica Moldova?

Igor Corman:
„Eu cred că avem toate şansele ca să avem şi noi o relaţie la un nivel mai înalt. Şi, iată, săptămâna viitoare, prim-ministrul Iurie Leancă va fi în vizită la Washington, unde va discuta acest subiect şi la Casa Albă, cu domnul Biden, şi la Departamentul de Stat, cu domnul Kerry. Şi eu cred că există acum, într-adevăr, premisele ca să avem un astfel de statut în relaţia cu Statele Unite.”

Europa Liberă: Şi aceasta ce ar favoriza prioritar? Pentru că, din câte ştiu, Statele Unite ale Americii susţin pe deplin tinerele democraţii şi, de fiecare dată, spun că aceste state ar trebui să ştie ce să ceară de la SUA, astfel încât Washingtonul să ofere ţării mai multă susţinere pentru dezvoltare.

Igor Corman:
„Statele Unite au investit în Republica Moldova, de-a lungul celor douăzeci de ani de independenţă, fiindcă ei, tradiţional, sprijină procesele de democratizare, în diferite ţări. Haideţi să ne amintim de Programul „Millenium Challenge” („Provocările Mileniului”) şi cele 262 de milioane, care, prin primul program, Compact, deja au venit în Moldova, la infrastructură, la drumuri. Acum noi purtăm discuţii ca să avem şi al doilea program Compact, care, iarăşi, ar putea să aducă resurse considerabile financiare din partea Statelor Unite. Dar m-aţi întrebat ce ar însemna un nou statut în relaţia cu Statele Unite, prin instituirea acestui dialog strategic. Aceasta înseamnă, în primul rând, consultări la un alt nivel, consultări pe bază permanentă, înseamnă instituţionalizarea relaţiei între Republica Moldova şi Statele Unite, care, sigur, deschide noi oportunităţi, este un grad sporit de atenţie şi este o posibilitate de a reacţiona mai substanţial şi mai rapid la anumite provocări prin care noi trecem. Dar este adevărat, aşa cum aţi spus, trebuie să ştim noi, în primul rând, ce dorim din partea Statelor Unite. Şi aici sunt foarte multe posibilităţi, iarăşi, exemplul Georgiei poate fi preluat. Dacă ne referim la piaţa americană, aproape patru sute de milioane de consumatori, noi această piaţă practic rudimentar o folosim prin exportul de mărfuri. Sigur că, există chestiunea de distanţă, dar, în condiţiile globalizării, aceste distanţe devin mai puţin semnificative. Şi aici, eu cred că, sunt nişte rezerve pe care noi trebuie să le exploatăm şi să depunem un efort concentrat din partea tuturor instituţiilor statului, a guvernului, în primul rând. Şi, eu cred că, acest statut nou în această relaţie va deschide noi oportunităţi şi pe plan economic, şi comercial.”

Europa Liberă: Domnule preşedinte Corman, între timp, Departamentul de Stat american a dat publicităţii un raport în care se spune că problema cea mai gravă a Republicii Moldova în domeniul drepturilor omului a fost, în anul trecut, corupţia. Acest flagel este amintit cu mai multe ocazii de către mai mulţi demnitari. Corupţia, mai ales, cea din justiţie, în raportul acesta se spune că instituţiile judecătoreşti din Moldova au respins aplicarea unor măsuri împotriva corupţiei. Ce ar însemna aceasta?

Igor Corman:
„Aceasta nu înseamnă nimic altceva decât o constatare a realităţilor, a provocărilor pe care noi le avem. Nu în zadar, anul trecut, toamna, noi am acordat o atenţie prioritară reformei în justiţie, combaterii corupţiei şi, vă amintesc, în Parlament, noi am adoptat, în luna decembrie, acest pachet de legi care vizează reforma în justiţie, suntem acum pe calea de a începe discuţii serioase privind reforma Procuraturii. Dar, sigur, este una să adopţi legi bune, alta este ca ele să fie implementate, ca, într-adevăr, să vedem rezultate vizibile. Primul pas l-am făcut, acum urmează, în pofida faptului că, anul acesta, este complicat, este şi context electoral, vom avea alegeri, la sfârşitul anului, dar există un efort comun al Parlamentului, prin instrumentele pe care le avem, de monitorizare, de control parlamentar al celorlalte instituţii. Aici, sigur, justiţia este o mănăstire aparte, o putere aparte, nu poate să fie implicare din partea politicului, dar este obligaţia noastră să urmărim şi transparent să abordăm problemele care există acolo. Deci justiţia trebuie să se cureţe urgent. Noi ne-am făcut datoria în Parlament, acum aşteptăm să vedem rezultate.”

Europa Liberă: Într-un cuvânt, sunteţi mulţumit de această vizită pe care aţi efectuat-o acolo, peste ocean?

Igor Corman:
„Da. Eu sunt mulţumit de discuţiile pe care le-am avut. Fiindcă am fost cu doi ani în urmă şi am putut să constat acum o sporire a interesului faţă de Republica Moldova. Sigur că, este şi contextul regional aici, toate evoluţiile din ţara vecină, din Ucraina, au trezit un interes sporit. A propos, eu acum mă aflu la Otava, sunt pe cale de a încheia aici programul întâlnirilor, fiindcă am decis să combin această vizită la Washington, fiind deja în America de Nord, să vin şi în Canada. Este, de fapt, prima vizită a unui preşedinte de Parlament din Moldova în această ţară şi constat şi aici o deschidere, un mare interes, aici există o largă comunitate de ucraineni, în Canada. Și, prim urmare, iarăşi interes faţă de evoluţiile din regiune, din Ucraina. Şi este o şansă şi pentru noi, ca ţară vecină a Ucrainei, ca acest interes care este aici în creştere să-l atragem şi asupra Moldovei, în sensul sporirii cooperării cu aceste ţări. Iată, noi am semnat iei, la Otava, un Memorandum între Parlamentul Canadei şi Parlamentul Republicii Moldova cu stipulări foarte clare, posibilităţi de cooperare între Legislative. Este vorba despre consolidarea capacităţilor Parlamentului nostru, transfer de expertiză, posibilitatea de trening-uri pentru toţi cei care lucrează în Parlamentul nostru. Spicherul din Canada chiar în acest an va întreprinde o vizită în Moldova, unde vom finaliza anumite înţelegeri. Deci vedeţi, când există anumite provocări, chiar dacă ele sunt dureroase, dar au şi partea pozitivă, atrag interesul multor parteneri importanţi. Şi, în cazul în care noi ştim să folosim aceste avantaje, cred că este în interesul ţării.”
XS
SM
MD
LG