Linkuri accesibilitate

Viaţa de după abolirea vizelor


Senzaţia că sîntem într-un ţarc se va atenua, dar pentru cei cu paşapoarte româneşti modificarea nu va fi o mare izbîndă, ca şi pentru oamenii săraci, cu pensii şi salarii ridicole.



Zilele astea din nou au răsunat voci emfatice-răspicate care au glorificat abolirea vizelor pentru moldoveni. De acum încolo se va tot vorbi pînă la saţietate despre această mare performanţă a guvernanţilor!

Viitoarea abolire a vizelor pentru moldoveni e, într-adevăr, o realizare. Merită, fireşte, să le mulţumim conducătorilor pentru consecvenţa lor în această chestiune. E bine însă să păstrăm simţul măsurii. La urma urmei, a trebuit să aşteptăm clipa asta mirifică tocmai 23 de ani, iar misiunea conducătorilor e să muncească pentru cetăţeni.

Datele problemei se vor modifica niţel, dar nu într-atît încît să ajungem rapid în Eldorado. Pînă la o viaţă decentă mai avem mult de prăşit pe ogoarele patriei. Evident, cineva va călători mai lejer prin Europa, altcineva va merge la rudele care lucrează în Italia, iar senzaţia că sîntem într-un ţarc se va atenua, dar pentru cei cu paşapoarte româneşti modificarea nu va fi o mare izbîndă, ca şi pentru oamenii săraci, cu pensii şi salarii ridicole.

Aşadar, avem cu adevărat o realizare, după 23 de ani de bîjbîială sterilă. Ce urmează? Prosperitatea, oportunităţile nenumărate şi supremaţia legalităţii? Eu unul nu m-aş grăbi să trag acum concluzii. Viitorul mi se pare încă învăluit într-o ceaţă densă.

Mi se pare de domeniul evidenţei că abolirea vizelor, cu toate posibilităţile benefice care derivă din ea, ar putea să devină lipsite de orice relevanţă dacă apucăturile locului nu vor fi curmate.

În mod normal, ar trebui, în sfîrşit, să fie băgaţi la închisoare cei care fură ca-n codru, cei care şi-au clădit castele faraonice prin luare de mită şi trafic de influenţă. E de-a dreptul penibil să vezi timp de două decenii arestările, pentru luare de mită, ale unor cinovnici-vameşi-poliţişti care se soldează cu nimic, cu un mare balon de săpun…

Am văzut, pe FB, nişte tineri care postaseră imaginea paşaportului moldovenesc. Acum chipurile vom avea rîuri de lapte şi maluri de ciocolată. Sînt mai bătrîn şi deci mai sceptic: nu vom avea nimic atîta timp cît mişmaşul face ravagii în ograda noastră…
XS
SM
MD
LG