Linkuri accesibilitate

Alţi protagonişti ai evaziunii fiscale


Despre dispariţia mişmaşului în această parte a lumii se va putea vorbi serios numai atunci cînd marii infractori vor ajunge la închisoare.



Centrul Anticorupţie munceşte cu osîrdie de la o vreme, stimaţi ascultători. Arestările unor făcători de mişmaşuri se ţin lanţ. Ce-i drept, cei mai importanţi şi influenţi dintre aceştia nu ajung la închisoare şi simplul muritor nu mai înţelege nimic. Au fost sau nu vinovaţi indivizii arestaţi cu surle şi tobe? Numai Dumnezeu ştie…

Deunăzi, CNA a reţinut trei persoane suspectate de evaziune fiscală şi de spălare de bani. E vorba de patronii unor cafenele care se presupune că le ordonaseră chelnerilor să tăinuiască o parte din banii încasaţi. Zice-se că tocmai patru milioane de lei nu au fost înregistraţi de casa de marcaj.

Cazul acesta, ca şi alte escrocherii similare, e mediatizat şi comentat, deşi e vorba de un fapt banal. Evaziunea fiscală face ravagii în Moldova din zorii tranziţiei. E suficient să ne gîndim numai la proverbialul salariu în plic. Iar despre banii încasaţi fără casa de marcaj nici nu mai ştiu dacă are rost să discutăm.

Păi, sunt o sumedenie de magazine şi buticuri în capitala asta europeană care nu-ţi dau bonuri de casă. În blocul meu e o alimentară care are casă de marcaj, dar în care mai niciodată vînzătorii nu-ţi dau bonuri fiscale. Trebuie tu, cumpărătorul, să-i rogi să ţi-l dea. Dar de ce fără rugămintea cumpărătorului nu se poate?

Ei bine, au fost arestaţi proprietarii acelor cafenele. Şi ce va urma? Nimeni nu ştie. E puţin probabil însă să dispară evaziunea fiscală. Aceasta pare eternă aici cum eterni par munţii Himalaya.

Despre dispariţia mişmaşului în această parte a lumii se va putea vorbi serios numai atunci cînd marii infractori vor ajunge la închisoare. Pînă atunci să mizăm prea tare pe caravana arestărilor nu are rost.
XS
SM
MD
LG