Linkuri accesibilitate

Turism rural pe maluri de Nistru


Un nou proiect finanţat de UE pentru creşterea şi întărirea încrederii între cele două maluri ale râului Nistru.


Două asociații pentru promovarea turismului rural, una de pe malul drept și alta de pe malul stâng al Nistrului, au demarat un proiect finanțat de Uniunea Europeană pentru sporirea încrederii între satele de pe cele două maluri. Proiectul face parte dintr-un efort mai mare al Uniunii Europene pentru a crea legături între cele două maluri.

O dată cu dezvoltarea potenţialului turistic al satelor nistrene, realizatorii proiectului mizează şi pe întărirea relaţiilor dintre locuitorii celor două maluri, clădindu-se, în aşa fel, poduri de încredere peste Nistru. Astfel, parte din proiect vor fi localităţi de pe ambele maluri, cu ieşire la Nistru, şi spaţii atractive care ar putea fi incluse într-un itinerar turistic. Svetlana Lazăr, preşedinta Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, spune că din aceste localităţi vor fi selectaţi 60 de cursanţi care vor învăţa, între altele, cum poate deveni o gospodărie ţărănească, popas pentru turişti:

„În cadrul acestor instruiri oamenii se vor cunoaşte mai bine reciproc. Adică, în primul rând, cea mai importantă este diplomaţia culturală, relaţiile interumane, de la om la om, de la activitate la activitate. Astfel încât să creăm relaţiile acestea, că cei care au pe un mal afacere, să ştie că după ce au venit turiştii la dânşii, ei pot cu siguranţă să recomande gospodăria de pe celălalt mal al Nistrului unde o să fie un pic altfel, unde este un specific.”

În partea stângă a Nistrului, proiectul va fi coordonat de Agenţia de dezvoltare a teritoriului din Tiraspol. Tatiana Iaţincova, directoarea instituţiei spune că oamenii de acolo sunt deschişi spre cooperare şi arată interes pentru a pune pe roate afaceri în domeniul turismului rural:

„Proiectul este de o mare însemnătate pentru Transnistria, pentru că foarte mulţi vorbesc acum despre necesitatea de a dezvolta turismul rural. Oamenii vor discuta în comun despre atracţiile turistice, tradiţii, dacă sunt diferenţe sau nu şi vor vizita monumente istorice de pe ambele maluri, iar acţiunile desfăşurate în comun vor spori încrederea între locuitorii de pe cele două maluri ale Nistrului.”

Tot în cadrul proiectului, doritorii de a iniţia o afacere vor fi ghidaţi de specialişti, care le vor oferi consultaţii şi eventuale idei de promovare a localităţii. Svetlana Lazăr spune că participanţii pot alege să dezvolte diferite activităţi turistice:

„Cineva va dori, presupun, să îşi deschidă o pensiune turistică. Altcineva ar putea să vină să se instruiască, să se consulte cum să-şi deschidă un atelier meşteşugăresc în localitatea dată. Altcineva poate să vină să se consulte şi să lucreze asupra deschiderii unor servicii ecologice sau eco-turistice în localitatea dată.”

Una din localităţile incluse în proiect este satul Răscăieţi situat în partea de jos a Nistrului. Primăriţa, Zinaida Marin spune că împrejurimile, unde este şi un pod care face legătura cu mai multe localităţi din partea opusă a Nistrului, au potenţial turistic care trebuie doar pus în valoare:

„Avem nişte locuri extraordinare, unde se adună tot raionul la noi, numai că ele nu sunt amenajate, nişte locuri, nişte piscine minunate. Este o zonă care poate aduce rezultate. Pe moment, avem vreo trei-patru case, chiar pe malul Nistrului, care sunt gata azi să primească turişti, nu că peste un an, doi. Numai că locurile necesită să fie amenajate, ele sunt amenajate de natură, dar acolo sunt necesare unele investiţii.”

În urma proiectului care va dura un an, ar urma să fie editat un îndrumar pentru dezvoltarea afacerilor turistice în mediul rural şi un ghid turistic, unde vor fi indicate minimum cinci popasuri pe un mal şi cinci pe celălalt mal al Nistrului.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG