Linkuri accesibilitate

Semnătură politică între UE și Ucraina: ce implicații?


Premierul Ucrainei, Arseni Iațeniuk, împreună cu Herman Van Rompuy, președintele Consiliului Europei, la Bruxelles, la 6 martie
Premierul Ucrainei, Arseni Iațeniuk, împreună cu Herman Van Rompuy, președintele Consiliului Europei, la Bruxelles, la 6 martie

Actul semnării capitolului politic cu Ucraina va avea o valoare pur simbolică, întrucât nu există un cadru legal pentru a-l valoriza altfel decât în declarații de presa.



Liderii din UE au spus că Ucraina ar putea semna deja săptămâna viitoare părțile politice” ale Acordului de Asociere la Uniunea Europeană. Ce anume sunt acele părți politice”, în relatarea corespondentului nostru la Bruxelles, Dan Alexe.

Ucraina va semna săptămâna viitoare capitolul politic al Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, la summitul de primăvară de la Bruxelles al UE. Doar capitolul politic, nu însă și părțile comerciale.

Responsabilii Uniunii au insistat în permanență până acum că Acordul de Asociere rămâne pe masă și că Ucraina îl poate semna oricând. Inițial, era vorba de acordul complet, incluzând și partea comercială, care ar fi asigurat Ucrainei facilități comerciale similare cu cele pe care Statele Unite le oferă multor țări partenere sub denumirea „Clauza națiunii celei mai favorizate".

In condițiile actuale, facilități comerciale vor fi acordate oricum, după cum repetă toți liderii europeni, însă nu în cadrul structurat al unui Acord de Asociere, ci mai degrabă sub formă de ajutor excepțional, așa cum este și acel pachet financiar de 11 miliarde de euro pe care Uniunea le-a propus noilor autorități de la Kiev.

Suma nu a fost, in mod limpede propusă aleatoriu, ci a fost gândită să coincidă cu ceea ce Putin îi promisese lui Ianokovici: 15 miliarde de dolari, altfel zis - 11 miliarde de euro.

Unul din motivele principale care au dus la răsturnarea spectaculoasă a atitudinii europenilor vizavi de Ucraina in chestiunile financiare este că Uniunea Europeană nu putea accepta un eșec în ceea ce trebuia să fie cel mai mare succes al politicii sale de vecinătate. De aceea, acel permanent du-te vino între Bruxelles și Kiev și insistența până la capăt că Ucraina poate incă semna Acordul. Abia ocuparea Crimeei a schimbat datele problemei. Liderii UE au anunțat un pachet financiar uriaș, când în toamnă se vorbea doar de circa 600 de milioane de euro, iar nu de miliarde.

Compromisul este așadar că se vor plăti sume mai mari, de la Bruxelles la Kiev, sume care trebuie de altfel găsite, și că, în schimb, pentru a nu se grăbi cu angajamentele juridice și instituționale vizavi de o țară pe cale de a pierde o parte din teritoriu, se semnează doar capitolul politic.

Realitatea este insa ca nimeni nu știe deocamdată sub ce formă se va realiza acest lucru. Nu e clar dacă va fi o ceremonie solemnă si specială și nici dacă, din punct de vedere juridic, un document astfel semnat parțial ar avea vreo valoare. Nu a mai existat o asemenea asociere politică neînsoțită de garanții comerciale.

De aceea, actul semnării, presupunând ca el va avea intr-adevăr loc săptămana viitoare, va avea o valoare pur simbolică, întrucât nu există un cadru legal pentru a-l valoriza altfel decat in declarații de presa.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG