Centrele de votare din Crimeea s-au inchis duminica, la orele 20. La scurt timp dupa aceea, autoritatile locale pro-moscovite anuntau ca 93% din participanti au votat pentru unirea cu Rusia și ca participarea la vot a fost de 80%. Cifrele se bazeaza pe sondaje de opinie la iesirea de la urne.
Nimeni nu se indoia de rezultatul votului, desi poate nu era de asteptat o majoritate atit de clara in favoarea unirii. Contestabile la prima vedere, remarcă o serie de corespondenti straini, sunt cifrele participarii la vot: rusofonii reprezinta, potrivit ultimelor date oficiale, peste 60% din populatia din Crimeea, restul fiind, în cea mai mare parte, ucrainieni si tatari. Or, ambele comunitati anuntasera ca vor boicota referendumul de astazi.
Noul lider al Crimeei, Serghei Aksionov a declarat jurnaliştilor la Simferopol, inainte de inchiderea centrelor de votare, ca inca de maine, parlamentul local va aproba rezultatul referendumului și va incepe negocierile cu Moscova privind alipirea la Rusia, proces care, potrivit lui, nu ar trebui sa dureze mai mult de un an.
Statele Unite au dat imediat o declaratie ca nu recunosc legalitatea referendumului si au avertizat din nou Rusia cu consecintele unei „interventii militare”. Conducerea Uniunii Europene a respins votul drept „ilegal si ilegitim”, iar ministrii de externe britanic si francez au dat publicitatii declaratii separate in care condamnă referendumul.
Acum este asteptata urmatoarea „mutare” a presedintelui Vladimir Putin.
Potrivit unui comunicat al preşedinţiei ruse - emis duminică la pranz - Vladimir Putin i-a spus cancelarului german Angela Merkel, cu care a vorbit la telefon, că referendului este „absolut legal” din punct de vedere al legislaţiei internationale și că el va respecta voinţa electoratului din Crimeea. Putin s-a plâns din nou de tensiunile pe care grupări radicale le-ar provoca în sudul şi estul Ucrainei, agitând spiritele împotriva rusofonilor.
La Kiev, in cursul după-amiezii, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat într-o şedinţă de guvern că toţi cei care promovează separatismul în Crimeea, sub „protecţia trupelor ruseşti”, vor fi identificaţi şi aduși în fața justiţiei.
Tot la Kiev, ministrul interimar al apărării Igor Teniuk a anunţat că Rusia a acceptat un „armistiţiu” în Crimeea până pe 21 martie. Acordul a fost negociat cu Ministerul rus al Apărării şi cu comandantul flotei ruseşti din Marea Neagră.
Din 28 februarie, trupele ruseşti au blocat unităţile militare ucrainene din Crimeea, iar aşa numitul armistiţiu, a precizat Igor Teniuk, constă în promisiunea părţii ruse de a nu „face nici o mişcare împotriva instalaţiilor miltare din Crimeea” până pe 21 martie. Motiv pentru care, acum, unităţile ucrainene au putut să înceapă să se realimenteze, a mai spus ministrul interimar al apărării.