Linkuri accesibilitate

Monica Macovei: „Acordul de Asociere la UE trebuie semnat cît mai repede...”


Un interviu cu europarlamentara Monica Macovei despre criza internațională actuală și consecințele ei pentru R. Moldova.



Monica Macovei: „În opinia mea, Uniunea Europeană a fost scuturată de ce s-a întâmplat la Kiev, când s-a tras cu muniție în oameni și aceasta a fost spre beneficiul Republicii Moldova pentru că, fiind deja scuturată și așteptându-se la astfel de violențe și atacuri armate, atunci e mai pregătită.

Doi: ați văzut reacția comisarului [Štefan] Füle, de acum câteva zile, care a spus că soluția este semnarea rapidă a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, vorbesc despre Republica Moldova și integrarea cât mai rapidă și s-a referit și la Ucraina, și la Moldova. Ați văzut că Ucraina a semnat deja partea politică a Acordului, la fel, trebuie să facă și Moldova, și – integrare cât mai rapidă. Deci sunt voci și importante din Uniunea Europeană care susțin acest lucru, îl susțin și eu, după cum am tot spus-o, de atâtea ori.

Trebuie semnat Acordul de Asociere cât mai repede și mâine, nu trebuie să mai așteptăm, după toate formalitățile, că e doar o etapă de formalități birocratice, în acest moment. Și trebuie să facem integrarea în UE, iarăși, cât mai repede. Motivul este: la crize politice – răspuns cu soluții de criză, nu cu soluții de normalitate, că ai pierdut…”

Europa Liberă: Dar aceasta nu-l va înrăi și mai mult pe Putin care, de fapt, zădărnicește calea europeană și a Ucrainei, și a Moldovei.

Monica Macovei: „Dacă dumneavoastră credeți că a sta și a nu face nimic, și a nu semna Acordul, și a nu încerca să intrați, cât mai repede, în Uniunea Europeană e mai bine și Putin va fi mai puțin supărat, vă înșelași că veți câștiga ceva, nu veți câștiga nimic…

Următoarea victimă, după Ucraina, este Republica Moldova, probabil, prin Transnistria. Este evident aceasta pentru toată lumea,
Noi vrem stabilitate și democrație și vrem să extindem acest spațiu de stabilitate și democrație și înglobând Moldova și Ucraina....
au spus-o și americanii, la nivel înalt, o știm cu toții, se vrea o linie de legătură între Odesa și Tiraspol, o linie directă, poate se vrea și mai mult, vom vedea.

Deci noi, Uniunea Europeană, noi vrem stabilitate și democrație, și vrem să extindem acest spațiu de stabilitate și democrație și înglobând Moldova și Ucraina. Aici e foarte simplu: dacă nu sunteți în democrație și în prosperitate, că Uniunea Europeană e prosperitate, și drepturile omului sunt respectate pentru fiecare om în parte, atunci nu aveți decât alternativa Federației Ruse. Și oamenii trebuie să înțeleagă că acolo or fi locuri de muncă, deși am văzut că sunt foarte mulți muncitori ruși neplătiți, neplătiți de foarte multe luni de zile, în Federația Rusă.

Deci nu știu de ce crede lumea că vor fi bani și pentru cei din Republica Moldova. Și cam atât ai acolo. Nu există libertate individuală, nu există drepturi, nu veți avea vize, nu veți putea călători, nu există bunăstare, oricine spune un cuvânt rău despre guvern, se poate trezi la închisoare, adică ce a fost comunismul acela nenorocit. Nu ajunge să ai ce mânca de dimineață pâine cu magiun, e și libertatea și drepturile tale, să nu fii arestat pe nedrept, să nu ai un proces incorect, să nu fii băgat în arest, fără să fii vinovat sau pentru orice fleac. Să ai dreptul să demonstrezi, să ai dreptul să te asociezi, să ai dreptul, dacă ai o idee să faci un business – toate acestea sunt foarte importante pentru ființa umană. Să faci alegeri corecte, să fie alegeri corecte, ce votezi tu aceea să iasă, nu altceva – aceasta înseamnă Uniunea Europeană, asta vreau să vă spun.”

Europa Liberă: Deci și oamenii trebuie să aibă discernământ, nu doar puterea?

Monica Macovei: „Da. Și nu înseamnă unirea cu România, Uniunea Europeană. Nu. Înseamnă că cei din Republica Moldova vor beneficia de toate aceste drepturi individuale, plus de bani ieșiți cu produsele Republicii Moldova pe piețele a 28 de state membre. Pentru Dumnezeu, e mult mai mult decât Federația Rusă! 28 de state membre, plus că nimeni nu împiedică Republica Moldova să vândă produse în Federația Rusă. O fac și Germania, și Austria, și Franța, și alte țări. Deci aici nu e: ori Federația Rusă, ori Uniunea
Trebuie să fiți în spațiul de democrație pentru binele oamenilor, pentru că vor fi prosperi, vor avea bani, vor circula, vor fi demni și vor fi liberi...
Europeană, nu. Vindeți produsele pe toate piețele pe care vreți. Nu ați văzut, noi acum, în România, guvernul vrea să facă cu China, China să vină să facă autostrăzi, să vindem produse acolo, ei să vândă produse la noi, deci, nu sunt ori-ori, așa cum încearcă mincinos să prezinte reprezentanții Partidului Comunist, nu.

Continuați relațiile comerciale și politice cu Federația Rusă, dar trebuie să fiți în spațiul de democrație, repet, pentru binele oamenilor, pentru că vor fi prosperi, vor avea bani, vor circula, vor fi demni și vor fi liberi, și vor avea tot acele drepturi pe care le-am spus.”
XS
SM
MD
LG