La sfîrşitul săptămînii trecute s-a desfăşurat la Erfurt Congresul noului partid înfiinţat anul trecut sub numele de Alianţa pentru Germania (Allianz für Deutschland – AfD). Partidul şi-a început activitatea sub semnul adversităţii declarate faţă de moneda euro şi faţă de Uniunea Europeană, diabolizată ca un monstru birocratic.
Partidul creat la iniţiativa unor intelectuali eurosceptici şi-a propus, în consecinţă, să militeze pentru desfiinţarea monedei euro şi într-un al doilea pas pentru desfiinţarea UE. Aceste obiective, susţineau fondatorii partidului, urmează să fie decise de către populaţie în cadrul unor referendumuri. Amalgamul eurosceptic al Alianţei pentru Germania a stîrnit de la bun început reacţii de respingere din partea partidelor democratice tradiţionale: Uniunea Creştin-Democrată/Creştin-Socială (CDU/CSU), Partidul Social-Democrat (SPD), Partidul Ecologist şi Partidul Liberal (FDP).
Programul Alianţei a reuşit să capteze o parte a electoratului frustrat şi derutat, care refuză să voteze vreun partid radical, fie de dreapta, fie de stînga. La alegerile generale din toamna trecută, tocmai acest segment electoral a votat pentru Alianţă. Aceasta a reuşit să obţină 4,7% din voturi, ratînd cu doar trei sutimi intrarea în Bundestag.
Acum Alianţa se pregăteşte pentru alegerile europene şi l-a desemnat pe tehnocratul Hans-Olaf Henkel ca nr. 1 pe lista partidului pentru Parlamentul European.
Congresul însă nu a decurs după scenariul întocmit de liderul partidului, Bernd Lucke, un economist, căruia delegaţii i-au reproşat stilul autoritar de conducere. Delegaţii care au uzat de principiul majorităţii garantate de statutul organizaţiei au făcut uz de dreptul lor la interpelări şi propuneri programatice care nu se potriveau cu cele ale liderului. Acesta a încercat să prezinte partidul ca o formaţiune care respinge orice extremism, mai ales după ce s-a aflat că în această organizaţie au intrat mai multe persoane cunoscute pentru activitatea lor din trecut în cadrul unor partide radicale de dreapta, de exemplu Partidul Naţional-Democrat din Germania (NPD) împotriva căruia se va iniţia o acţiune juridică în vederea scoaterii sale în afara legii.
Delegaţii au cerut la congresul din Erfurt ca în programul partidului să fie introduse menţiuni privind limitarea numărului de refugiaţi sau restrîngerea Islamului. Preşedintele Lucke a reuşit să frîneze avîntul unora, venit de la baza partidului, însă nu a izbutit să influenţeze relatările ziariştilor care au urmărit la faţa locului desfăşurarea congresului.
Faptul că duminică Frontul Naţional din Franţa a reuşit să acumuleze un număr însemnat de voturi la alegerile comunale, ieşind victorios în mai multe localităţi, a fost receptat în Germania ca un semnal de alarmă. Asta pentru că între linia programatică a Frontului Naţional şi cea a Alianţei pentru Germania există un punct comun de acţiune: respingerea integrării europene.
Deşi Alianţa încearcă să se prezinte ca un partid, ideologic inocent, situat la dreapta creştin-democraţilor, în viitorul parlament european el ar putea deveni un aliat al Frontului Naţional şi al altor partide naţionaliste şi radicale de dreapta care vor încerca să formeze un grup şi care au acelaşi obiectiv principal: renunţarea la moneda euro şi desfiinţarea Uniunii Europene.
După fondarea Alianţei, anul trecut, fostul ministru de externe Hans Dietrich Genscher a avertizat, într-un editorial pentru revista „Focus”, împotriva agitaţiei populistă a noului partid, afirmînd că cine pune moneda euro sub semnul întrebării periclitează unitatea europeană.