La reuniunea miniştrilor de externe NATO, care s-a încheiat miercuri la Bruxelles, s-a discutat între altele şi „adâncirea cooperării cu Armenia, Azerbaidjan şi Republica Moldova”. Publicaţia „Der Spiegel” relata că a o fost discutată o „listă de măsuri” care ar aduce mai multă stabilitate acestor ţări „în contextul actual”, și în limita parteneriatelor pe care le au cu Alianţa Nord-Atlantică. La Bruxelles, James Appathurai, reprezentantul special al Secretarului General NATO pentru Caucaz şi Asia Centrală a declarat Europei Libere că aceste măsuri vor fi discutate cu ţările respective. Relatarea corespondentul Europei Libere la Bruxelles Rikard Jozwiak este rezumată de Ileana Giurchescu.
James Appathurai a precizat că acestor țări li se vor face oferte diferite, în funcţie de interesele şi nevoiler privind „mai mult dialog la nivel înalt, mai multe consultări politice, mai mult sprijin în modernizarea apărării lor”.
Republica Moldova este „cea mai urgentă prioritate, lucru recunoscut şi de Uniunea Europeană. Au nevoie de ajutor, ne-au cerut sprijinul şi este în esenţă vorba de ajutor pentru a-şi reforma şi moderniza structurile defensive aşa încât să se poate apăra singuri”.
James Appathurai a precizat că NATO poate coopera şi în alte domenii cu Republica Moldova, respectând statutul de neutralitate a ţării.
În cazul Armeniei, deşi a ales calea Uniunii Vamale, această țară nu a încetat colaborarea cu NATO aşa că ar putea primi sprijin pentru reformarea „aparatului defensiv” .
În timp ce cooperarea cu Azerbaidjanul s-ar putea concentra, într-o primă instanţă, asupra problemelor de securitate energetică.
Şi când ar putea fi pus în aplicare acest nou pachet de măsuri?
„Sînt sigur că aceste planuri vor fi aplicate, sînt deja discutate la nivel de experţi, trebuie să ne consultăm mai mult pentru a afla care sunt priorităţile de moment ale partenerilor”, a răspuns James Appathurai, precizînd că s-a discutat deja cu ambasadorii celor trei ţări la NATO.
Oficialitatea NATO a dat asigurări că există finanţare pentru extinderea cooperării cu cele trei ţări, Alianţa Nord Atlantică avînd peste o mie de programe de cooperare care pot fi adaptate.
S-ar putea spune atunci că Republica Moldova, Armenia şi Azerbaidjanul sunt pe cale de a fi primite în NATO?
„Sigur nu se poate spune asta. Nici una din acest ţări nu vrea să devină membră NATO. Moldova este neutră, iar Armenia şi Azerbaidjanul nu şi-au exprimat nici un interes în a fi admise în Alianţă” , a spus James Appathurai, reprezentantul special al Secretarului General NATO pentru Caucaz şi Asia Centrală:
„Moldova vrea acum mai mult sprijin pentru că simte presiunile Rusiei. Nu este vorba de ce-şi imaginează, sunt presiuni reale din partea Rusia care vrea să o convingă să-şi schimbe traiectoria europeană. Este vorba de presiuni militare, de ameninţări cu întreruperea gazului, ameninţări cu expulzarea moldovenilor care se află în Rusia”, a mai declarat James Appathurai Europei Libere.
El a continuat spunînd că nu şi-ar fi închipuit că astfel de lucruri se mai pot întâmpla în Europa, dar pentru că se întâmplă, Republica Moldova este acum o prioritate pentru Alianţa Nord Atlantică.
„Dar nu vor să devină membre [NATO], nici una din cele trei ţări nu are această aspiraţie”, a spus în încheiere James Appathurai.