Linkuri accesibilitate

„Cum pot să ceară unii profesorii bani de la copiii orfani?!”


Michael Zikeli
Michael Zikeli

Jurnalul săptămînal al lui Michael Zikeli.



Michael Zikeli s-a născut la 13 decembrie 1961, la Sighișoara, România. Și-a dedicat toată viața luptei pentru eliminarea sărăciei. Timp de 25 de ani a muncit la Caritas, Viena, unde a fost responsabil de probleme de azil, migrare, tineret și învățămînt. Din ianuarie 2013, este Președinte al „CONCORDIEI” Moldova, la care activează 400 de angajați băștinași.

Luni

La ora 8:00, am avut o discuție telefonică cu un reprezentant al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Am vorbit despre direcțiile de folosire a banilor pentru Centrul de Plasament pentru Copii „CONCORDIA. Orășelul Copilăriei” (COC Pîrîta), după ierarhia necesităților (alimente, servicii etc.).

Apoi am delegat o persoană responsabilă să facă revizie în două centre sociale pentru efectuarea controlului de calitate.

După aceasta, am avut o discuție cu asistenta socială pe teme umanitare și despre trei cazuri sociale. Referitor la acestea, s-a decis implicarea rapidă și imediată a CONCORDIEI, întru susținerea și oferirea ajutorului necesar.

Mai tîrziu, am întocmit o scrisoare către partenerul nostru din COC Pîrîta, în care mi-am exprimat nemulțumirea față de colaborarea actuală.

Apoi, am vorbit la telefon cu reprezentantul Agenției de Dezvoltare Austriacă, dl Shaumberger, unul dintre susținătorii noștri financiari, cu care avem o colaborarea frumoasă.

A urmat o discuție internă referitor la proiectul „Pentru Părinții Noștri”, la care am stabilit strategia de dezvoltare a acestuia.

După masă, am avut o întîlnire, în COC Pîrîta, cu consulul onorific al Austriei în Republica Moldova, dl Ernst Madlener. Prin intermediul dlui am primit o donație de haine pentru copiii noștri.

Apoi am discutat cu Directoarea Centrului de Plasament pentru Copii „CONCORDIA. Orășelul Copilăriei” (COC Pîrîta) și cu medicul de acolo referitor la gestionarea Centrului de Sănătate din COC.

Marți

La prima oră, am avut ședință cu asistenta socială și am discutat despre trei cazuri sociale. S-a hotărît acordarea ajutorului imediat în două cazuri. În al treilea caz ne implicăm, dacă găsim sponsor, pentru că e nevoie de aproximativ 50 000 lei pentru a repara un acoperiș.

După aceasta, am avut o întîlnire cu reprezentanții BCR (Banca Comercială Română), unde am negociat condițiile oferite de ei.

Apoi am mers în satul Pîrîta, raionul Dubăsari, și, împreună cu directoarea COC, am avut o întîlnire cu directoarea școlii din sat. Tema discuției noastre a fost despre copiii care întîmpină dificultăți la școală, au probleme de comportament, de comunicare și integrare.

Ulterior, am avut ședință cu directoarea COC și responsabila pe pedagogie. După aceasta, am vizitat și am vorbit cu copiii din două căsuțe ale COC-ului. Comunicarea cu copiii este importantă pentru mine.

Mai tîrziu, am avut întîlnire cu responsabilul pentru mașinile CONCORDIEI și am discutat ce automobile ar trebui schimbate și cîte cumpărate.

După această întîlnire, am vizitat copiii de la Casa CONCORDIA din Chișinău.

Seara, am discutat cu directoarea CONCORDIEI, Dna Bettina, despre organizarea evenimentelor din data de 2 iunie – o festivitate pentru copii – și din septembrie, cînd vom sărbători 10 ani CONCORDIA în Moldova.

Miercuri

Dimineața, am avut ședință cu echipa de conducere. Apoi am avut o întîlnire cu Dna Bettina și cu responsabila pentru protecția copiilor de la UNICEF. În cadrul acestei întruniri, am discutat despre situația copiilor și a familiilor din Republica Moldova.

Între timp, a venit un copil al CONCORDIEI, care, de fapt, este deja matur și a povestit despre greutățile pe care le întîmpină în sat. Am decis să-l ajutăm cu actele necesare. Apoi va fi angajat în alt centru social al CONCORDIEI, ca grădinar.

Mai tîrziu, directoarea COC și Dna Bettina mi-au spus că avem două fetițe, pentru care trebuie găsite două familii (Asistență Parentală Profesională), în care să trăiască, pentru că dinamica e mare, sunt mulți copii care necesită ajutor.

Seara, împreună cu Dna Bettina, am făcut planuri referitor la copiii mai mari care au nevoie de susținere specială. Astfel, s-a decis că cinci fete vor pleca în Austria în vacanța de vară, două la Academia de Arte și trei pentru studierea limbii germane.

Joi

M-am deplasat la Nisporeni. Împreună cu Eremei Priseajniuc, consilierul prim-ministrului Iurie Leancă, am acordat ajutor financiar la 42 de familii și persoane nevoiașe din mai multe sate ale raionului.

Apoi am vizitat o familie cu 17 copii. La această casă am dus mîncare, conserve, haine, produse igienice etc. Familia ne-a solicitat sa-i cumpăram o văcuță, am decis să i-o donăm.

Apoi am plecat spre Chișinău și ne-am oprit la Mănăstirea Vărzărești. Aici am aprins o lumînare pentru săracii din Moldova.

După aceasta, am avut întîlnirea săptămînală cu Directoarea COC Pîrîta, am ascultat-o și am fixat obiectivele pentru acest an, cum ar fi: toți copiii care sunt la noi să cunoască realitatea despre situația familiilor acestora; în vacanța de vară fiecare copil să plece din COC, cel puțin, în vizită la rude, la tabără de vară, în excursie în România; pînă la sfîrșitul anului 2014, să avem un concept pedagogic dezvoltat etc.

Apoi am vizitat copiii din Casa CONCORDIA, Chișinău.

După aceasta, am discutat cu directoarea CONCORDIEI despre planul de acțiuni pentru a găsi un donator pentru cheltuielile neprevăzute în buget.

Vineri

De dimineață, cu Dna Bettina și cu responsabilul Agenției de Dezvoltare Austriacă, Shaumberger, am mers să ne întîlnim cu oficialii din Tiraspol. Scopul întîlnirii a fost să analizăm posibilitățile prezenței CONCORDIA, cu proiecte sociale și în stînga Nistrului. Aceste întîlniri sunt coordonate cu oficialii din Chișinău.

Apoi m-am întîlnit cu responsabilul pentru proiectul „Pentru Părinții Noștri”, am discutat împreună și planificat ce fel de proiect social facem în centrul social Lăpușna.
După masă, m-am întîlnit în Casa CONCORDIA cu mai mulți adolescenți și tineri, cu vîrsta între 16-25 ani, care învață în diferite școli, dar toți povestesc același lucru: unii profesorii, în mod direct și indirect, cer bani pentru a le mări notele sau a le facilita situația școlară.

În săptămîna curentă, lungă, cea mai problematică mi se pare întrebarea cum pot să ceară unii profesorii bani de la copiii orfani?! În urma acestei Concluzia acestei întîlniri este întocmirea unei scrisori către ministra Educației cu titlul de informare despre aceasta.

Seara, m-am grăbit să ajung la timp la Dna Valentina Ursu, de la Europa Liberă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG