Demonstranții pro-ruși care ocupă clădirea administrației regionale din Donețk în estul Ucrainei au proclamat acolo o așa-numită „republică populară”, iar autoritățile de la Kiev au spus că proclamația e parte dintr-un plan al Rusiei de a-și continua agresiunea împotriva Ucrainei.
Kievul a spus că ocuparea de către demonstranți a clădirilor administrative din Donețk, Harkov și Lugansk, în inima industrială a țării, sunt o repetare a evenimentelor din Crimeea, peninsula de la Marea Neagră anexată luna trecută de ruși.
„Se pune în aplicare un nou plan anti-ucrainean, în baza căruia trupele străine vor trece granița și ocupa teritorii ale țării noastre”, a declarat la o ședință de guvern premierul Arseni Iațeniuk, adăugând: „Noi nu vom permite acest lucru”.
Mulțimi pro-ruse au intrat cu forța duminică și astă-noapte în clădirile administrative din cele trei orașe ucrainene, cerând organizarea de referendumuri de felul celui care a precedat anexarea Crimeei de către Rusia.
Poliția spune că la Harkov clădirea a fost evacuată de demonstranți, dar că la Lugansk ei ar fi luat arme din arsenalul serviciului de securitate SBU și au blocat străzi din centrul orașului.
Premierul Iațeniuk a spus că împotriva celor care ocupă clădirile administrative vor fi luate „măsuri ani-teroriste”. Poliția a oprit circulația din și înspre Lugansk, unde astă-noapte în confruntări au fost răniți nouă oameni.
La Donețk, orașul natal al președintelui alungat de la putere Viktor Ianukovici, aproximativ 120 de activiști pro-moscoviți care se autointitulează „Sovietul Republican al Poporului din Donețk” au ocupat sala parlamentului regional. Un activist neidentficat, bărbos, a citit în fața unui steag rusesc așa-numita „declarație de independență”. În text se spune că dacă autoritățile de la Kiev se opun secesiunii Donețkului, activiștii pro-ruși vor cere Rusiei să trimită „pacificatori”. Apoi activiștii au citit la megafon declarația unei mulțimi de o mie de oameni în fața clădirii.
Între timp la Kiev Ministerul Apărării a anunțat că astă-noapte un ofițer naval ucrainean a fost ucis cu focuri de armă în Crimeea. Militarul de 33 de ani care se pregătea să plece din Crimeea a fost împușcat de un marinar rus, într-o cazarmă din motive încă neclare.
Premierul Arseni Iațeniuk a spus că activitatea radicalilor din orașele estice este coordonată cu serviciile de informații rusești, adăugând că Kievul are „un plan clar de acțiune”. Iațeniuk a mai spus că face apel la „oamenii și elitele din est” să nu se lase atrași în scenariul separatist al Moscovei.
Uniunea Europeană s-a arătat îngrijorată de evenimentele din estul Ucrainei. Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a șefei politicii externe europene, Catherine Ashton, a spus că în Ucraina orice revendicări trebuie făcute în mod neviolent, și că ar fi preferabil ca oamenii să-și exprime opțiunile politice la apropiatele alegeri prezidențiale.