Despre situația de la Donețk au stat de vorbă în studioul nostru de la Chișinău Vasile Botnaru și analistul Igor Boțan.
Europa Liberă: Cunoscutul gânditor de la Moscova, Vladimir Jirinovski, în cea mai recentă apariție, la Echo Moskvî, spunea că ceea ce se întâmplă la Donețk, cu acapararea sediilor unor instituții oficiale și Maidanul, așa cum l-a numit el, de la Donețk, nu se deosebește cu nimic de Maidanul de la Kiev. Adică acapararea violentă, cu folosirea armelor, ar fi total îndreptățită, după ce, la Kiev, Ianukovici a fost doborât tot prin violență. Ce i-ați răspunde lui Vladimir Jirinovski? Sunt lucruri de comparat?
Igor Boțan: „Vladimir Jirinovski, ca de obicei, trișează, una este problema internă a Ucrainei și alta este implicația din afară și ajutorul „frățesc” din partea Federației Ruse pentru separatiștii din estul Ucrainei.”
Europa Liberă: Deci nemulțumirea exprimată în modul în care și-o exprimă ei este comparabilă cu cea de la Maidanul de la Kiev?
Igor Boțan: „Nu pot fi comparate lucrurile pentru că avem, de fapt, imixiunea unei mari puteri care încurajează așa-zișii separatiști să revendice exact ce are nevoie Federația Rusă.”
Europa Liberă: Dar nu e probat. Putin dă din umeri și spune că aceasta e voința poporului de acolo.
Igor Boțan: „Sigur că nu e probat, numai că vedem oameni înarmați, bine dotați, cu armament folosit doar de Federația Rusă. Putem vorbi despre probe, guvernul de la Kiev spune că are zeci de probe care sunt documentate și care vor fi prezentate, pe 17 aprilie, la eventuala întrunire în formatul celor patru. Ca să tragem paralele între ceea ce avem, în prezent, în Ucraina, și ce am avut, de exemplu, douăzeci de ani în urmă, în Rusia, când, la 3 octombrie 1993, ex-președintele Elțin a făcut, așa cum a înțeles el, ordine, în țara sa. Succesorul domnului Elțin este domnul Putin. Domnul Putin știe ce s-a întâmplat în octombrie 1993…”
Europa Liberă: …când s-a tras în Parlament.
Igor Boțan: „…când s-a tras în Parlament și când au murit de două ori mai mulți oameni decât pe Maidanul din Kiev. Și atunci nimeni nu a profitat de slăbiciunea Rusiei, pentru a-i confisca teritorii.”
Europa Liberă: Ca să nu mai vorbim de Cecenia, unde pentru democratizarea acelei regiuni s-a plătit un preț mult mai mare.
Igor Boțan: „Mult mai mare. Și, mai mult decât atât, Federația Rusă a folosit atunci o tactică de luare prin surprindere. În noaptea de revelion 1994, Federația Rusă a introdus forțele armate în Cecenia, pentru a instaura ordinea constituțională, nefiind provocată, neavând mișcările teroriste care, prin acea intervenție, au fost cumva stimulate și s-au manifestat mai târziu.”
Europa Liberă: Dacă s-ar ajunge la detensionarea situației din Ucraina, de fapt, ce ar trebui să se întâmple, în mod normal? Donețkul, Lunganskul, Nikolaevul și așa mai departe să aștepte prezidențialele și, după aceea, intrarea într-un proces de adoptare a noii Constituții?
Igor Boțan: „Eu cred că acum nimeni nu poate ști cum poate fi detensionată situația din Ucraina.”
Europa Liberă: Dacă ne imaginăm la modul ideal că se reușește?
Igor Boțan: „La modul ideal este imposibil să ne imaginăm fiindcă Federația Rusă are o strategie. Această strategie ține de luarea sub control a întregii Ucraine sau, cel puțin, luarea sub control a centrului de adoptare a deciziilor în Ucraina.”
Europa Liberă: Unii spun că e și mai pragmatic, vrea să ia sub control conducta de gaz.
Igor Boțan: „Da, dacă ia sub control conducerea centrală sau disipează centrul de adoptare a deciziilor în Kiev, în mod normal, va lua sub control și conducta de gaz. Trebuie să înțelegem că vorba este despre centrul de adoptare a deciziilor din Ucraina. Acest scop strategic Federația Rusă crede că îl poate obține prin federalizarea Ucrainei, adică prin diluarea capacităților de adoptare a deciziilor centralizate.”
Europa Liberă: Deci să înțelegem: până la obținerea acestui scop, nu ne putem aștepta la detensionări?
Igor Boțan: „Există alternativă. Dacă Kievul, susținut de Occident, nu va ceda, atunci, probabil, se va recurge la confiscarea, anexarea teritoriilor. Încă nu știm care din aceste variante este mai bună, nu există soluții bune. Vedem cu toții că, sub acoperirea arsenalului nuclear, Federația Rusă, în spațiul CSI, anunță că își poate permite absolut orice.”
Europa Liberă: ONU mai poate acum interveni eficient?
Igor Boțan: „Noi vedem că Rusia are o tactică de luare a prăjinii înainte. Am văzut că, la cerința Rusiei, a fost convocat Consiliul de Securitate pentru ca Rusia, a câta oară, să spună că, prin acest demers, v-am atenționat că există pericolul unui război civil în Ucraina, dacă autoritățile de la Kiev, nelegitime, vor încerca să înăbușe răscoala”.
Europa Liberă: Aceasta ar însemna că Rusia va cere acum mandatul pentru a evita o catastrofă umanitară?
Igor Boțan: „Cred că Rusia și-a pregătit sculele. Precedentele au fost create de către Occident, în Kosovo, de exemplu, și este o scuză pentru ca Rusia să procedeze exact la fel.”
Europa Liberă: Se considera că sancțiunile l-ar putea opri pe Putin. Și-au avut efectul, nu?
Igor Boțan: „Sancțiunile, impuse de către societăți democratice, au partea de revers. Guvernele din Occident au sarcina cea mai importantă: să asigure bunăstarea și libertățile cetățenilor. De aceea, guvernele din Occident nu își pot permite să recurgă la sancțiuni împotriva Rusiei care ating interesele cetățenilor de rând. Occidentul va fi foarte-foarte precaut, va recurge la aceste sancțiuni, dar ele nu vor fi eficiente, imediat. Iar Federația Rusă știe că ulterior, când efectul sancțiunilor se va face vizibil, va putea să recurgă la manevre și să impună Occidentul să revină la căutarea soluțiilor de compromis.”
Europa Liberă: Ceea ce s-a anunțat și s-a aplicat deja a avut efect asupra comportamentului lui Putin?
Igor Boțan: „Eu cred că a avut efect. Putin s-a convins că aceste sancțiuni sunt suportabile și de aceea și continuă mai departe…”
Europa Liberă: Adică efectul invers decât l-a vrut Occidentul?
Igor Boțan: „Nu este efectul invers. Dacă Occidentul nu ar fi aplicat aceste sancțiuni, Putin s-ar simți încurajat. Așa cum acțiunile sunt dureroase, dar nu dramatice și fatale, Putin poate insista.”
Europa Liberă: Își vede de drum.
Igor Boțan: „Își vede de drum, înțelegând că aceste sancțiuni nu sunt dramatice pentru Federația Rusă.”