Președintele în exercițiu al Ucrainei Oleksandr Turcinov a anunțat că forțele guvernamentale au capturat de la un grup de militanți pro-ruși aeroportul din orașul Kramatorsk, din estul țării.
Vorbind în fața Parlamentului de la Kiev, Turcinov a spus că obiectivul operațiunii de la Kramatorsk și al celei de la Sloviansk a fost de „a-i proteja pe cetățeni de teroriștii care încearcă să dezmembreze această țară”.
În timpul asedierii aeroportului de la Kramatorsk în ziua de 15 aprilie s-au auzit schimburi de focuri și s-au înregistrat mai multe victime.
Presa ruseasă a relatat că e posibil ca numărul morților să fie între 4 și 15.
Canalul de televiziune Rossiya-24 a arătat imagini cu avioane de luptă și elicoptere ucrainene survolînd la joasă altitudine aeroportul de la Kramatorsk.
Se relatează că aproximativ 500 de militari ucraineni sprijiniți de 20 de blindate au intrat în cursul serii de marți 15 aprilie și în orașul Sloviansk, aflat la aproximativ 15 kilometri sud de Kramatorsk, în estul Ucrainei.
Mai mulți demonstranți pro-ruși de la Sloviansk au declarat Europei Libere că doresc ajutor rusesc.
Generalul ucrainean Valeri Krutov a declarat că grupurile pro-ruse care ocupă clădiri guvernamentale din Sloviansk „trebuie avertizate că dacă nu depun armele vor fi distruse”.
Fostul premier Iulia Timoșenko a declarat într-un interviu pentru serviciul ucrainean al Europei Libere că în estul Ucrainei ar trebui declarată starea de urgență, ceea ce ar da dreptul guvernului să intervină în forță împotriva activiștilor pro-ruși.
După încetarea schimburilor de focuri de la Kramatorsk, Ministerul rus de externe s-a declarat îngrijorat că operțiunea militară din Ucraina ar putea duce la un război civil.
Țările occidentale spun că Rusia a masat la granița de est a Ucrainei între 35.000 și 40.000 de militari.
Moscova susține că trupele iau parte la un exercițiu militar, dar națiunile vestice au respins această explicație, spunînd că forțele rusești se află acolo pentru a intimida noul guvern al Ucrainei, și că ar putea oricând să treacă granița pentru a veni în sprijinul grupurilor pro-ruse.
În luna martie, Rusia a trimis forțe în Crimeea, pe care a anexat-o după accea.
Moscova respinge acuzațiile Ucrainei și ale Occidentului că ar fi trimis ofițeri operativi în estul Ucrainei pentru a pregăti o posibilă intervenție militară.