Linkuri accesibilitate

Štefan Füle: „Vulnerabilităţile externe sunt în creştere în Moldova şi Georgia”


Štefan Füle la Tbilisi, 4 martie 2014.
Štefan Füle la Tbilisi, 4 martie 2014.

PE va supune joi la vot o rezoluţie pe tema presiunlor Rusiei asupra ţărilor din Parteneriatul Estic şi destabilizarea Ucrainei de Est.



La dezbaterile pe marginea rezoluţiei care au avut loc miercuri, parlamentarii europeni şi-au manifestat susţinerea pentru „dreptul la integritate teritorială şi la autoapărare al Ucrainei”.

„Urmărim situaţia din Georgia şi Moldova. În ambele ţări se produc evoluţii politice, care trebuie urmărite cu atenţie. În timp ce noi ne pregătim să semnăm şi sa aplicăm Acordul de Asociere, inclusiv Acordul de liber schimb şi comerţ aprofundat, trebuie să luăm în calcul creşterea vulnerabilităţilor externe”, a spus marți la Strasbourg Comisarul pentru Extindere şi Politică de Vecinatate, Štefan Füle, la ultima sedinta plenara a Parlamentului European dinaintea alegerilor europene programate pentru 22-25 mai.

Füle a afirmat ca pentru a menţine activă relatia cu Moldova, Georgia şi Ucraina, sefii celor trei ţări au fost invitaţi în mai la Bruxelles. Până atunci însă, in Moldova se va fi produs un eveniment important:

Liberalizarea vizelor pentru Moldova va intra în vigoare în câteva zile, pe 28 aprilie. O realizare extraordinară pentru populaţie”, a spus politicianul ceh.

Cât priveste Ucraina, Comisarul a explicat ca ceea ce s-a intamplat în Ucraina, de la anexarea Crimeei de catre Rusia pana la destabilizarea estului, reprezintă o ameninţare nu doar pentru această ţară, ci o amenintare pentru democratie şi statul de drept pe intreg continentul european.

„Acţiunea coordonată a unor grupuri armate în estul Ucrainei, inclusiv cele care au penetrat din afară, repetă scenariul din Crimeea. UE a facut apel la Rusia să işi retragă trupele de la graniţa ucrainiană şi să înceteze acţiunile de destabilizare a Ucrainei”, a reamintit comisarul, subliniind inca o data ca este şi in interesul Rusiei sa se evite varsarea de sange pe continent, in cadrul unor evenimente „care ar putea fi scapate de sub control.”

Intervenind in cadrul dezbaterii, europarlamentarul german Elmar BROK, şef al Comisiei de Afaceri Externe, a spus:

„OSCE a demonstrat ca in Ucraina vorbitorii de limba rusa nu sunt discriminati. Ca urmare, nu exista nici un motiv pentru ca fortele armate ruse sa se deplaseze in Ucraina. Insurgenţii din Ucraina sunt condusi de ruşi, sunt antrenati si inarmati de ruşi. Nu există nici o indoială... Scopul este impiedicarea alegerilor libere din 25 mai” , a arătat Brok, care impreuna cu cei mai multi membri ai legislativului comunitar a pledat pentru „dreptul Ucrainei de a se apara de insurgentii rusi”.

„Evolutiile din urmatoare zile vor arata si alegerea Rusiei” a declarat, pe de alta parte, comisarul Füle, făcând referire la convorbirile de mâine, de la Geneva, dintre UE, SUA, Rusia şi Ucraina, care au loc la initiativa UE.

Punctul de vedere al UE, comun cu al SUA, este ca „orice solutie in Ucraina trebuie sa fie pasnica, trebuie sa includa Ucraina, trebuie sa fie bazata pe respectul total al suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei, inclusiv faptul ca Ucraina trebuie sa fie singura care sa decida asupra Constitutiei sale si a viitorului sau.”

Dezbaterile de astazi au aratat că UE condamnă în continuare ceea ce numeste ,,anexarea ilegala a Crimeii de catre Rusia”. De aceea, dar si pentru actiunile din estul Ucrainei, UE a decis extinderea listei persoanelor ce vor fi sanctionate prin inghetarea conturilor si interzicerea intrarii pe teritoriul UE, „pentru contributia lor la acest act ilegal”. Štefan Füle a aratat ca „sanctiunile ar putea fi extinse pe ramuri economice, in caz ca Rusia continua sa destabilizeze Ucraina.”

UE işi doreste să semneze imediat dupa alegerile din 25 mai capitolele rămase din Acordul de Asociere cu Ucraina. Experti din Comisia Europeana au întocmit împreuna cu omologi ucrainieni ceea ce se numeşte ,,Agenda Europeana pentru reforme,,, document care listează, practic, reformele politice si economice pe care tara trebuie sa le intreprinda.

Cat priveste energia, Comisia Europeană pregateste un plan de reducere a dependentei energetice a UE, a spus Štefan Füle.
XS
SM
MD
LG